top of page

Az öttusa és egy csillaga

Két hónap szünet és két világverseny után folytatódik a Félidő című sorozatunk, melynek következő epizódjában az öttusáról, valamint ennek egy kiemelt alakjáról, Balczó Andrásról lesz szó, aki ma, augusztus 16-án ünnepli 83. születésnapját.

Benk Szilárd László

A tehetséges öttusázó már fiatalon, 17 évesen megmutatta képességeit, Benedek Ferenc irányítása alá került, aki elvitte magával Budapestre, a Csepel SC-hez. Az 1960-as római olimpián egyéniben negyedik helyen végzett, míg csapatban olimpiai bajnok lett. Mindezt követően, 1968-ban egyéniben ezüstöt és csapatban aranyat, míg az 1972-es játékokon csapatban ezüstöt és egyéniben aranyat tudott szerezni.


Magyarországon 1966-ban, 1969-ben és 1970-ben is megválasztották az év sportolójának.


Emellett két diplomát is szerzett a Testnevelési Főiskolán (öttusa- és vívó szakedző), valamint 2004-ben elnyerte a Nemzet Sportolója kitüntetést. Ezt a díjat azok a hatvan éven felüli magyar sportolók kaphatják, akik pályafutásuk alatt kimagasló eredményt értek el és ennek befejezése után is meghatározó szerepet töltenek be a sportéletben.


Na de miből is áll az öttusa?


Az öttusa egy olyan olimpiai sportág, amely az úszás, lovaglás, vívás, lövészet és terepfutás próbáiból tevődik össze. Először 1912-ben szerepelt az olimpián, Stockholmban, valamint csapatversenyeket 1952-től 1992-ig rendeztek.


Úszásban 200 méteres távot kell megtenni, tetszőleges nemben, míg a lovaglás próbáját egy 400 méter hosszú és 12 akadályból álló ugratás teszi ki. Az úszásnál 2 perc 30 másodperc áll a versenyzők rendelkezésére a célba érkezéshez, ezen felül pontlevonás jár. Az ugratásoknál a levert akadályokért, valamint a ló ellenszegüléséért és az esetleges esésért jár a büntetés. A vívás szabályai megegyeznek a párbajtőr szabályaival, a mérkőzések azonban csak az első találatig tartanak.


A lövészet és a futás próbáját mára összevonták és így egy kombinált szám alakult ki: a sportolóknak egy 3000 méteres távot kell futva megtenniük, közben pedig három alkalommal lőniük. Mindegyik lövészet során öt, 10 méteres távolságban kihelyezett táblát kell légpisztollyal eltalálniuk, a futást csak ezt követően folytathatják. A kombinált szám hendikep rendszerben működik. Ez azt jelenti, hogy a versenyzők előző számokban gyűjtött pontlevonásai összeadódnak, amely a kombinált szám rajtsorrendjét határozza meg. Akit a legkevesebbszer büntetnek az előző számok során, az indulhat elsőnek, a többiek pedig – pontlevonásaiktól függően – hozzá képest időhátrányban. A győztes azonban az lesz, aki először ér körbe a 3000 méteres pályán.


Végezetül érdemes megemlíteni Kovács Sarolta nevét is a sportág kapcsán, aki bronzéremmel térhetett haza a 2020-as tokiói olimpiáról.

Comments


bottom of page