top of page

A személygépkocsi múltja, jelene és jövője

De hogyan tudta elérni ezt a sikert Musk? - teszi fel a kérdést a legtöbb szakértő. Elsősorban úgy, hogy borzalmasan elkötelezett volt az elektromos és zöld autózás mellett. Másodsorban pedig úgy, hogy megoldották azokat a problémákat és kellemetlenségeket, amik az elektromos autózás legnagyobb hátrányait jelentették.

Fárr Vince


Mióta ember él a Földön, mindig nagy érdeklődést mutatott a sebesség iránt. Talán ez lehet az oka annak is, hogy évezredekkel ezelőtt már feltalálták a kereket. A kerék volt az első nagy lépés a járművek irányába, amelyek lehetővé tették az ember számára, hogy gyorsabban haladjon.


Azonban ma nem fogunk ennyire visszatekinteni a múltba, csupán 1862-ig repülünk az időben.

Ekkor fejlesztette ki a francia származású Beau de Rochas az első négyütemű motort. 1876-ban Nikolaus August Otto megépítette az első működő négyütemű, belsőégésű motorral ellátott járművét. Ez lett később az úgynevezett Otto-motor. Ezzel egy időben számos más mérnök is kísérletezett már a belsőégésű motorokkal: Gottlieb Daimler, Wilhelm Maybach és Siegfried Marcus egyaránt a motorok kifejlesztésén dolgoztak.


1886-ban Gottlieb Daimler és Karl Benz bemutatta és szabadalmaztatta az autóját. 1888-ban Bertha Benz megtette az első hosszú utat egy belsőégésű autóval, hogy bebizonyítsa, a férje találmányával lehetséges ez.Bertha Benz és autója


1896-ban Benz bemutatta és szabadalmaztatta az úgynevezett lapos-motrot (flat-engine), ami később boxermotor néven vált ismertté. A XIX. század végére Benz cége a világ legnagyobb autógyártója lett. Ezekkel a fejlesztésekkel egyidőben Közép-Kelet-Európában is folytak a kutatások, elsőként Csehországban értek el áttöréseket.

Daimler és Maybach 1890-ben létrehozták a Daimler Motoren Gesellschaft céget (DMG), 1892-ben pedig eladták az első saját gyártású autójukat Daimler név alatt.

1890-ben Émile Levassor és Armand Peugeot megalkották az első francia autógyárat és létrehozták a Peugeot Type 3 járművet.


Ezzel egyidőben az amerikai kontinensen is folytak a kutatások, 1896-ban Henry Ford megépíti az első autóját. 1894-ben a Michelin kifejlesztette az első gumiabroncsot.

1905-ben Galamb József tervező asztaláról lekerült a Ford T-modell terve. Ez lett később az első sorozatban gyártott személygépkocsi.

Sokan azt gondolnák, hogy az elektromos autózás a XXI. század egyik vívmánya és csak egy új divat, ami most kezd teret hódítani. Azonban az elektromos autók története sokkal-sokkal régebben kezdődött meg.


Miközben Angliában, Németországban és Franciaországban, majd az Egyesült Államokban nagyban zajlottak a gázzal hajtott autók fejlesztései, 1828-ban Jedlik Ányos bemutatta az első elektromos motort és létrehozott egy kis járművet amit az általa tervezett motorral hajtott meg.

Így tehát felmerülhet a kérdés, hogy miért a belsőégésű motorokkal szerelt autók terjedtek el az elektromos autókkal szemben. Erre az egyik magyarázatot az energia tárolása adja meg, ugyanis annak ellenére, hogy már az 1800-as évek elején Magyarországon kifejlesztették az elektromos motort, 1859-ig várni kellett az első akkumulátor megjelenésére. A másik fontos tényező, ami hozzájárult a belsőégésű motorok elterjedéséhez az olaj volt. Az akkumulátorokkal ellentétben az olaj értékesítése és kitermelése hatalmas gazdasági haszonnal járt az országok számára, mindemellett politikai előnyhöz is juttatott egyes államokat. A harmadik fontos faktor pedig, hogy a kezdetleges elektromos autók lassúak (24-32 km/h) voltak és rövid hatótávokat tudtak csak megvalósítani (50-65 km), valamint a töltési idő nagyon hosszú volt. Ezen három tényező vezetett oda, hogy a XIX. század végére az utakról teljesen kiszorultak az elektromos autók. Ezzel azonban nem ért véget teljesen az elektromos autók iránti érdeklődés.


