top of page

Anatolij Karpov

Május 23-án ünnepeljük minden idők egyik legeredményesebb sakkozójának, Anatolij Karpovnak a 70. születésnapját. Karpov 1975 és 1985, illetve 1993 és 1999 között volt a sportág világbajnoka. 102 hónapon át tartó regnálásával minden idők harmadik legtöbb időt a világranglista élén töltő sakkozója.

Magyari Mátyás




Karpov Oroszországban született, az Urál-hegységben fekvő Zlatousztban. Sakkozni nagyon fiatalon tanult meg, eredményei nyomán pedig 12 évesen felvették Mihail Botvinnik híres sakkiskolájába. Botvinnik, a szovjet sakkozás atyja, azonban nem jósolt neki fényes jövőt a sportágban.


Karpov viszont igen hamar rácáfolt mesterére. Kemény munkája eredményeként 1968-ban junior Európa-bajnok, egy évvel később pedig junior világbajnok lett. Nemzetközi nagymester 1970-ben lett, azt követően, hogy egy nemzetközi versenyen holtversenyben a negyedik helyen végzett.


1974-ben első helyen végzett a világbajnokjelöltek versenyén, amely feljogosította arra, hogy kihívja a regnáló világbajnokot, az amerikai Bobby Fischert. A világbajnoki döntőre végül nem került sor, ugyanis Fischer csak bizonyos feltételek mellett volt hajlandó versenyezni, amit a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) nem fogadott el és Karpovnak ítélte a címet.


Világbajnoki címét két alkalommal (1978-ban és 1981-ben) sikeresen megvédte, harmadszorra azonban (1985-ben) a sportág történetének másik legendája, Garri Kaszparov legyőzte őt. Karpov ötször is megpróbálta visszahódítani a világbajnoki elsőséget Kaszparovtól, de sosem járt sikerrel. Párharcuk azonban rendkívül kiélezett volt, sokszor csak nüanszokon múlott a mérkőzések kimenetele. Kettejük harca óriási népszerűségnek örvendett az egész világon.


Kaszparov az 1990-es években kilépett a Nemzetközi Sakkszövetségből, Karpov pedig 1993 és 1999 között nem talált legyőzőre, így ismételten világbajnok lett. 1999-ben, a lebonyolítás reformjával szembeni tiltakozásként nem indult el a világbajnokságon, így címét is elvesztette. Nem sokkal később a magas színvonalú versenyzéstől is visszavonult.


Játékstílusa többek szerint egy boa szorításához volt hasonló. Sakkozás közben kevés kockázatot vállalt, ám könyörtelenül kihasználta ellenfele minden hibáját. Nevét viseli a 90414 Karpov kisbolygó.

bottom of page