top of page

Az első múzeum az űrben



Tudtad, hogy van egy múzeum a Holdon?


Kétség sem fér hozzá, hogy 1969. július 20-án, amikor az első ember a Holdra szállt, egy szempillantás alatt megváltozott a világ. A modernségnek egy új korszakába léptünk, amikor az emberi lehetőségek, remények és vágyak az addigiaknál sokkal jobban kitágultak, már-már végtelennek tűntek és a technológiába vetett hitünk is a csúcspontján volt. A világ optimizmussal nézett szembe a reményteli új világgal és tárt karokkal várta, hogy mit is hoz majd a jövő. Ezek a hatások persze a művészetekre is kiterjedtek.


Forrest Frosty" Myers, amerikai szobrász, már az első Holdra szállási akció előtt azzal az ötlettel jött, hogy egy ilyen nagy eseményt a művészettel is ünnepelni kell, a művelet sikeressége után pedig már rendíthetetlen volt. A terve az volt, hogy a kor hat leghíresebb művészével (beleértve magát is) együttműködve egy múzeumot” hozzanak létre a Holdon. Mivel az első, Apollo-11 nevű program idejére ez nem sikerült, a második programot, az Apollo 12-t vette célkeresztbe, ami az előzőhöz képest négy hónappal későbbre volt betervezve. A NASA vezetősége, sajnos, nem volt túlságosan elragadtatva az ötlettől. Bár nem mondtak rá nemet, nem is haladtak előre a megbeszélések, ezért Frosty stratégiát váltott. Gerillaakcióba kezdett és felvette a kapcsolatot titokban a mérnökökkel, akik a Holdra szálló kapszulán dolgoztak.

Frosty és a mérnökök a következőt találták ki: egy 13*19 mm-es kerámiadarabot készítenek, amit elrejtenek valahol a kapszulán, és amin hat műalkotás fog szerepelni. A felkért művészek Robert Rauschenberg, David Novros, John Chamberlain, Claes Oldenburg és Andy Warhol.

A művek, közép-fentről kezdve, óramutató járásával megegyező irányban: Egy vonal, a legegyszerűbb művészi alkotás, Rober Rauschenberg szerint. A következő, egy elsőre fekete négyzetnek kinéző dolog, de közelebbről megvizsgálva fehér vonalak vannak rajta. Egy integrált áramkört ábrázol, ami azt a modern tudományt jelképezi, aminek a segítségével a Holdra jutottak. Ezt követi a jobb alsó sarokban egy négyzetekből és vonalakból álló minimalista mű, John Chamberlain ugyancsak a mikrochip-technológiát magasztaló alkotása. Középen alul egy geometrizált Mickey Mouse látható, Claes Oldenburg egyik gyakoribb korabeli motívuma. A bal alsó sarokban Forrest Myers számítógép által generált geometriai munkája figyelhető meg, és végül, de nem utolsó sorban, a bal felső mű … Andy Warhol saját bevallása szerint a W.A. monogramja, de a művészet befogadója mindig a néző, úgyhogy a kedves olvasóra bízzuk az értelmezését. Az bizonyos viszont, hogy Andy Warhol hozta a popart-posztmodern formáját.


A kerámia-táblácskát a holdkapszula lábához erősítette egy mérnök, a védőborítás alá, két nappal a felszállás előtt. Azóta senki sem látta az eredeti táblát és csak egy táviraton maradt meg a mérnök bizonyítéka: “YOUR ON' A.O.K. ALL SYSTEMS GO, JOHN F”. A kapszulának ez a része a Holdon maradt az űrhajósok távozása után, így a Hold Múzeumot azóta sem látogatta senki ...


Várady Csongor

bottom of page