top of page

Brâncuși hala darabokban

„Vannak idióták, akik alkotásaimat absztraktnak nevezik; mégis, amit ők absztraktnak hívnak, az a legrealisztikusabb. Nem a megjelenés a valós, hanem az idea, a dolgok lényege.” – Constantin Brâncuși


Valószínűleg mindannyiunk számára ismerős az, amit érzünk, amikor egyetlen ügyetlen mozdulattal véletlenül eltörünk egy poharat, tányért vagy dísztárgyat. Ha az ilyen balesetek után szörnyen érezzük magunkat, gondoljunk bele abba, hogy mit érezhettek azok, akik végig néztek azt, ahogyan a képen látható, (az eset előtt) 22.5 millió dolláros értékre becsült szobor kettétörik.


A Hal (Le Poisson, 1920-1922 körül) című szobor esete példája annak, hogy mennyi banális veszély fenyegeti a műalkotásokat.


A szobor az incidens előtt.


A szobrot Marc Baradel francia gyűjtő adta volna át az Asher Edelman által vezetett Artemus nevű, műtárgyakkal foglalkozó cégnek, amikor a hal alakját öltő fekete márványlap leesett annak állványáról és szinte szabályosan, középen, két darabra tört. A két fél természetesen két külön történetről számol be: míg a gyűjtő szerint a cég tulajdonosa helyezte el a legfelső alkotóelemet az állványon, addig a cégtulajdonos szerint a szobor tulajdonosa tette meg ezt, majd leült, ekkor történt az incidens. A javítás után értékét „csupán” 16.9 millió dollárra becsülték, Baradel pedig pert indított Edelman, valamint azon két, a műtárgyat biztosító cégek ellen, amelyek nem voltak hajlandóak a létrejött kárt megfizetni.


A kettétört hal.


Constantin Brâncuși (1876 – 1957) román szobrász, festő és fényképész közismert a kortárs képzőművészet, szobrászat újított vizuális nyelvezetének meghatározásáról. Már gyerekkorában magas tehetségét bizonyította a különböző, fából készült szerszámok faragásával, későbbi munkája révén pedig ma már a 20. század egyik legbefolyásosabb szobrászaként, a modern szobrásza atyjaként tartják számon.


A szobrászművész.


Művészeti tanulmányait Bukarestben, Münchenben és Párizsban végezte. Meghívást kapott, hogy csatlakozzon Auguste Rodin (1840-1917) műhelyéhez, viszont két hónap múlva elhagyta azt: „semmi sem tud megnőni a magas fák alatt”.


Brâncuși munka közben.


Alkotásaira jellemző a letisztult geometriai formák használata, amelyeket a megmunkált anyag mibenlétével egyensúlyoz, előtérbe helyezve munkájának szimbolikus jelentéstartalmát és értelmezését. A román folklórból való ihletődés mellett, Paul Gauguinhez vagy Pablo Picassóhoz hasonlóan az európaitól eltérő kultúrák idegenszerű motívumait, egzotizmusra jellemző sajátosságokat is felhasznált munkáiban.


Az elsőként elkészült „Hal”-szobor jelenleg Philadelphia Művészeti Múzeumában van kiállítva. A márványmunka egy kör alakú tükrön lett elhelyezve, ezt pedig egy faragott tölgyfa talapzat tartotta. Két évvel később Brâncuși két, kézileg megmunkált bronz szobrot készített. Ezek egyike elpusztult, a másik pedig elvesztette eredeti talapzatát.


A londoni Tate által kiállított Hal (1926).


1926-ban további három Hal-szobrot készített, eltérő fatalapzatokkal. Az ötből egy kivételével az összes szobrot visszatükröző fém korongokon helyezte el, utalva a sorozat legelső darabjára. Négy év kihagyás után, a szobrász visszatért a témához, egy kék-szürke és fehér márványból, valamint mészkő talapzatból készült változattal, ez jelenleg a New York Modern Művészeti Múzeumában található, nem kiállítva.


Domokos Ferenc

bottom of page