A XX. század elején Charles Kettering kifejlesztett egy saját gyártású elektromos autót és ennek nagy előnye az volt, hogy nem kellett kurblizni.


Charles Kettering elektromos autója


Tudniillik ugyanis, hogy ebben az időben még nem létezett az önindító, így a belsőégésű autókat kézzel forgatható, úgynevezett kurblival kellett beindítani.Azonban a Ford T megjelenésével minden elektromos törekvés kudarcot vallott. A következő nagy innovációig egészen a 60-as évekig várni kellett.


Az 1960-as években újra nagy érdeklődéssel kezdték fejleszteni az elektromos járműveket. Ennek egy nagy lökést adott az űrkutatás is, ugyanis a NASA autót szeretett volna juttatni a holdra, ezt pedig csak elektromos hajtással tudták megoldani. Így a 60-as években hatalmas fejlesztések kezdődtek meg az elektromos autózás terén.


Az első, modern elektromos személyautók


A 60-as évek elején számos amerikai és keleti, főleg japán cég jelentette be, hogy áttörést értek el az elektromos autózás terén. Aztán ezekből végül sosem született egyetlen tömeggyártású autó sem. Az első nagy áttörést az emberes űrrepülések hozták.


1971. július 31-én az elektromos autózás és az emberes űrkutatás egyaránt mérföldkőhöz érkezett. A NASA által indított Apollo-15 elérte a Hold felszínét, majd az elektromos hajtással felszerelt Lunar Roving Vehicle 27,8 km-t tett meg a Holdon. Három ilyen elektromos autót vitt a NASA a holdra.

Ezt követően 1960 és 1990 között számos gyártó előállt a saját gyártású elektromos autójával. Azonban egyik modellből sem adtak el nagy mennyiséget, aminek a két fő oka a nagyon magas ár és a nagyon alacsony hatótáv volt.


Lunar Roving Vehicle


1990-ben az amerikai California Air Resource Board (CARB) előírt egy új szabványt, amelynek a célja a minél kisebb fogyasztású és minél hatékonyabb autók kifejlesztése volt. Erre válaszul a gyártók újra nekifutottak az elektromos autók kifejlesztésének. Egymás után érkeztek az elektromosautók, de egyik sem volt igazán sikeres, kivéve a GE EV1-t. Az EV1 az első sorozatban gyártott elektromos autó volt és egyben az első teljesen elektromosnak tervezett GE-modell is.


GE EV1


Az autóból több mint 2000 darabot adtak el. Az EV1 nagy népszerűségnek örvendett, rengeteg pozitív visszajelzés érkezett a GM fele, számos kormányzati hivatal és magánszemély megvásárolta.

Ennek ellenére a GM nem látta a jövőt az elektromos autókban, ugyanis úgy gondolták, nem lehet nyereségessé tenni ezt az üzletágat. Ezzel egyidőben az autógyártók beperelték a CARB-ot és bírósági ítélettel megsemmisítették azokat az előírásokat amiket a Californiai CARB hozott meg. Az EV1 karrierje 2002-ben ért véget, amikor a GE visszavásárolta az összes eladott modellt, egy udvarban összegyűjtötték az autókat, majd apró darabokra összezúzták az összes autót. A GE EV1 lízinggel volt csak megvásárolható, így a GE még a lízing lejárta előtt visszavásárolta az összes autót. Mindössze 40 darab maradt meg, amit múzeumoknak és egyetemeknek adományoztak.


Az összezúzott EV1 modellek


A megmaradt modelleknél azonban kikapcsolták az elektromos motorokat és egyezséget kötöttek a múzeumokkal és az egyetemekkel, hogy nem szabad visszakapcsolniuk és kipróbálniuk az elektromos autókat.

Mai napig nem tudni pontosan az okát annak, hogy miért zúzta be és miért próbálta teljesen megsemmisíteni a GE az EV1 modelljét, azonban egyre több jel utal arra, hogy az olajvállalatok lobbijának köszönhetően hozták ezt a radikális döntést. Az erőszakos visszavásárlásnak és szétzúzásnak köszönhetően, ma már alig kapható működő EV1.


A legvalószínűbb forgatókönyv (amire ma már számos bizonyíték van) az, hogy az olajvállalatok, látva az elektromos modell népszerűségét, félni kezdtek, hogy elveszítik a piaci részesedésüket, így „visszautasíthatatlan ajánlatot” tettek a GE-nek, hogy zúzza be és semmisítse meg ezeket a járműveket, valamint örökre álljanak le az elektromos autók fejlesztésével.


