top of page

A jég kirålyai

Az elmĂșlt hetekben szemtanĂși lehettĂŒnk annak, ahogy a magyar sportolĂłk vilĂĄguralomra törtek egy, a nagyközönsĂ©g szĂĄmĂĄra nem annyira ismert, közkedvelt sportĂĄgban, nevezetesen a rövidpĂĄlyĂĄs gyorskorcsolyĂĄban. A magyar kĂŒldöttsĂ©g ugyanis, elsƑsorban Liu Shaoang Ă©s Liu Shaolin SĂĄndor rĂ©vĂ©n a mĂĄrcius 5-7. között lezajlott vilĂĄgbajnoksĂĄgon 3 arany- Ă©s 3 ezĂŒstĂ©rmet szerezve az összesĂ­tett Ă©remtĂĄblĂĄzat 2. helyĂ©n vĂ©gzett a hĂĄzigazda hollandok mögött.

Tempfli Ákos

Liu Shaoang (b) és Liu Shaolin Såndor (j) megmérettetés közben


A Shaolin testvĂ©rek 1000 mĂ©teren kettƑs gyƑzelmet arattak, ahogy az összesĂ­tett prĂłbĂĄn is. EzenkĂ­vƱl Shaoang az 500 mĂ©tert is behĂșzta, a fĂ©rfi vĂĄltĂł pedig az elƑkelƑ mĂĄsodik helyen vĂ©gzett. Így a magyar vĂĄlogatott bizakodva vĂĄrhatja a jövƑ februĂĄrban esedĂ©kes pekingi tĂ©li olimpia kĂŒzdelmeit Ă©s joggal tƱzheti ki cĂ©lul az eddig tĂ©li ötkatikĂĄs jĂĄtĂ©kokon szerzett aranyĂ©rmei szĂĄmĂĄnak megduplĂĄzĂĄsĂĄt. (MagyarorszĂĄg egyetlen aranyĂ©rmĂ©t tĂ©li olimpiĂĄkon Ă©ppen rövidpĂĄlyĂĄs gyorskorcsolyĂĄban szerezte, 2018-ban).


Tekintettel arra, hogy van akinek szurkolni, a sportkedvelƑk is Ă©rdeklƑdni kezdtek a rövidpĂĄlyĂĄs gyorskorcsolya utĂĄn, Ășgyhogy lĂĄssuk, mirƑl is szĂłl ez a sport!


A rövidpĂĄlyĂĄs gyorskorcsolyĂĄban egy hokipĂĄlya mĂ©retƱ jĂ©gfelĂŒleten bĂłlyĂĄkkal jelölik ki a versenypĂĄlyĂĄt, hasonlĂłan egy pĂĄlyakerĂ©kpĂĄros futamhoz. Mivel a pĂĄlya hossza csupĂĄn 60 mĂ©ter, ezĂ©rt ĂłriĂĄsi hangsĂșly van a kanyarokon Ă©s azok minĂ©l szƱkebben valĂł vĂ©telĂ©n, Ă­gy a sportĂĄg jellegzetessĂ©ge, hogy a versenyzƑk a kanyarokban Ă©lesen bedƑlnek, annyira, hogy a kezĂŒket a jĂ©gre helyezve akadĂĄlyozzĂĄk meg a kicsĂșszĂĄsukat. Emiatt a bukĂĄsok szĂĄma kiemelkedƑen magas, hiszen a versenyzƑk ĂĄtlagban akĂĄr 55 km/h-val kĂ©pesek teljesĂ­teni egy 500 vagy 1000 mĂ©teres tĂĄvot, sƑt akĂĄr a 60 km/h-ĂĄs sebessĂ©get is kĂ©pesek elĂ©rni. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a tengerszinttƑl legalĂĄbb 1 km-nĂ©l magasabban fekvƑ helyszĂ­neken akĂĄr mĂ©g nagyobb sebessĂ©g is elĂ©rhetƑ, hiszen kisebb az oxigĂ©nszint, Ă­gy a levegƑ ellĂĄnĂĄllĂĄsa is. A futamokban nĂ©gy-hat versenyzƑ indul egyszerre, tömegrajttal, az ellenfelet kilökni, a hĂĄtulrĂłl Ă©rkezƑ gyorsabb versenyzƑt feltartani nem szabad.

A rövidpĂĄlyĂĄs gyorskorcsolya egy igazĂĄn gyors, pörgƑs, ugyanakkor stratĂ©gikus sport, hiszen a versenyzƑnek kulcsfontossĂĄgĂș eldönteni, hogy a rajt utĂĄn inkĂĄbb egybƑl az Ă©lre tör, Ă©s bĂĄr sokkal jobban fĂĄrad, elkerĂŒli a kanyarbeli dulakodĂĄsokat, elƑzĂ©seket, vagy pedig Ă©pp ezeket bevĂĄllalva kisebb lĂ©gellenĂĄllĂĄsban versenyezve, a vĂ©gĂ©n robbant majd.


Hivatalos rövidpĂĄlyĂĄs gyorskorcsolya-verseny legközelebb 2021 novemberĂ©ben lesz Ășjra, amikor a versenyzƑk mĂĄr az olimpiai kvalifikĂĄciĂł miatt is lĂĄzban lesznek, Ă­gy fölöttĂ©bb izgalmas Ă©s feszĂŒlt versenyeket lĂĄthatunk majd.


A képek a Nemzeti Sport weboldalåról szårmaznak.

bottom of page