top of page

Erdélyi Online Iskola

Pedig, ha megnézzük, az online felületeken is találkozhatunk példaképekkel és nem is kell messzire mennünk, sőt, még a határt sem kell átlépnünk. Erdélyben is vannak olyan személyek, akik sok ember számára példaképek lehetnek. Ezt pedig nem a kor határozza meg, hanem az, hogy mit tesznek. Le kell küzdeni a sztereotípiákat, sok fiatal megérdemli azt, hogy mások példaképként gondoljanak rájuk!

Nagy-Bodó Szilárd

Manapság egyre gyakrabban halljuk azt, hogy már nincsenek példaképek és valljuk be, ezen a helyzeten a járvány és a bezártság nem sokat javított, sőt! A vírus arra kényszerített minket, hogy bezárkózzunk otthonainkba és a négy fal között éljük az életünket. Elmaradtak a megszokott találkozások és összeülések, helyette pedig az online tér vette át az uralmat. Még inkább teret hódított az internetes tartalomfogyasztás. Az emberek nagy része pedig idővel – miután kiszórakozta magát a nevetséges videókon, a világháló „orvosain” és a helyesírást teljes mértékben mellőző szövegeken keresztül – rájött, hogy sajnos az emberi butaság nem ismer határokat. Természetesen ez a szerencsésebb eset, hiszen van, aki nem jött rá és továbbra is jól szórakozik a felsorolt tartalmakon.Igen, sajnos be kellett látni azt, hogy az eszközök, amelyeket nap, mint nap használunk, okosabbak lettek nálunk. Ahogy pedig az eszközök egyre okosabbak lesznek és egyre több feladatot el tudnak látni, úgy lesznek egyre butábbak az emberek. Tisztelet a kevés kivételnek! Hiszen gondoljunk csak bele, ha a számítógépünk vagy az okostelefonunk képes megoldani valamit gyorsabban, mint mi, akkor miért fáradozzunk? Rendben, hogy például egy bonyolultabb matematikai egyenletet beírunk a számológépbe, de fájó azt nézni, ahogy egyesek az egyjegyű számok összeadásánál is segítségül hívják a zsebükben lapuló okoseszközt. Rossz belegondolni abba, hogy mi lesz a következő állomás. Mit fognak még helyettünk elvégezni az okoseszközeink és mennyire fog eltompulni az emberi agy?


Szerencsére vannak olyan személyek, akik maximálisan ki tudják használni eszközeik kapacitását és energiájukat nem kímélve egy nemes ügy szolgálatába állnak. Itt térnék vissza a példaképekre, hiszen igenis manapság is vannak példaképek. Azonban, sajnálatos módon, nehezebb őket észrevenni a sok szenny között. Ha valaki ingyen, a szabadidejét feláldozva értéket teremt, alig kap figyelmet. Azok, akik egy látványos semmiség miatt előkapják a telefonjukat és esetleg ők is bohóckodnak valamit a kamera előtt, pedig szinte azonnal sztárok lesznek. Pedig, ha megnézzük, az online felületeken is találkozhatunk példaképekkel és nem is kell messzire mennünk, sőt, még a határt sem kell átlépnünk. Erdélyben is vannak olyan személyek, akik sok ember számára példaképek lehetnek. Ezt pedig nem a kor határozza meg, hanem az, hogy mit tesznek. Le kell küzdeni a sztereotípiákat, sok fiatal megérdemli azt, hogy mások példaképként gondoljanak rájuk!

Nagy Enikő

Meggyőződéssel írom, hogy az egyik ilyen személy Nagy Enikő, az Erdélyi Online Iskola megálmodója és működtetője. De miről is szól az Erdélyi Online Iskola? Ha röviden akarjuk összefoglalni, akkor a szlogenjét is használhatjuk „Gyerekeknek szóló Youtube-csatorna”. Lehet, hogy ez nem hangzik nagy

dolognak és egyesek azt mondják, hogy más, ehhez hasonló is van, de tévednek. Megint mások azt mondhatják, hogy szegény gyerekek az online oktatás miatt amúgy is túl sokat ülnek a kijelzők előtt, miért rontsák még jobban a szemüket és ferdítsék a gerincüket?! Ez a felvetés némiképpen jogos, de érdemes elolvasni azt is, hogy miről szólnak a már említett videók. Biztos vagyok abban, hogy mindenkinek megváltozik a véleménye!


Egy olyan csatornáról van szó, ahol a gyerekek animációs, interaktív videók segítségével tanulhatnak. Természetesen, ahogy Enikő is számos helyen leírta, ez nem helyettesíti a hagyományos oktatást, legyen szó akár annak az offline vagy online formájáról. A videók az első osztályos diákoknak szólnak és nagyban segítenek, hogy a kis tanulók fejlesszék készségeiket román és magyar nyelvből, matematikából és környezetismeretből. Ezenfelül meséket, verseket és még számos fejlesztő anyagot lehet megtalálni ezen a Youtube-csatornán, illetve kis gyakorlatokat a kezdeményezés Facebook-oldalán. Mindezt pedig teljesen ingyenesen. A későbbiekben pedig érkezni fognak anyagok a második, harmadik és negyedik osztályosok számára is.


Akik még mindig nem látják, hogy mi ebben a nagy dolog, elárulom, hogy óriási tudást igényel egy-egy ilyen videó elkészítése. Az első, nem erre a csatornára szánt, de ilyen stílusú videó elkészítése több mint két hónapot vett igénybe. Mostanra pedig heti 2-3 videót tesznek közé. Arról nem is beszélve, hogy nemcsak a technikai részre kell figyelni, a tananyagból is fel kell készülni. Nem elég pusztán ismerni azt, elő kell tudni adni úgy, hogy felkeltse a diákok érdeklődését.


Mielőtt valakinek a fejében megfordul az, hogy nincs szükség önjelölt tanárokra, gyorsan leírom, hogy nem áll fent ez a helyzet. Nagy Enikő a marosvásárhelyi Pedagógiai Líceumban végzett, tehát rendelkezik képesítéssel és diplomával is ezen a téren. Magyarul taníthatna elemi iskolásokat.


Egy egyedi kezdeményezésről beszélünk, ami elérhető bárki számára, méghozzá ingyen. Az iskolát nem helyettesíti, de segít. A segítségnyújtás gondolata adta meg a kezdőlöketet. Amikor bezártak az iskolák és mindenki kénytelen volt áttérni az online oktatásra voltak fennakadások, erről már mindenki hallott. Nagy Enikő pedig azon gondolkozott, hogy hogyan tudna segíteni. A gondolkodás eredménye lett az Erdélyi Online Iskola, aminek a legfőbb célja a segítségnyújtás. Ezért cserébe pedig nem vár el semmit, jószívből, önzetlenül teszi.


Mindezek fényében megkérdem: tényleg nincsenek példaképek? Tényleg nincsenek példaképek itthon? Tényleg nincsenek példaképek itthon, a fiatalok körében? De vannak, nagyon is vannak! Teljes meggyőződéssel állítom, hogy Nagy Enikő egy példakép lehet sokunk számára!


*Akinek felkelltette az érdeklődését az Erdélyi Online Iskola az alábbi linken megtalálja: https://www.youtube.com/channel/UCmYXfWTmnOsWome7qdfEAIQbottom of page