Szintén sokat hangoztatott az az elképzelés is, hogy a többi autógyártó összedolgozva az olajvállalatokkal és kormányokkal megállította a GE EV1 karrierjét, ugyanis ha tovább fejleszthették volna az autót, olyan behozhatatlan előnyre tettek volna szert amibe belerokkant volna a globális olaj- és autópiac.


A GE történetéből kiindulva sokan gondolhatnánk azt, hogy többé nem próbálkozik majd senki elektromos autók gyártásával. Így is volt ez, egészen 2003-ig, amikor is az amerikai Palo Alto városban létrejött a Tesla vállalat.

Tesla Roadster


Eleinte úgy tűnt, hogy ez is csak egy újabb sikertelen próbálkozás lesz, ami majd eltűnik a történelem süllyesztőjében.

A vállalat 2008-ig gyakorlatilag észrevétlenül működött. 2008-ban azonban piacra dobta a Tesla Roadstert. Ez egy teljes mértékben elektromos meghajtású sportkocsi volt, még ma is kiemelkedőnek számtó hatótávval (390 km).

Az autóból néhány száz darabot adtak el, azonban ez alapozta meg a cég első vásárlói körét.

A vállalat ekkor még nem tűnt nagy dobásnak és ez így volt egészen 2009-ig, amikor Elon Musk a nagyközönség előtt bemutatta a Tesla második járművét, a Tesla Model S-t.


Tesla Model S


A Model S egy luxusszedán lett, amiből a mai napig több mint 276 000 darabot értékesített a Tesla. Ez volt az első elektromos autó amely teljesíteni tudta a 400 km-es hatótávot. 2020-ban a Model S legújabb változata átlépte a mérföldkőnek számító 500 mérföldes hatótávot, ugyanis 520 mérföld (836 km) megtételére képes egyetlen töltéssel.

2012-ban a Tesla bemutatta a következő modelljét, a Tesla Model X-et, ami egy luxus SUV lett. Ebből a modellből a mai napig közel 50 000 darabot sikerült értékesíteniük.


Tesla Model X


2013-ban a cég egy olcsóbb modell piacra dobását jelentette be és ezzel egyidőben gyárat létesített Hollandiában, amelynek célja az európai piac kiszolgálása volt.

Tesla Model 3


Ez a olcsóbb modell a Model 3 nevet kapta, azonban a gyártás körül kialakult számos probléma miatt az első darab megjelenéséig egészen 2017-ig várni kellett. Ez idő alatt a Tesla csőd szélére került, ugyanis nem tudták teljesíteni a megrendeléseket. Végül 2017 júliusában átadták az első Modell 3-at. Mára az autóból több mint 600 000 darabot eladtak és 2020 elején ez a szám átlépte az 1 millió darabos álomhatárt, túlélve a csődöt.


2019-ben a Tesla újabb személyautót mutatott be, ez egy mini SUV lett, és a Model Y nevet kapta. Már a megjelenés előtt óriási népszerűségnek örvendett. Az autóból már több mint 15 000 darab fogyott el, mindannak dacára, hogy a COVID-világjárvány miatt minden gyárukat le kellett állítaniuk.

Mára a Tesla egy globális autóipari vállalattá nőtte ki magát, a cég tőzsdei értéke pedig meghaladta a 400 milliárd dollárt, amivel a cég a valaha volt legértékesebb autógyártó lett. A cég mai értéke többet ér mint a Toyota, Volkswagen, Daimler (Mercedes-Benz) és BMW együttvéve. A cég népszerűségét az is jól mutatja, hogy 2019-ben bemutatták a Tesla Cybertruck pick-upot, ami egy sci-fibe illő design-t kapott, ezt követően pedig megjelenés dátum nélkül több mint 650 000 előrendelést regisztráltak az autó iránt.

Tesla Model Y


A Tesla tehát töretlen sikernek örvend, mára a tőzsdei értéke minden képzeletet felülmúlt, és a cég olyan sikerekről számolt be az elmúlt időszakokban amivel az egész világot megdöbbentették. A Tesla az elmúlt időszakban egymás után jelentette be az új gyárhelyszíneket, legutobb Berlinben kezdődött meg az építkezés, ahol a becslések szerint félmillió autót fognak legyártani évente.

A cég bebizonyította, hogy az elektromos autó nem csak egy veszteséges hóbort, ugyanis az elmúlt 5 pénzügyi negyedévben profitot is sikerült termelniük, ami ráadásul egyre növekszik.


