top of page

Együttállás a felhők fölött

A jelenség magyarázata, hogy a két bolygó a Földről nézve látszólag nagyon közel kerül egymáshoz a pályájuk miatt. A Jupiter közel 12 éves periódussal kering a Nap körül, míg a távolabb lévő Szaturnusz 29 és fél év alatt teszi meg ellipszis alakú pályáját. Ez azt jelenti, hogy közel 59 évenként a két bolygó ugyanott fog tartani saját pályáján, a Földről szemlélve egymás mellett fognak elhelyezkedni.

Simon-Zsók Anett

2020 csillagászati események szempontjából egy igen gazdag év volt. Láthattunk fényes üstököst, Fiastyúk előtt áthaladó Vénuszt, a szerencsések pedig Napfogyatkozást is a déli féltekéről. Az évet a Jupiter és a gyűrűs bolygó, a Szaturnusz együttállása zárta. A két gázóriás szabad szemmel nézve valósággal eggyé vállt. A különlegességét az adta, hogy az esemény december 21-re, a téli napfordulóra, karácsony közelébe esett. Egyes elméletek szerint a bibliai betlehemi csillag is egy hasonló bolygóegyüttállás eredménye lehetett.

A Jupiter és a Szaturnusz a legnagyobb holdjaikkal, Chiléből nézve (forrás: Telescope Live)


Ha az égen látszólag elég közel kerül egymáshoz két vagy több égitest a naprendszerünkből, akkor ezt együttállásnak nevezzük. Ennek különleges és ritka esetei lehetnek a fogyatkozások, Merkúr- és Vénusz-átvonulások, Hold vagy bolygó általi bolygófedések. Ha csak két égitestet veszünk figyelembe, az éggömbön mért néhány fokos megközelítés szorosnak mondható. A december 21-i közelség érdekessége, hogy a két bolygó kevesebb mint 0,1 fokos szög alatt látszott.

Az égen ezeket a távolságokat a legegyszerűbben a saját kinyújtott kezünkkel tudjuk lemérni (forrás: Pinterest)


Mivel az észlelést főként alacsony légkörű felhők nehezítették, kellő magasságból észlelhető volt a nagy esemény. A Madarasi-Hargita közel 1800 m-es magasságából, a felhők fölött volt lehetőségem megfigyelni és fényképezni a két bolygó találkozását.

Bolygók a felhőlepel fölött Madarasi-Hargitáról (szerző felvétele)


A Jupiter és a Szaturnusz valósággal egybeolvad az égbolton a szemközti csúcs fölött.

A páros lenyugvóban (szerző felvétele)


A jelenség magyarázata, hogy a két bolygó a Földről nézve látszólag nagyon közel kerül egymáshoz a pályájuk miatt. A Jupiter közel 12 éves periódussal kering a Nap körül, míg a távolabb lévő Szaturnusz 29 és fél év alatt teszi meg ellipszis alakú pályáját. Ez azt jelenti, hogy közel 59 évenként a két bolygó ugyanott fog tartani saját pályáján, a Földről szemlélve egymás mellett fognak elhelyezkedni. 2080. március 15-én az ideihez hasonló távolságban fog látszani a két bolygó, a következő szoros együttállásra azonban csak a 25. században fog sor kerülni.

Az esemény magyarázata (forrás: Time and Date)


A közelségükre azért kerülhet sor, mert a Földről nézve nagyjából ugyanabban az irányban (egy vonalban) látszanak, ám mivel saját pályájukon eltérő sebességgel haladnak, ez a felállás csak ideiglenes. A Jupiter és a Szaturnusz valódi pozíciója viszont független a Földről megfigyelt helyzettől. A távolság a két bolygó közt 883 millió km körüli az együttállás körüli napokban.

A két bolygó már augusztus óta látványosan közelít egymáshoz a Földről nézve (szerző felvétele)

A december 21-i észlelést főként a felhők nehezítették az ország területén. Azonban nem kell csüggedni, hiszen az elkövetkezendő napokban, derült idő esetén szintén gyönyörűen fog látszani a bolygópáros. Nem sokkal napnyugta után nyugat fele a legfényesebb csillagnak tűnő objektum a Jupiter, majd később a Szaturnusz is megpillantható a közelében. Az észlelést továbbá az is nehezíti, hogy a két bolygó egyre korábban nyugszik le. A legmegfelelőbb időpont az észlelésre 17:30 és 18 óra között van.


Forrás:

csillagaszat.hu

bottom of page