top of page

Célegyenesben, 2020-szal mögöttünk

Tavaly ilyenkor, 2019 végéhez érkezve, az akkoriban még meg nem alakult sportszerkesztőségünk minden tagja és valamennyi sportok iránt érdeklődő ember izgatottan és türelmetlenül várhatta a 2020-as esztendőt, akár az 1960 után Tokióba visszatérő olimpiai- és paralimpiai játékok, akár a 2020-as, részben magyar és román szervezésű, labdarúgó-Európa-bajnokság miatt. A történelem azonban nagyon sok mindent elképzeléseinkkel ellentétesen alakított. Ennek ellenére összegeztük ezt a hektikus, fájdalmakkal, de ugyanakkor kiemelkedő sportteljesítményekkel teli, 2020-as év legfontosabb sporttal kapcsolatos eseményeit.

Tempfli Ákos


A januári kezdés még igazán bizakodásra adott okot az egész esztendőt illetően, hiszen a január 12-én kezdődő budapesti rendezésű férfi vízilabda-Európa-bajnokság kellemes meglepetést okozott, hiszen a magyar fiúk örömteli játékkal és Varga Dénes kiválóságával, veretlenül hódították el az európai serleget, immáron 13. alkalommal.


Az Európa-bajnok magyar vízilabda-válogatott


A magyar szurkolók viszont csak 1-2 órán keresztül örülhettek felhőtlenül a vízilabda csapat győzelmének, ugyanis január 26-án az év egyik legtragikusabb eseménye rázta meg az egész világot: Kobe Bryant, a Los Angeles Lakers legendája, csupán 41 évesen, egy tragikus helikopter balesetben életét vesztette, 13 éves kislányával, további hat utassal és a pilótával együtt.


Emlékezés Kobe Bryantre


A 2020-as Australian Open Grand Slam tenisztorna lefolyásába még nem avatkozott bele a világjárvány, így a férfiaknál ez Novak Djokovic 17. Grand Slam győzelmét hozta, a nőknél pedig Sofia Kenin, mindössze 21 évesen hódította el élete első Grand Slam-trófeáját. Magyar szempontból is bőven akadt ok az ünneplésre, hiszen női párosban Babos Tímea és Kristina Mladenovic könnyed két szettes győzelemmel hódították el az – időközben már négyre növelt – harmadik győzelmüket nagy tenisztornán.

Babos és Mladenovic a Grand Slam-trófeával


Február elején még több, mint 60 ezer néző előtt lett lejátszva az 54. Super Bowl, amely 50 év után újra a Kansas City Chiefs győzelmét hozta, ugyanakkor Shakira és Jennifer Lopez közös produkcióját is nagy ováció követte a félidei show alatt.


Egy héttel később a valaha látott legnagyobb teniszmérkőzést szervezték meg Fokvárosban, napjaink két legnagyobb élő teniszlegendájának szereplésével. A közel 52 ezer néző előtt játszott Match In Africa szórakoztató és színvonalas játékot hozott Roger Federer és Rafael Nadal között, előbbi győzelmével.

Match in Africa


Két hónap. Ennyi idő jutott 2020-ban az önfeledt, valódi, nézőktől hangos sportélményekre, ugyanis márciustól elkezdődött a nagy események törlése/halasztása, valamint zártkapussá tétele. Március 11-én elsőként az NBA-t halasztották, fagyasztották be, majd ezt követte március 15-én az ausztrál Forma 1-es nagydíj eltörlése. Ekkor már számítani lehetett rá, hogy ennél fájdalmasabb bejelentés is érkezni fog. Ez március 24-én meg is történt: a 32. tokiói nyári olimpiai játékokat elhalasztották 2021-re, amellyel nem csak a rendező város, hanem rengeteg sportoló, sportkedvelő ember is hatalmasat veszített. Ugyanakkor a rossz híreknek itt még nem volt vége, hiszen április 1.-től az UEFA döntése alapján nem csak az európai labdarugó-bajnokságok szünetelnek meghatározatlan ideig, hanem a Bajnokok Ligája és az Európa Liga is csak később folytatódhatott. Ha pedig ez nem lett volna elég a futball fanatikusoknak, ekkor az is eldőlt, hogy az EURO2020 hivatalosan EURO2021 lett.


Áprilistól nagyítóval kellett keresni bármilyen féle sporteseményt is, így a sportcsatornák a tévében, valamint a sportoldalak a régi, történelmi sporteseményeket elevenítették fel, ugyanakkor még mindig maradt pár lehetőség, hogy élőben is sportot nézzünk, a fehérorosz labdarugó-bajnokság például április és május alatt se szünetelt.


