top of page

A jég királyai

Az elmúlt hetekben szemtanúi lehettünk annak, ahogy a magyar sportolók világuralomra törtek egy, a nagyközönség számára nem annyira ismert, közkedvelt sportágban, nevezetesen a rövidpályás gyorskorcsolyában. A magyar küldöttség ugyanis, elsősorban Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor révén a március 5-7. között lezajlott világbajnokságon 3 arany- és 3 ezüstérmet szerezve az összesített éremtáblázat 2. helyén végzett a házigazda hollandok mögött.

Tempfli Ákos

Liu Shaoang (b) és Liu Shaolin Sándor (j) megmérettetés közben


A Shaolin testvérek 1000 méteren kettős győzelmet arattak, ahogy az összesített próbán is. Ezenkívűl Shaoang az 500 métert is behúzta, a férfi váltó pedig az előkelő második helyen végzett. Így a magyar válogatott bizakodva várhatja a jövő februárban esedékes pekingi téli olimpia küzdelmeit és joggal tűzheti ki célul az eddig téli ötkatikás játékokon szerzett aranyérmei számának megduplázását. (Magyarország egyetlen aranyérmét téli olimpiákon éppen rövidpályás gyorskorcsolyában szerezte, 2018-ban).


Tekintettel arra, hogy van akinek szurkolni, a sportkedvelők is érdeklődni kezdtek a rövidpályás gyorskorcsolya után, úgyhogy lássuk, miről is szól ez a sport!


A rövidpályás gyorskorcsolyában egy hokipálya méretű jégfelületen bólyákkal jelölik ki a versenypályát, hasonlóan egy pályakerékpáros futamhoz. Mivel a pálya hossza csupán 60 méter, ezért óriási hangsúly van a kanyarokon és azok minél szűkebben való vételén, így a sportág jellegzetessége, hogy a versenyzők a kanyarokban élesen bedőlnek, annyira, hogy a kezüket a jégre helyezve akadályozzák meg a kicsúszásukat. Emiatt a bukások száma kiemelkedően magas, hiszen a versenyzők átlagban akár 55 km/h-val képesek teljesíteni egy 500 vagy 1000 méteres távot, sőt akár a 60 km/h-ás sebességet is képesek elérni. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a tengerszinttől legalább 1 km-nél magasabban fekvő helyszíneken akár még nagyobb sebesség is elérhető, hiszen kisebb az oxigénszint, így a levegő ellánállása is. A futamokban négy-hat versenyző indul egyszerre, tömegrajttal, az ellenfelet kilökni, a hátulról érkező gyorsabb versenyzőt feltartani nem szabad.

A rövidpályás gyorskorcsolya egy igazán gyors, pörgős, ugyanakkor stratégikus sport, hiszen a versenyzőnek kulcsfontosságú eldönteni, hogy a rajt után inkább egyből az élre tör, és bár sokkal jobban fárad, elkerüli a kanyarbeli dulakodásokat, előzéseket, vagy pedig épp ezeket bevállalva kisebb légellenállásban versenyezve, a végén robbant majd.


Hivatalos rövidpályás gyorskorcsolya-verseny legközelebb 2021 novemberében lesz újra, amikor a versenyzők már az olimpiai kvalifikáció miatt is lázban lesznek, így fölöttébb izgalmas és feszült versenyeket láthatunk majd.


A képek a Nemzeti Sport weboldaláról származnak.

bottom of page