2020 szeptemberében a Tesla megtartotta a Battery Day néven ismert eseményét. Ezen az eseményen a cég tulajdonosa és vezérigazgatója, a népszerű Elon Musk olyan bejelentéseket tett amitől az egész tech- és autóipar szó szerint elborzadt. A bemutató legnagyobb újdonsága egy olyan akkumulátor technológia volt, ami a teljes ipart át fogja írni, ugyanis 56%-al olcsóbban előállítható, százszor rövidebb lett a gyártási idő, 600%-al nagyobb az energiasűrűsége, jelentősen nagyobb hatótávra képes, valamint a Tesla mérnökei olyan hatékonyra tudták megtervezni ezt az akkumulátort, hogy a melegedés is gyakorlatilag elhanyagolható lett. Ennek köszönhetően a töltési sebesség is sokkal gyorsabb lesz a jövőben. Mindemellett a cég bejelentette, hogy áttörést értek el az újrahasznosítás terén is, így a jövőben 99,9%-ban újra fognak tudni hasznosítani minden akkumulátort.


A cég megjelenésekor a legtöbben csak egy új hóbortnak tartották őket, azt mondogatták, úgysem lesz ebből semmi. Eleinte így is nézett ki a történet, ugyanis sorozatos gyártási hibákba ütköztek, szállítási gondok voltak, komoly minőségi problémákkal találkoztak a vásárlók, így emiatt a többség azt gondolta, hogy majd elfordul mindenki tőlük és a vállalat csődbe megy. Ez így is történt, majdnem. Azonban Elon Musk és csapata végül sikeresen megoldotta a Model 3 körül kialakult gyártási problémákat és beindult a sorozatgyártása annak az autónak, ami átírta a személygépkocsi-gyártás és az emberi közlekedés történetét.


Eleinte a Model 3-at nem tekintette senki konkurenciának, úgy gondolták ez is csak egy rétegtermék.

A Tesla azonban nem állt meg, a Model 3 eladásai szárnyaltak és számos rekordot döntöttek meg. 2019-ben Németországban aranykormány díjat kapott a Model 3, majd 2020-ban már a német piacon is harmadik helyen szerepelt az eladási listákon, megelőzve az Audit és BMW-t.


A német autógyártók közül elsőként a Volkswagen csoport látta be és ismerte el, hogy a Tesla bizony egy új versenyző és komoly fejfájást és kihívást fog okozni nekik. Ezt követően minden más gyártó nekilátott elektromos modellek tervezésének. De talán a legmeghatározóbb pillanat az volt, amikor Angela Merkel német kancellár jelenlétében véget ért egy 116 éves korszak: Zwickauban legyártották az utolsó belsőégésű autót. 1904 óta gyártanak autókat ebben a legendás és nagy múltú gyárban, számos márka gördült már ki a gyár kapuin azonban egy dolog mindig közös volt: minden autóban belsőégésű motor volt. Ez 2020-ban véget ért.


Ugyanezen az eseményen jelentették be a Volkswagen ID.3-at, ami a Volkswagen első, teljesen elektromosra tervezett autója lett.

Ha még ez sem lenne elég, akkor érdemes megnézni a Porsche 2020-as eladási listáját, ugyanis a legkelendőbb Porsche, a Porsche Taycan lett. Olyan legendás autók eladását is megelőzte, mint a Porsche 911.

Ezen történetek azt mutatják, hogy Elon Musk álma talán valóra válni látszik, a Tesla nem lesz egy újabb EV1, nem lesz egy újabb kudarc.

De hogyan tudta elérni ezt a sikert Musk? - teszi fel a kérdést a legtöbb szakértő.

Elsősorban úgy, hogy borzalmasan elkötelezett volt az elektromos és zöld autózás mellett.


Másodsorban pedig úgy, hogy megoldották azokat a problémákat és kellemetlenségeket, amik az elektromos autózás legnagyobb hátrányait jelentették. Mára a Tesla az az autó lett, amivel egyaránt lehet hosszú és városi közlekedésben is gondolkodni, ugyanis nemrég a 830 km-es megtehető hatótávot is sikerült átlépniük. Sikeresen megoldották azt a problémát is, hogy a töltés rengeteg időt vesz igénybe. Mindemellett Musk az autók eladásával párhuzamosan kiépített egy világszerte elérhető töltőhálózatot, ami mára több mint 12000 állomást számlál és folyamatosan bővül.


