top of page

Az intelligencia feltétele

A komplex kommunikáció egy olyan képesség, ami csak az embernek adatott meg. Jelenleg nincs tudomásunk más olyan élőlényről, ami képes lenne olyan információban gazdag üzenetek átadására, mint az ember, azaz a legintelligensebb lény - ezért is könnyű azt hinni, hogy a kommunikáció az intelligencia gyümölcse. De talán a kettő sokkal inkább csak kéz a kézben jár, sőt, talán ennek a relációnak pont a fordítottja az igaz - avagy az intelligencia a kommunikáció gyümölcse.


Dudas Dávid


Forrás: polariss365.co.uk


Az a mennyiségű tudás, aminek most a birtokában vagyunk, egy hatalmas gyűjtemény, számtalan ember gondolatai, innovációi összesűrítve, amelyek csak a kommunikáció által tudtak érvényt kapni és túlélni az idő múlását. Szinte bármilyen, ember által elkészített dolog, ami körbevesz minket, több ember munkája, pontosabban innovációja. Ha mégis van olyan tárgy, ami csak egy ember nevéhez köthető, annak a tárgynak a kitalálásához mégis több ember kellett, mivel a találmány létrehozásáig a megalkotó a közös tudástárból inspirálódott, abból az információgyűjteményből, ami a kommunikáció révén létezik.


Intelligencia természetesen kommunikáció nélkül is létezik, viszont így képtelen érvényt nyerni és csak eltűnik az éterben, mintha soha nem is lett volna. Hogy leegyszerűsítsem, képzeljünk el egy olyan világot, ahol az ember képtelen a komplex információk átadására. Valószínüleg nem tudnánk kitörni az őskorból, mert lehetetlen lenne a komoly felfedezések beépítése a köztudatba kommunikáció nélkül, ezért aztán azok elvesznének, mintha soha nem is lettek volna. Mintha egyszerű állatok lennénk, akik talán képesek eszközöket használni, de képtelenek azokat továbbfejleszteni. Tulajdonképpen nem létezne az elméleti sík, mert azon keresztül lehetetlen lenne kapcsolatba lépni más emberekkel. Ugyanakkor nem tudna megszületni a filozófia, vagy bármi, aminek gyökere a gondolat és ami nem kézzelfogható, amit nem lehet megmutatni. Egy nagy elme sem ért volna el sikereket, ha nem tanulta volna meg az iskolában azokat az alapokat, amiket más emberek fektettek le, és mivel teljesen érthető módon kommunikáció nélkül iskola sem lenne, így a nagy elmék szinte nulláról kezdenének minden felfedezést és egyetlen ember élete sem lenne elég ahhoz, hogy, az alapoktól kezdve valami jelentős innovációval álljon elő - ha pedig mégis, annak a komplexitása ellehetetlenítené a fennmaradását a kommunikáció hiánya miatt. Mintha szuperpozícióban ragadnánk valahol a racionális ember és az irracionális állat között. Így aztán az intelligencia csak és kizárólag a kommunikációval kultiválható.


Menjünk tovább, fordítsuk meg a fentebb vázoltakat és azok prizmáján keresztül nézzünk az állatokra. Tudjuk jól, hogy vannak intelligens állatok, akik akár még kommunikálni is képesek, de nem tudnak átadni komplex információkat. Tegyük fel, hogy mégis képesek erre, hogy minden faj képes építeni magának egy közös tudástárat, amiben összegyűjthetnek minden felfedezést, megfigyelést és gondolatot. Így maguk is képesek lennének kultiválni az intelligenciát, még ha ez a folyamat borzasztóan lassan is történne - mégis a fejlődésük eddig még nem tapasztalt előrehaladásnak lenne kitéve. Az történne, hogy az eddig „butának” címkézett állatok intelligensebbé válnának és maguk is kiszolgáltatottak lennének annak az evolúciónak, annak a megállíthatatlan fejlődésnek, aminek az ember is - és ezt mind csupán a kommunikáció révén, ergó az intelligenciájuk a kommunikációjuk gyümölcse lenne.


Szeretném ismét hangsúlyozni, hogy nem az az állítás, hogy nincs egyéni intelligencia - szó sincs erről -, hanem az, hogy az egyéni intelligencia nem tud érvényt nyerni kommunikáció nélkül, így aztán az olyan, mintha nem is lenne. Mi emberek sem tudnánk „okosan” túlélni kommunikáció nélkül és kiszolgáltatottak lennénk a ösztönös túlélésnek, pont úgy, mint az állatok. Így megfigyelhető, hogy nem létezik intelligencia kommunikáció nélkül, de kommunikáció sem létezik intelligencia nélkül - a kettő mégsem ugyanaz - és csak kéz a kézben tudnak hasznossá válni. Az intelligencia feltétele a kommunikáció - a kommunikáció feltétele pedig az intelligencia.


bottom of page