top of page

Eliud Kipchoge

Ma, november 5-én ünnepeljük a történelem egyik legjobb hosszútávfutójának, Eliud Kipchogénak a 37. születésnapját. Eliud kétszeres olimpiai- és világbajnok hosszútávfutó, az alázat és a kemény munka megtestesítője.

Benk Szilárd László

Karrierje 18 évesen vette kezdetét, amikor is Patrick Sang kellő potenciált látott benne, és úgy döntött, felkarolja a fiatal tehetséget. Érdekességként megemlíthető, hogy amikor Patrick le akarta neki diktálni az első edzéstervét, nem volt mivel és mire leírnia, így hát fogott egy botot és megpróbálta addig feljegyezni a koszos karjára és észben tartani, ameddig hazaér.


Patrick segített egyébként annak a kaptagati edzőtábornak a létrejöttében is, ami mára már egy futóparadicsommá nőtte ki magát. Az itt végzett odaadó munkájának köszönheti Eliud mindazokat a sikereket, amelyeket eddig karrierje során elért.2016-ban olimpiai bajnok lett maratonfutásban 2 óra 8 perc 44 másodperces idővel, majd a 2020-as tokiói játékokon megvédte címét, ahol 2 óra 8 perc 38 másodperc alatt ért célba. Ezek mellett viszont legnagyobb teljesítménye, hogy előbb a 2018-as berlini világbajnokságon világcsúcsot állított be 2 óra 1 perc 39 másodperces idővel, majd 2019. október 12-én, Bécsben történelmet írt azzal, hogy elsőként teljesítette 2 órán belül a maratoni távot, 1 óra 59 perc 40 másodperc alatt.


A maratoni táv hossza egyébként egész pontosan 42 195 m és érdemes kiemelni a női világcsúcstartót, ugyancsak kenyai Brigid Kosgei-t (2:14:04), illetve a legjobb magyar időt, amely Szűcs Csaba nevéhez fűződik (2:12:10).


Ami Kipchogét illeti, életében nagyon fontos szerepet kap a család is, ezért van, hogy a vasárnap nála mindig szabadnap. Ilyenkor elmegy a szeretteivel templomba, emellett pedig rendszeresen megnézi a Forma-1-es futamokat is.

Kommentit


bottom of page