top of page

A magyar rendező, a hollywood-i producer és az a fura mém

Nem kell aggódni azonban, természetesen, a magyar rendezővel, forgatókönyvíróval, producerrel is rendelkező, angol nyelvű játékfilm hozzánk is eljut az amerikai-kanadai BRON Studios forgalmazásában -, hogy mozikban mikor láthatjuk a filmet azonban már nem rajtuk, hanem rajtunk áll: tartsuk be az óvintézkedéseket, hogy mihamarabb nyíljanak a pattogatott kukorica illatú filmszínházaink bejáratai!

Domokos Ferenc


Nem, ez nem egyike azon fura álmoknak, amikor nem tudjuk, hogy alvás közben elménk mégis miképp tudott ekkora zagyvaságot összehordani. Ez csupán az a magyar rendezésű film, amiről amerikai lapok tucatjai írnak, egy legújabb hír kapcsán.


Mundruczó Kornél legújabb filmjén, a Pieces of a Woman című alkotáson fog dolgozni a legendás rendező, Martin Scorsese, a film pedig szeptember közepén fog debütálni a Velencei Filmfesztiválon, majd a Torontói Filmfesztivál vetítései között bukkanhatnak rá az igazán érdeklődők.


Nem kell aggódni azonban, természetesen, a magyar rendezővel, forgatókönyvíróval, producerrel is rendelkező, angol nyelvű játékfilm hozzánk is eljut az amerikai-kanadai BRON Studios forgalmazásában -, hogy mozikban mikor láthatjuk a filmet azonban már nem rajtuk, hanem rajtunk áll: tartsuk be az óvintézkedéseket, hogy mihamarabb nyíljanak a pattogatott kukorica illatú filmszínházaink bejáratai!


Mundruczó Kornél


A film rendezője a gödöllői születésű, negyvenes évei közepén járó Mundruczó Kornél, aki először „csak” színész szakon szerzett diplomát, majd ezt követően végzett film- és televíziórendezőként. Már 2003-ban bemutatják A 78-as Szent Johannája című filmjét a cannes-i filmfesztiválon. Ekkor hozzák létre Petrányi Viktóriával, aki a szóban forgó, angol nyelvű filmnek is producere, a filmgyártással foglalkozó vállalkozását, a Proton Cinema Kft.-t. 2004-ben Kis Apokrif No. 2 című rövidfilmje, majd 2005-ben Johanna című operafilmje kerül a cannes-i közönség elé.


Mundruczó Kornél


2014-ben kerül vetítővászonra a negyedik, Cannes-t is megjárt filmje, a Fehér isten. A mű nem csak a 67. cannes-i filmfesztivál Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) kategóriáján belül nyer: kutyafőszereplőjét alakító ikrek, Body és Luke, a Palme Dog, azaz Kutya Pálma díjat is elnyerték.


(A Cannes-ban versenyző filmek legjobb valós vagy animációs kutyaszereplőinek ítélt díj már lassan két évtizede létezik.)


Fehér Isten, előzetes


Martin Scorsese


Martin Scorsese

A 77 éves, Marty-nak becézett, olasz-amerikai rendező, forgatókönyvíró és producer, aki egyébként a cannes-i fesztivál zsűrijének elnöke, a filmes világ ikonikus alakja. Egy Oscar-, két Golden Globe- és két BAFTa-díj büszke tulajdonosa. A sokszor kockázatos témaválasztással rendelkező, olykor kísérletező technikájú filmjei arról ismertek, hogy mennyire „jók” (ahogyan ezt a King Missile alternatív együttes is „megénekli”).

A King Missile alternatív együttes róla szóló zeneszáma


Amellett, hogy általában hosszú játékidőnek örvendenek, amiben szerencsére a néző általában elveszíti az időérzékét, filmjei kifejezett zsúfoltak trágár beszéd szempontjából is. Munkája közé sorolhatóak az olyan klasszikusok, mint a Taxisofőr (Taxi Driver), Nagymenők (GoodFellas), New York Bandái (Gangs of New York) és A Wall Street Farkasa (The Wolf of Wall Street), ami egyébként a rekordtartó (a „fuck” szó 569-szer való használatával).


Taxi Driver, előzetes


Pieces of a Woman


A film Mundruczó Kornél első angol nyelvű és külföldi gyártású rendezése, amelynek producerei között található Ashley Levinson, az Euphoria, valamint Aaron Ryder, az Arrival és DonnieDarko producere is. Főbb szerepeket Vanessa Kirby és a korábban botrányos életének (és persze a mémeknek) köszönhetően közismert Shia LaBeouf, aki Michael Bay Transformers című tűzijátékparádéi után egyre komolyabb és ígéretesebb projektekben tűnik fel, legyen szó egy Down-szindrómás történetét bemutató The Peanut Butter Falcon-ról vagy a saját forgatókönyve alapján elkészült Honey Boy-ról, amiben saját apját alakítja.


Shia LaBeouf az elhíresült motivációs beszéde közben


Mundruczó úgy érezte, hogy „az idő egy pillanatra megállt”, amikor a világhírű Scorsese felkereste: „Az ember mindig sebezhetőnek érzi magát, amikor intim és szívéhez közel álló anyagon dolgozik, de a tény, hogy Martin Scorsese csatlakozott a Pieces of a Woman csapatához, a fantasztikus színészgárdán és stábon túl, valódi visszaigazolás arra, hogy megéri azt kockáztatni, hogy valami igazán személyeset alkothassunk.”


A forgatókönyvet Wéber Kata saját színdarabja alapján írta és Mundruczó Kornéllal közösen ez eddigi legszemélyesebb filmjük.


Scorsese így indokolta a produceri feladatkör ellátását: „igazi szerencse, amikor olyan filmet lát az ember, amely meglepi. Segíteni abban, hogy utat találjon a széles közönséghez, amit igazán megérdemel, pedig egyenesen kiváltságos”.


A filmről ugyanakkor a következőket mondta: „Úgy érzed, mintha egy családi krízis és egy erkölcsi konfliktus örvényébe csöppentél volna, annak apró részleteivel együtt, melyek gonddal és együttérzéssel, de bírálat nélkül vannak megrajzolva”.

Pieces of a Woman

bottom of page