top of page

3 nem szokványos karácsonyi dal

Itt az idő!” gondolták az emberek novemberben, és elkezdték a csapból is a karácsonyi dalokat zengetni. Könnyen meglehet, hogy a kedvenc karácsonyi dalunktól is egy kicsit elfáradtunk, ha már egy hónapja az megy mindenhol. Bármennyire is szeretem a Csendes Éjt és a Piramistól az Ajándék című számot, ha még egyszer meghallok egy gyerekkórust ezeket énekelni, a falra fogok mászni. Gondolom ezzel nem egyedül vagyok így, úgyhogy, arra gondoltam, hogy keresek néhány nem szokványos, de annál inkább mély érzelmeket kiváltó (legalábbis belőlem) alkotást. Íme két rendhagyó angol és egy, szerintem kevésbé ismert, magyar karácsonyi dal:

Dropkick Murphys - The Season's Upon Us


Ha úgy érzed, hogy karácsonykor a lakásod egy bolondok háza, a rokonokkal csak a baj van, a gyerek vagy a macska lehúzza a karácsonyfát, de te így szereted őket, akkor ez neked szól. A szövege frappánsan és viccesen mutatja be az őrült karácsonyi nagycsaládos készülődést a családban. Ezt a dalt az igazán merész karácsonyozóknak ajánlom, akik nem félnek a hagyományokkal teljesen szakítani, és meghallgatnák, hogy milyen amikor egy szintis-száncsengettyűs aláfestés helyett, inkább egy ír punkegyüttes kíséri a karácsonyi hangulatot. A Dropkick Murphys egy amerikai-ír punkegyüttes Bostonból, akik a legtöbbünk számára Martin Scorsese filmjeiből lehetnek ismerősek, például a Téglából. Az együttes ír-katolikus létére való tekintettel, nem véletlen, hogy egy karácsonyi dalt is szerzett, az ünnep jelentősége előtt is tisztelegve. Zörgő gitárok és zörgő hang kíséretében a legvidámabb szám a listánkról. Ha a mi családunk nem is annyira rossz, mint az énekesé, ezt a dalt hallgatva a punnyadós másodnapják is könnyen feldobódnak, és gyakrabban magunkra ismerünk, mint gondolnánk. A videoklipjét is csak ajánlani tudom.

Cseh Tamás - Karácsony


Ez a dal inkább azoknak való, akik karácsonykor inkább egy kicsit befele szeretnének fordulni, és elmélkedni az ünnep szellemében. Cseh Tamást senkinek sem kell bemutatni (remélem), viszont kevesen tudják, hogy írt karácsonyi dalokat is. Olyannyira kevesen, hogy a youtube-on ennek a dalnak még 10000 megtekintése sincs. Na de térjünk a dal tartalmára. Röviden, gőzöm sincs, hogy ez a dal miről szól. A dal beszélője Maryhez szól, aki lehet Mária is a betlehemi történetből, vagy lehet egy egyszerű szójáték a Merry Christmas-ből. Sokat ismétli a nevet, és sokszor ismétli ugyanazokat a sorokat, a szöveg kitér az elmúlásra is meg a megújulásra is. Nem tudom mit akar mondani, és mégis kísértetiesen gyönyörűnek tartom a szöveget és az andalgó hangszerelést, amitől könnyek szöknek a szemembe minden alkalommal, ahányszor hallgatom. De nem baj, én így szeretem Cseh Tamást, és remélem te is.


Paul Kelly - How To Make Gravy


Bevallom, nekem ez a kedvencem a listáról, és igazából ez a dal adta az inspirációt a cikkhez. Paul Kellyt egy amolyan ausztrál Bob Dylan-féle fickónak kell elképzelni, aki egy folk-blues-rock pályafutáson ment keresztül 40 év alatt. A szövegei általában nagyon jók és nagyon frappánsak, és így van ez ezzel a dallal is. Ki gondolt valaha arra, hogy milyen lehet egy embernek a börtönben karácsonykor? Hát én soha, de Paul Kellynek mégis ez volt az első ötlete, amikor felkérték, hogy írjon egy karácsonyi dalt egy karácsonyi válogatás lemezre. A cím annyit jelent, hogy hogyan készítsünk mártást és ezzel az ürüggyel ír haza levelet a börtönben lévő főszereplőnk, hogy a receptet megírja. A karácsonyi ünnepi érzést talán akkor tudjuk a legjobban értékelni, ha nem kaphatnánk meg. Ez sok családban idén valószínűleg meglepően közeli érzés, mivel rengetegünknek ragadt külföldön rokona. Ennek a távollétnek az érzését mutatja be a főszereplőnk, aki a börtönből vágyódik, irigykedik, vezekel és minden elképzelhető érzelmeken keresztül vázolja fel, milyen jó lenne otthon lenni a családdal, közösen főzni, iszogatni, pletykálni és lefektetni a gyerekeket aludni. Reménytelien újságolja, hogy már csak egy pár hónap és jó magaviselettel már ki is engedik, miközben könnyek közt őszinte megbánással kér bocsánatot mindenkitől, akit megbántott és szégyenkezik tettei miatt. A leghumánusabb dal amit valaha hallottam a karácsonyról, az ünnep megéléséről, ami szívszorítóan fájdalmas és szép egyszerre. Az ember nem tehet mást csak örülhet annak, amije van, és hálát adhat értük. Reméljük, hogy a nehéz időkön túl, hamarosan mi is együtt, az egész családdal főzhetünk mártást a következő ünnepre!

Kívánok egy reményteli, kellemes és békés karácsonyt mindenkinek!


Várady Csongor-Huba


bottom of page