Májustól lassan kezdett újraéldeni a sportvilág, Dél-Koreában újra kezdetét vette a baseball bajnokság, a UFC is megtalálta a megoldást a folytatásra, valamint szűk 2 hónapnyi várakozás után május közepétől az NB1 és a Bundesliga is folytatódott. Júniustól a többi európai országban is újrakezdődött a labdarugó-bajnokság, viszont a nézőknek továbbra is otthon kellett maradniuk. Míg február végén a Borussia Dortmund közel 80 ezer néző előtt lépett pályára, az újraindítás után már csak az üres stadion fogadta a játékosokat.


A júniusi hónap így főképp a fociról szólt, Németországban a Bayern München sorozatban 8. alkalommal nyerte meg a Bundesligát, Spanyolországban a Real Madrid hódította el a La Liga serlegét, a Ligue 1-t sorozatban harmadjára a PSG nyerte meg (itt a félbeszakításkor fennálló sorrendet tekintették a bajnokság végeredményének, a hátralevő meccseket nem játszották le), míg a Juventus sorozatban 9. alkalommal emelhette magasba a Serie A serlegét. A futballvilág szeme leginkább Angliára fókuszált, azon belül is a piros-fehér Mersey-parti csapatra, a Liverpoolra, amely 30 év után végzett újra az első helyen a Premier League-ben, az internet világát így a ’Pool indulója, a You’ll Never Walk Alone zenghette be. Magyarországon megvédte bajnoki címét az FTC, Romániában pedig sorozatban harmadszor diadalmaskodott a Kolozsvári Vasutas, vagyis a CFR.

A Premier League-győztes Liverpool


Amikor már mindenki azt hitte, hogy 2020 ennél nagyobb csapást nem mérhet a sportéletre, váratlanul érkezett június 18-án a hír, hogy hosszú betegség után, a háromszoros olimpiai bajnok vizilabdázó, a 21. század legjobb pólósa, Benedek Tibor, mindössze 47 éves korában elhunyt.

Júliustól több sportág újraindult így a Forma 1-es versenyzők is a megszokott ritmusra válthattak át. A hónapban összesen három versenyt is tartottak, az osztrák, a stájer, valamint a mogyoródi magyar nagydíjat.


Az augusztus elején kezdődő snooker világbajnokságot Ronnie O’Sullivan 6. alkalommal nyerte meg, viszont ez a hónap nem erről maradt emlékezetes a sportfanatikusok számára, hanem sokkal inkább az újrainduló, új lebonyolítású, ki-ki mérkőzésekkel tarkított Bajnokok Ligája és Európa Liga. Utóbbit az elmúlt 7 évben 4. alkalommal diadalmaskodó Sevilla csapata nyerte meg, míg előbbit egyedülálló teljesítménnyel, veretlenül, a Bayern München, 2013 után újból.


Az ősz is bőven tartogatott még fantasztikus, de ugyanakkor tragikus sporteseményeket is. Elsőként szeptemberben Dominic Thiem elhódította első Grand Slam-győzelmét a kemény pályás US Openen. A késleltetett Tour de France is meglepetés-eredményt hozott, hiszen a szlovén Tadej Pogačar, fantasztikus teljesítménnyel, mindössze 21 évesen viselhette a sárga, pöttyös és fehér trikót is a 107. kerekpáros körverseny végén.


A magyar labdarúgás ősze meseszerűen alakult, főképp a 2020-as év viszonylatában. 25 év után újra BL-főtáblás lett a Ferencváros, és becsülettel helyt állva, közel volt ahhoz is, hogy 3. helyen végezzen a csoportjában a Juventus és Barcelona mögött. A kolozsvári CFR is bejutott az Európa Liga főtáblájára, ahol az utolsó mérkőzés utolsó perceiben esett el a nyolcaddöntőbe való továbbjutástól.

A nagy focilázat még néha megszakította 1-2 más sportesemény is, így például a Roland Garros GS-torna, amelyet a férfiaknál diadalmaskodó Rafael Nadal már 13. alkalommal hódított el, ezzel beérve az összesített 20 Grand Slam-győzelemmel rendelkező Roger Federert. Babos Tímea és Kristina Mladenovic pedig az Australian Open után a Roland Garrost is behúzta, így megérdemelten lettek az Év párosa díj győztesei a WTA szerint.

