top of page

Elek Ilona

Május 17-én ünnepeljük Elek Ilona, kétszeres olimpiai bajnok, hatszoros világbajnok, illetve ötszörös Európa-bajnok tőrvívó születésnapját. Ő az első magyar női sportoló, aki aranyérmet tudott szerezni az ötkarikás játékokon.

Benk Szilárd László

Ilona eredetileg zongoraművésznek tanult, azonban idővel a vívókarrierje érdekében a zenét háttérbe szorította. A Csibi-ként becézett magyar tehetséget az a Fodor Károly vívómester vezette be a sportág rejtelmeibe, aki annak idején, 1903-ban, útnak indította a Nemzeti Sport című sportnapilapot.


Elek Ilona először 1929-ben, 22 évesen került be a válogatottba, az első Európa-bajnokságán pedig már 5. helyen végzett egyéniben. Ezt követően, 1933-ban, Budapesten, már a dobogó legfelső fokára állhatott a kontinensviadalon. A következő két évben egyaránt megvédte Európa-bajnoki címét, sőt mindkétszer csapatban is diadalmaskodni tudott.


1936-ban megszerezte pályafutása talán legértékesebb aranyérmét, ugyanis ebben az évben lett először olimpiai bajnok, a berlini játékokon. Tizenkét évvel később, 1948-ban, Londonban is felálhatott a dobogó tetejére, majd pedig 1952-ben, Helsinkiben, ezüstérmes lett.


Annak ellenére, hogy fiatal korában a vívás mellett döntött, a zene világától sosem szakadt el. Tehetségét kihasználva ő komponálta meg az 1959-es vívó-világbajnokság indulóját.

Pályafutása elismeréseként ő lett a Nemzetközi Vívó Szövetség első női tiszteletbeli tagja. Emellett megkapta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság érdemrendjét és beválasztották a női sportolók Hírességek Csarnokába.


Továbbá fontos megemlíteni azt is, hogy Ilona húga, Margit is kiváló vívó volt, ötszörös világbajnok. Az általuk közösen szerzett Így vívtunk mi című önéletrajzi műben mesélik el pályafutásuk szépségeit, ugyanakkor nehézségeit.

bottom of page