top of page

Szabó Gabriella, a könnyed távfutó

1996-2000, atlétika

A részben magyar sportolónő Románia és Erdély egyik legkiemelkedőbb atlétájaként van a mai napig számontartva. Kiemelkedő eredményei mindannyiunk számára példát mutatnak abban, hogy kitartó és céltudatos munka árán, akár hátrányos helyzetből is a világ legjobbjává lehet válni.

Tempfli Ákos


A Szabó Gabriella név hallatán egy erdélyi, sportban jártas ember két nagyon fontos személyt rögtön maga előtt láthat: két híres, sportágában kiemelkedő, azt uraló és olimpikon sportolónőt. Egyikük erdélyi magyarként, Románia képviseletében lett többszörös világbajnok és olimpiai aranyérmes atlétikában, míg másikuk, aki múlt héten jelentette be visszavonulását, Magyarország többszörös világbajnoka és háromszoros olimpiai bajnoka kajak-kenuban.


Rovatunk ezen számában a besztercei születésű Szabó Gabrielláról lesz szó, aki Románia egyik, ha nem a legsikeresebb atlétájának mondható. Mindössze 13 éves volt, amikor egy mezei futóversenyen, a későbbi edzője és férje, felfigyelt rá, amint a 600 méteres távon közel 80 méterrel előzte meg a második helyezettet. Ugyan szegény családból származott, az akaraterő, a rengeteg munka és az egyedülálló kitartás és sebesség messzire vitte az atlétika világában. 18 éves volt, amikor megszerezte első aranyérmét világversenyen, 1994-ben utasította maga möge 3000 méteren a mezőnyt, a lisszaboni ifjúsági világbajnokságon.


Két évvel később már az 1996-os atlantai olimpiára készült, még mindig roppant fiatalként, csupán 20 évesen. Akkoriban még Michael Johnson négyszeres olimpiai bajnok sprinter volt a legnagyobb közönségkedvenc, Szabó Gabriella pedig elsősorban a részvételnek örült. Ám az első megnyert futam, valamint az elődöntőben szerzett 2. helyét követően már az olimpiai döntőben találta magát, a meggyőző teljesítményének köszönhetően pedig már senki számára sem tűnt oly távolinak az éremszerzés lehetősége. A döntőben végig az élmezőnyben haladó Szabó egy zseniális utolsó 400 méteren bírta tartani a győztes, orosz Masterkova tempóját így másodikként ért célba a 20 esztendős erdélyi, csupán 42 kilós lány.


Ez az eredmény még több munkára és energiamozgósításra sarkallta Szabót és 1997-ben, valamint 1999-ben is aranyérmes lett a világbajnokságon, az akkorra már fő számáva vált 5000 méteren. Szabó Gabriella klasszisát az a teljesítmény is mutatja, hogy az 1999-es évben összesen 18 alkalommal futott világversenyen 1500, 3000 és 5000 méteres távokon és ebből 17 alkalommal végzett az első és csupán egy alkalommal a második helyen a kevésbé erős számában, 1500 méteren. Gondolom, ezen eredmények után senkit sem ér meglepetésként az, hogy 1999-ben az év női atlétájának választották meg.


Ekkor még azonban egy érem hiányzott Szabó palettájáról: az olimpiai arany. Az eredményekből is kiválóan látszik, hogy az olimpiai ciklusban fantasztikus formába lendült és így természetesen favoritként érkezett Sydneybe az 5000 méteres távon. Először 1500 méteren zsebelte be a bronzot, ahol egy kisebb botlás miatt 800 méternél egy közel 50 méteres hátrányba került az első helyhez képest. Ahogy az utolsó 100 méterre fordultak még csak a nyolcadik volt, majd egy hihetetlen hajrának köszönhetően végül csak két tizeddel maradt le az olimpiai aranyról.


5000 méteren már sokkal taktikusabban versenyzett, nem követte el újra azt a hibát, hogy a boly végén futott, hanem végig magabiztosan az élmezőnyben szaladt, majd egy hihetetlenül gyors (60 másodperces) utolsó 400 méterrel, közel 1 méterrel maga mögé utasította az ír O’Sulivant.

Ezt követően 2001-ben újból világbajnok lett, viszont ezután súlyos sérülést szenvedett, majd 2005-ben véglegesen visszavonult az atlétikától. Ezután 2013-ig a Román Atlétikai Szövetség alelnökeként tevékenykedett, majd 2014-2015 között Románia ifjúsági- és sportminisztere volt.


A részben magyar sportolónő Románia és Erdély egyik legkiemelkedőbb atlétájaként van a mai napig számontartva. Kiemelkedő eredményei mindannyiunk számára példát mutatnak abban, hogy kitartó és céltudatos munka árán, akár hátrányos helyzetből is a világ legjobbjává lehet válni.

bottom of page