Babos és Mladenovic a Roland Garros-trófeával


Szeptember elején elkezdődhettek a válogatott labdarúgó-mérkőzések is, amelyek talán részben kárpótolni tudták, legalább a magyar szurkolókat a 2020-as év miatt. A magyar válogatott először a Nemzetek Ligájában nyújtott bíztató teljesítménnyel okozott örömet a futball szerelmeseinek, majd a bolgárok legyőzésével, biztossá vált, hogyha Izlandot sikerül felülmúlni, akkor a magyar válogatott kijut a 2021-es kontinensviadalra. A magyar csapat taktikailag és játékban is összeérett, így óriásit harcolva, mindent beleadva sikerült 0-1-ről fordítva, 2-1-re nyerni az izlandiak ellen a Puskás Ferenc-stadionban, ezzel bebiztosítva a (többek között budapesti) EB-szereplést. Viszont ezzel a sikersorozat nem ért véget, hiszen az utolsó két NL-mérkőzésen aratott győzelmével megnyerte csoportját a válogatott és feljutott az A-divízióba.

Az EB-szereplést kiharcoló magyar válogatott, az Izland elleni meccs után


Az év vége fele közeledve a Forma-1 világában megdőlt egy pár éve még elérhetetlennek tűnő rekord, azzal, hogy Lewis Hamilton 95 alkalommal aratott győzelmet F1-es versenyen, ezzel felülmúlva az eddigi rekorder, Michael Schumacher 91 futamgyőzelmét. Ugyanakkor Hamilton idén már 7. alkalommal emelhette magasba a világbajnoki trófeát, ezzel szintén beérve Schumachert az örökranglistán.

A hétszeres F1-es világbajnok, Lewis Hamilton


November elején pedig szintén olyan történt, ami példát mutathat az egész világnak és eddig egyedülálló teljesítmény: a 21 éves Chris Nikic Down-szindrómás sportoló, kevesebb, mint 17 óra alatt teljesítette az Ironman-t, ahol összesen 3.86 km-t úszott, 180.25 km-t biciklizett, valamint lefutott egy maratont is!

Chris Nikic


Emellett sok más sportoló is igyekezett követendő példaként szolgálni, azáltal, hogy rengeteg segítséget küldtek a rászorulóknak és a vírus megfékezése érdekében. Hogy csak egy nevet említsünk, Marcus Rashford, 23 éves, angol labdarúgó, már jó pár éve azért küzd, hogy minél több rászoruló gyereknek tudja biztosítani a napi meleg étkezését, amiért rengeteg elismerést kapott, és sok társa is csatlakozott hozzá, valamint támogatta a kezdeményezését.

Marcus Rashford képe egy épület falán


Sajnos ebben az évben még két nagy futball-legendát is elveszítettünk Diego Armando Maradona, majd később Paolo Rossi személyében, mindketten világbajnok labdarúgók. Maradonát sokan a valaha játszó legjobbként emlegetik, 2000-ben a FIFA szavazásán elnyertne az évszázad labdarúgója címet, az Isten keze becenévre hallgató labdarúgó. Tiszteletére a korábbi csapata, a Napoli, átnevezte stadionját Stadio Diego Armando Maradona-ra. Világszerte több millióan gyászolták a legendát.

Gyász: elhunyt Diego Maradona


Idén, ugyanakkor, elmaradt, különböző okok miatt, a France Football által évente átadott Aranylabda kiosztása, amely más díjak alapján és több szakértő véleménye szerint Robert Lewandowskit, a Bayern München csatárát illette volna. A lengyelt kárpótolhatja az, hogy ő nyerte meg a FIFA- és az UEFA év legjobb férfi játékosának járó díjat is.

Robert Lewandowski, az év labdarúgója az UEFÁ-nál


Ha összegezve nézzük ezt az évet, akkor a sportélet sokat vesztett idén: a rengeteg törölt, vagy elhalasztott verseny; a sportélmény jelentősen csorbulása a versenyzők és a nézők szemszögéből is; sok sportlegenda távozása az élők soraiból; a gazdaságilag megviselt számos sportklub; a népszerűségükből vesztett sportágak. Ezek ellenére bizakodva várjuk a 2021-es esztendőt, amely reményeink szerint nem lesz ilyen hullámvölgyes, és amely alatt a sportversenyek mind megrendezésre tudnak majd kerülni, még ha nézők nélkül is.


Szerkesztőségünk boldog és sportsikerekben gazdag új évet kíván minden olvasónknak!

bottom of page