top of page

A 10 dolláros bankjegy2015-ben az Amerikai Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma bejelentette, hogy a 10 dolláros bankjegy újratervezése folyamatban van. Az akkor kevésbé ismert és népszerű alapító atya, Alexander Hamilton portréját az amerikai történelem egy, akkor még eldöntetlen női alakjára akarják cserélni.


Ugyanebben az évben a Broadwayn bemutatták az Alexander Hamilton életét tárgyaló, Hamilton című hip-hop musicalt, amelynek sikere annyira elsöprő lett, hogy a 10 dollárost inkább békén hagyták, és helyette a 20 dolláros bankjegyen cserélték ki az arcképeket.


Ron Chernow történész 2004-es életrajzi írásából ihletődve Lin-Manuel Miranda 2009-ben kezdte el megírni az alapító atya szokatlan életéről szóló musicalt. Nem hagyományos musicalre kell gondolni, Miranda egyedi módon ötvözi a hip-hop, R&B, a soul stílusokat a musical műfajával.

Saját elmondása szerint a Hamilton az „akkori Amerika a mai Amerika szemével” (“America then, as told by America now”). Ennek megfelelően a casting tudatosan nem csak fehér szereplőkre osztja az alapító atyák szerepeit, a szereplők beszédmódja, stílusa sem próbál korhű maradni. A casting nemcsak a bőrszíntől való eltekintésben tér el a hagyományos musicalektől, sok szereplő nem is Broadway-képzett. Például a Marquis de Lafayette-et és Thomas Jeffersont játszó Daveed Diggs a clipping. nevű alternatív hip-hop együttes rappereként keresi a kenyerét.


A Hamiltont 2016-ban 16 Tony-díjra jelölték (a Tony az Oscar-díjjal egyenrangú, legnagyobb amerikai színházi elismerés), amelyből 11-et megnyert, köztük a legjobb musicalnek és a legjobb főszereplőnek járót. 2016-ban a legjobb drámának járó Pulitzer-díjat is elvitte.


A darab pénzügyileg is jól teljesít, a Broadwayn bemutatott musicalek között jelenleg a hetedik helyen áll. Ez a szerény helyezés is valószínűleg annak tudható be, hogy a show-nak futása alatt végig a Richard Rogers Theatre adott helyet, egy Broadway viszonylatban kis férőhelyű színház, így az eredeti szereposztással szinte lehetetlen volt jegyekhez jutni. Jelenleg a West End-en játsszák, az angliai közönség is hasonló lelkesedéssel fogadja a yorktowni csata megéneklését (illetve megrappelését haha), III. György brit király szatirikus alakját, mint az amerikaiak. Az angol uralkodó karaktere a brit invázió bandáinak stílusában adja elő You’ll be back című balladáját, amelyben szakít szeretett amerikai kolóniájával. A dalt többek között “With a little help from my friends” című dalhoz hasonlították.


A Hamilton főszereplője és narrátora nem a címszereplő, hanem Aaron Burr, Hamilton örökös politikai riválisa. Az 1804-es pisztolypárbaj Burr és Hamilton között, amely Alexander Hamilton halálával zárul, már a legelső számban említésre kerül, mivel a legtöbb amerikai tisztában van a történelemnek eme mozzanatával. Burr antihősként meséli az eseményeket, amely szintén szokatlan és új, főleg a musical műfajában.


A darab politikai felhangja főleg a bevándorlás pártolásában nyilvánul meg. Mivel Miranda maga is Puerto Ricó-i bevándorló, Alexander Hamilton pedig a Karib-szigetekről származott, az író helyet teremt annak megemlítésére, hogy a migránsok formálják az amerikai történelmet. A Hamilton művészeti értékéből mindenesetre nem vesz el a társadalmi üzenete, akár egyetértünk vele, akár nem.


2020. július 3-tól a teljes musical az eredeti szereposztással megtekinthető a Disney+ -on.

Comentarios


bottom of page