10. Kép: Tesla Supercharger állomás


Hogy ez a projekt mennyire sikeres, talán jól mutatja az is, hogy már Magyarországon is hét városban vannak Tesla-töltők. A magyar Auchan és a külügyminisztérium megállapodást írt alá a Teslával, aminek értelmében minden nagyobb Auchan parkolójában Tesla-töltőket fognak elhelyezni. A Tesla-töltők egyik fő jellemzője a gyors és olcsó töltés, az automatikus fizetés, valamint hogy kizárólag csak Tesla tölthető rajtuk, ezzel hatalmas versenyelőnyre tettek szert. Mindemellett már elindult a harmadik generációs töltőhálózat kiépítése, amivel még gyorsabban fognak tudni tölteni a Tesla autói. Végül, de nem utolsó sorban a Tesla népszerűsége mögött a rendkívüli technológiák állnak, valamint az elrugaszkodott és teljesen új szemléletet bemutató belső dizájn. A Tesla autóiból mellőzték a fizikai gombok nagy részét, az autók teljes irányítása egy központi, hatalmas érintőképernyőn történik. Mindemellett a Tesla autói olyan rendkívüli technológiákkal vannak ellátva, mint pl. a teljes önvezetés, távoli frissítés és tanulás lehetősége, vagy a versenyautókat is megszégyenítő gyorsulás. Ugyanis a Model S szedán legutolsó változata mindössze 1,9 másodperc alatt képes 100 km/h-ra gyorsulni.


Itt említhető meg a Model 3 mellé rendelhető „versenycsomag”, amivel a felhasználó egy átlagos városi autóból egy versenypályán száguldozó szörnyet csinálhat, vagy az olyan frissítések melyeket a felhasználók kérésére építenek be az autókba a Tesla mérnökei. És mit kell ahhoz tenni a felhasználóknak, hogy ezekhez hozzá jussanak? Semmit, ugyanis az autók folyamatos internetkapcsolattal vannak ellátva, így az éjszaka alatt az autók önmagukat frissítik.

Visszatérve a címben feltett kérdésre: a Tesla a jövő, vagy a következő EV1 lesz? Egyelőre ezt nem tudjuk, azonban az már biztosra vehető, hogy a Tesla hatalmas sikereket ért el, még egy olyan világjárvány sem tudta megállítani őket, mint a COVID-19. Míg a járvány világszerte bedöntötte az autó eladásokat, addig a Tesla ismételten rekordot tudott dönteni.


Így tehát véleményem szerint kijelenthető, hogy a Tesla már nem jut az EV1 sorsára, sőt, inkább az a kérdés tehető fel, hogy mi lesz a többi gyártóval?

Ugyanis a jövő a Teslának kecsegtet, úgy tűnik, hogy aki nem áll be arra az útra amit Elon Musk megálmodott, az elbukik. Úgy tűnik, hogy a Musk által megálmodott kibocsátásmentes világ közelebb van, mint gondolnánk.

A Tesla mára egy több éves előnyre tett szert, és elindított egy olyan folyamatot amit már nem képesek az olajvállalatok megállítani.

A Tesla elindított egy olyan versenyt, aminek eredményeképpen folyamatosan új versenyzők jelennek meg a piacon. Ilyen cég pl. a Lucid, amely által bemutatott és hamarosan sorozatgyártott Lucid Air sikeresen megdöntötte a 800 km-es hatótávot egyetlen töltéssel.


De megemlíthető a kínai NIO is, amely a 2014-es megalakulása óta 51 000 járművet értékesített a kínai piacon. A NIO a Tesla sikereire építve saját töltőhálózatot épít és hasonló megoldásokkal próbálkozik mint a Tesla. A NIO piaci értéke is meghaladta mára a 20 milliárd dollárt. A NIO nemrég bejelentette, hogy belépnek az európai piacra is.

Szintén a NIO nevéhez fűződik a Battery as a Service (BaaS) kezdeményezés is, ami más oldalról közelíti meg az aksik árának a csökkentését. Míg Elon Musk új kémiával és akkumulátor szerkezettel akar árat csökkenteni, addig a NIO azt találta ki, hogy kiadóvá teszik az akkumulátort, tehát a vásárló nem kell kifizesse az akkumulátor magas árát, hanem bérelheti azt. Ehhez fűződik a NIO azon megoldása is, hogy ők nem tölteni szeretnék az aksit, hanem erre létrehozott állomásokon cserélni azt. Így az autó ára akár 10000 euróval alacsonyabb lehet.


Lucid Air


A fentiek értelmében tehát kijelenthető, hogy az emberiség belépett az ipar 3.0-ba, úgy tűnik, a harmadik ipari forradalom elkezdődött!

bottom of page