top of page

Egyszerű dal (I. M. K. C.)

A magyar demokráciával egyidős Tankcsapda, véleményem szerint, több annál, mint aminek sokan tekintik. A kezdetben kimondottan punkot játszó zenekar dalai napjainkban egyre inkább hard rock/heavy metal hangzásúak. A Három Rohadék Rockcsempész az átlagember számára mégis az olyan tábortűz körül énekelhető dalokat jelenti, mint a megfelelően címezett Egyszerű dal. A rádióból gyakran hallhatóak az igazi, hardcore rajongók által rühellt, „lágy” dalok, mint az Alföldi gyerek, vagy a Lejárt lemez, esetleg a Mennyország tourist valamely feldolgozása.


Az énekes-basszusgitáros Lukács Laci frontembert idézve egy kilencvenes évek közepéről származó interjúból: „Vannak a Tankcsapda dalai között olyanok, amelyek többszöri meghallgatást, összpontosítottabb odafigyelést kívánnak, meg vannak, amelyeket csak azért hallgat az ember, hogy jól érezze magát.”


A több mint harmincéves sikerüknek talán ez az egyensúly a titka. A mai lemezeken is ugyanúgy megtalálható a „rádiózható” sláger, amelyet bármely csatorna naphosszat játszhat, a buliszám, amely úgy zenei, mint szövegi egyszerűségével csupán a tombolásra, bulizásra késztet, meg az a szám, ami miatt Lukács Lászlót napjaink egyik legjobb szövegírójának tartják. Persze vannak lírai szempontból profibb, művészibb, üzenetüket tekintve erőteljesebb, elgondolkodtatóbb számok, ezek messze nem örvendenek akkora népszerűségnek. A „Debreceni Szájonb*szott Tankcsapda” ebben is megtalálta az aranyközéputat. Nemcsak a lemezeiken szereplő számtípusokat tekintve tartják meg az egyensúlyt, hanem egyes számokon belül is közel tökéletesen ötvözik a zeneiséget, hallgathatóságot a mondanivalóval, üzenettel. Egy teljes koncertjüket át lehet bulizni a társadalomkritikus szövegek mellett.


A Jönnek a férgek, vagy A legjobb méreg ismerete nélkül bárki leélhet egy életet, de ha valaki egyszer egy tábortűznél előveszi a gitárt, az Egyszerű dal sosem marad el. Bár a refrénben Lukács leszögezi: „Ez csak egy egyszerű dal, semmit nem akar”, a szemfülesek egyből észreveszik a dal megírása előtt nem sokkal öngyilkosságot elkövető Kurt Cobain jelenlétét a dalban.


„Meg az a srác, akit már te is láttál,

És tudtam jól, utálja magát,

De mégse hittem volna, hogy a végén

Előveszi a pisztolyát.”


A Nirvana Polly című számának akkordjai felfedezhetőek az Egyszerű dal bevezetőjében, amelyek a refréntől eltekintve végigkísérik a dalt, mindössze egy összhangzatnyi eltérést mutatva. A dalt tovább is lehet elemezni, de ebben szabad kezet adok mindenkinek.


A Polly önmagában is megérdemelne egy művészeti csatolmányt, de ahhoz nálam profibb íróra lenne szükség, a Nerdwriter1 nevű Youtube-csatorna videójában megjelenő esszénél többet, jobbat nem is tudnék írni.

Olcsvári Péter

bottom of page