top of page

Curling

Április 11-én zajlott le a 10 napos férfi curling-világbajnokság döntője, a kanadai Calgary-ben, ahol a svéd válogatott Skóciát győzte le és ezzel zsinórban harmadjára tudott diadalmaskodni a világtornán. Ugyanakkor, a bronzéremért folytatott küzdelemben, Svájcnak egy szoros összecsapás után sikerült felülmúlnia az orosz küldöttséget. De hogyan is kell elképzelni ezt a kevésbé ismert sportágat, a curlinget?

Benk Szilárd LászlóA curling egy téli sport, mely 1924-ben szerepelt először téli olimpiai játékokon, majd egy hosszas szünet után, 1998-tól képezi folyamatosan részét az ötkarikás játékok programjának. Az első férfi curling-világbajnokságot 1968-ban, míg az első nőit 1979-ben rendezték meg.


A curlinget két négyfős csapat játssza egymás ellen, jégen, melynek során az a cél, hogy a játszmánként rendelkezésre álló nyolc-nyolc ,,követ” minél közelebb juttassák a pálya másik felén lévő kör középpontjához. Így tehát minden játékos kétszer csúsztathat egy enden (játékrészen) belül egy meghatározott sorrendben (lead-second-third-skip, a skip a csapatkapitány elnevezése). Ugyanakkor, egy csúsztatás során mind a négy játékos fontos szerepet játszik. A csúsztató elindítja a követ, ketten a korong előtt söprik a jeget, melynek fő szerepe egy bizonyos hő biztosítása a jégfelületen, amivel a korong sebességét és irányát lehet befolyásolni, míg a skip a célterület felől irányít. Az utolsó kő csúsztatása után számolják meg a csapatok, hogy ki hány pontot szerzett. Minden olyan kőért egy pont jár, ami közelebb van a kör középpontjához, mint a másik csapat legközelebbije. Egy mérkőzés tíz ilyen endből áll. A meccset az nyeri, akinek a végén több pontja van.


Maga a pálya egy 45 méter hosszú és 5 méter széles felület, melyen enyhe domborulatok vannak, annak érdekében, hogy jobban lehessen irányítani a korongot. Mindezt a jégre permetezett vízzel érik el. A 17-20 kg tömegű korong egy speciális gránittömb, amely egy Ailsa Craig nevű skót szigetről származik. Mindemellett fontos megemlíteni azt is, hogy a játékosok a pálya felülete miatt olyan cipőket hordanak, melynek egyik talpa tapadós gumi, amivel hajtják magukat, a csúszó láb talpa pedig teflonbevonatú műanyag.

bottom of page