top of page

Az ötödik nyolcezreséről beszélt Kolozsváron Varga Csaba hegymászó

Az Érted Talks első kolozsvári előadásának meghívottja a nagyváradi építész, Varga Csaba volt, aki 2009-ben, hobbiként kezdett bele a hegymászásba, de mára már öt 8000 méternél magasabb hegycsúcsot sikerült meghódítania. A Planetáriumban megszervezett beszélgetésen, amelyet Varga Boglárka moderált, élményeiről és utazásairól mesélt.


Szász Kinga


Varga Csaba első kihívásként a Tien-san hegységbeli 7010 méter magas Hán Tengri nevű csúcsot érte el. Miután tavaly októberben Nepálban sikerült megmásznia a helyiek által „fehér hegynek” keresztelt 8167 méter magas Dhaulagirit, a hetedik legmagasabb hegyet a világon, ő lett a legtöbb nyolcezres csúcsot pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül elérő, élő magyar hegymászó.


A beszélgetés során kiderült, hogy a hegymászó elutasítja a pótlólagos oxigénpalackot és a teherhordók segítségként való igénybevételét, hiszen úgy tartja, az igazi kihívás saját erőből feljutni a csúcsokra. Ebből kiindulva a mászások alkalmával csak az életben maradáshoz legszükségesebbeket viszi magával. Általában 25-30 kilós hátizsákkal indul, de a csomag nagy részét az utolsó táborhelyen hagyja, a csúcsra induláskor pedig csak 5-10 kilós csomagot visz magával. Ilyenkor átlagosan napi egyszer eszik, legtöbbször nagy kalóriatartalmú porleveseket.


Varga a Mount Everest megmászására tett kísérletéről is beszámolt az Érted Talks közönségének. A világ legmagasabb hegycsúcsát először 2020-ban akarta elérni, de a koronavírus-járvány miatt ehhez csak második próbálkozásra, 2021 tavaszán került közel. Akkor azonban a 2-es táborban ragadt a kedvezőtlen időjárás és az erős szél miatt. A hegymászó a nepáli útjáról is mesélt, mely során szeptember 30-án meghódította a Dhaulagiri csúcsát. Elmondása szerint az egész expedíció hirtelen ötletként indult, és a csúcs meghódítása visszaadta számára a reményt, a hegymászásba és önmagába vetett hitét.

bottom of page