top of page

A gázmaszk

Ezzel a rövid írással indítjuk az Éter Tudomány rovatának új sorozatát, melyben A Héttel összekapcsolva régi találmányokról és felfedezésekről írunk, melyek hatalmas változást és forradalmat eredményeztek a tudomány és technológia fejlődésében.

Puskás Dávid

Az I. Világháborúban a britek által használt kezdetleges gázmaszk (Forrás: Wikipédia)


Mostanában, ha nagyritkán (aláírt papírral!) kimozdulunk a házból a legközelebbi élelmiszerüzletbe, rengeteg maszkos emberrel találkozhatunk és legtöbbször mi is maszkot viselünk biztonsági okokból. Aktuális lehet a különböző védőmaszkok és gázmaszkok utáni kíváncsiságunk.


Az ember ösztönösen próbálja elkerülni a káros anyagok és gázok belélegzését, például tűz esetén egy leszakított ruhadarab segítségével. A történelem során különféle megoldásokkal próbálkoztak, akárcsak a pestis idején egy hosszú „csőrös” maszkkal és védőöltözettel. A 18. században feltalálták a védőmaszkot vagy „reszpirátort” amely segítségével például a bányászok próbáltak védekezni az apró káros részecskék ellen.


Ezen a napon, 1915-ben mutatta be Cluny Macpherson kanadai származású orvos a mai gázmaszk első prototípusát a brit hadügyminisztériumnak. Miután az I. világháborúban a németek bevetették a klórgázt második ypres-i csatában, a súlyos emberveszteségekre azonnal reagálni kellett. Először rongyból készült maszkkal próbálkoztak, majd napokkal később Cluny Macpherson orvosparancsnok bemutatta találmányát, amely a teljes fejet lefedő maszk volt. Ez különböző abszorpciós anyagokkal volt bevonva a káros anyagok elnyelése érdekében és a lélegzést egy szűrőkkel ellátott cső biztosította a maszk elején. A viselő két szemvédő üvegen keresztül láthatott ki, ahogyan a kép is ábrázolja. A további vegyi fegyverek megjelenésével, mint például a foszgén vagy a mustárgáz, hamar továbbfejlesztették ezt a kezdetleges prototípust, ahol a szűrést aktív szénnel oldották meg, melyet a cső végére szerelt szűrőtartályba helyeztek. A találmány sikeresnek bizonyult és rengeteg katona életét mentette meg a háború során. Cluny Macpherson számos kitüntetést és elismerést kapott találmánya miatt.


A gázmaszkot továbbfejlesztették, a 20. század közepére megjelentek az arcra illeszthető, gumiból készült változatok, amelyeknél a két kis szemvédő üveget felváltották a műanyagból készült sokkal nagyobb látómezejű szemvédők. Ezek sokkal kényelmesebbek és hatékonyabbak voltak elődjeiknél. A mai gázmaszkok már a különböző veszélyekre specializálódtak, léteznek különféle mérgező gázokat, szerves anyagokat és radioaktív részecskéket kiszűrő modellek is.


Ha újra a vírustól veszélyes külvilágba indulunk, akkor a védőmaszkok láttán gondoljunk csak vissza ezeknek a történetére. A hét többi napján levő évfordulókról pedig A Hétben találhat további érdekességeket a kedves olvasó.

bottom of page