top of page

Affér Vitaest: Van-e helye a politikának az iskolákban?„A politikát távol kell tartani az iskoláktól” hangzik a legutóbbi, november 23-án, a kolozsvári Planetariumban tartott Affér Vitaest tételmondata. Az Érted ifjúsági szervezet által megrendezett vitaesten két ellentétes álláspontot védő csapat fejthette ki véleményét, és tehetett próbát a közönség meggyőzésére azzal kapcsolatban, hogy mennyire lehet, vagy kell beengedni a politikai témákat az osztálytermi diskurzusba.

Újdonság volt ez alkalommal, hogy a vitaest tételmondatát maguk az érdeklődők szavazhatták meg a szervezet közösségi média felületein. A választható tételmondatok közül végül „A politikát távol kell tartani az iskoláktól” frázis került ki győztesen, így az Affér Vitaest keretében a résztvevőknek ezt az állítást kellett igazolniuk vagy cáfolniuk. A rendezvény során minden előzetesen regisztrált jelentkező előre értesült a tételmondatról, és arról, hogy a pro vagy a kontra oldalt kell majd képviselnie.

A vita során, rövid megbeszélést követően a csapatok értelmezték és kibontották a tételmondatot a közönség és a másik csapat számára. Ezután egymás után, meghatározott idő alatt felsorakoztatták érveiket, arra törekedve, hogy a közönség minél több tagját meggyőzzék álláspontjukról. Bár a vitának nem célja egy győztes csapat kiemelése, az estet jelképesen mégis a pro csapat nyerte. Nekik sikerült ugyanis a nézők közül több személyt „a saját oldalukra állítaniuk”.

Az Érted által megszervezésre kerülő rendezvénysorozat célja lehetőséget nyújtani a fiataloknak strukturált keretek között képviselni véleményüket, és érvekkel alátámasztva ütköztetni azt másokéval. A vitaest fókuszában minden alkalommal egy releváns, fiatalokat érintő téma áll. Ezen belül azonban a témát a legkülönfélébb konkrét, vagy éppen elvont társadalmi, politikai, tudományos kérdések szolgáltatják.

Szász Kinga, sajtóreferens


bottom of page