top of page

Apollo 11, már 51 éve járt ember a Holdon


Ezen a napon szállt le először ember a Hold felszínére, 1969. július 20-án, a NASA Apollo 11 programjának keretén belül. Neil Armstrong parancsnok volt az első, aki kilépett a holdkompból (július 21-én), akit Buzz Aldrin követett. A harmadik asztronauta, Michael Collins, ezalatt a parancsnoki űrhajóban keringett az égitest körül. Ezt a történelmi eseményt körülbelül 650 millió ember követte élőben a televízión keresztül, valószínűleg minden olvasó hallott már róla.


Az első emberes holdraszállás immár 51. évfordulóját ünnepli, több mint fél évszázada történt. Utoljára pedig 1972-ben járt ember a Holdon az Apollo 17 küldetés során. Az olvasóban jogosan feltevődhet a kérdés, hogy mit történt azóta?


Számos emberes küldetés zajlott le a világűrben az Apollo-missziók után, de egyik se hagyta el az alacsony Föld körüli pályát. A NASA a ’60-as években kifejlesztette a világ legerősebb rakétáját, a Saturn V-t, amelyet az Apollo küldetéseken is használtak. Azóta nem épült annál erősebb rakéta, de már az sem használható, mivel elavult a technológiája. Jelenleg fejlesztenek egy nála erősebb rakétát, az SLS-t (Space Launch System), de egyelőre nem tudni, hogy ez mikor készül el. Elon Musk SpaceX nevű magáncége is fejleszt egy nagyobb tolóerőjű rakétát, aminek korábbi elkészüléséhez talán több remény fűzhető.


Nyilvánvaló, hogy az USA és Szovjetunió közötti űrverseny véget értével Amerikának már nem volt érdeke több embert felküldeni a Holdra. Az emberes küldetések helyett inkább a robotizált programok részesültek előnyben, a költségek és biztonság miatt.


A Holdra szállás rengeteg embert inspirált tudományos karrier irányába a ’60-70-es években. Az akkori elképzelések szerint ma már rég lennie kéne egy emberes holdbázisnak és egy kolóniának a Mars felszínén. Sajnos ezek ugyanolyan álmok maradtak számunkra, mint akkoriban voltak.


Remélhetőleg ez az elkövetkező 20-30 évben megváltozik, ugyanis egy újabb űrverseny látszik kialakulni. Most már egyre több nagyhatalom rendelkezik űrtechnológiákkal, mint például Kína vagy India. Ezen kívül rakétákkal és űrhajókkal foglalkozó komoly magáncégek is megjelentek, mint a SpaceX vagy a Blue Origin, melyek rendkívül gyorsan fejlődnek és talán a legtöbb tőlük várható a közeljövőben. Az űr meghódítása rendkívül fontos az emberiség jövője szempontjából, remélhetőleg ebben az egyre fejlődő technológiai világban nem maradunk örökké „Földhözragadtak”.

A Saturn V, a valaha épült legerősebb rakéta, melyet az Apollo küldetések során használtak (Forrás: Wikipédia)


Puskás Dávid

bottom of page