top of page

Farkas Bertalan. 40 éve indult az űrbe az első magyar űrhajós

Ma 40 éve indult a világűrbe az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan, az Interkozmosz program keretén belül. 1980. május 26-án magyar idő szerint 20 óra 20 perckor szállt fel a Szojuz-36 űrhajó fedélzetén, majd később a Szaljut-6 űrállomáson dokkolt űrhajóstársával és parancsnokával, Valerij Kubaszovval együtt. Az űrállomáson egy hetet töltöttek el, és számos magyar tervezésű tudományos kísérletet végeztek el.

Puskás Dávid

Az Interkozmosz a Szovjetunió és más kelet-európai országok közös űrprogramja volt, melynek hivatalos neve és mottója: „A szocialista országok együttműködése a világűr békés célú kutatásában és felhasználásában”. A program keretén belül a tagországok egy-egy űrhajóst küldhettek. Magyarországról Farkas Bertalan és Magyari Béla vadászpilótákat válogatták ki, akik két évi kiképzésben részesültek a Gagarin Űrhajóskiképző Központban, a moszkvai Csillagvárosban. Végül Farkas Bertalant választották ki a repülésre, míg az ugyanolyan kiképzésben részesített Magyari Béla probléma esetén készen állt a helyettesítésére.


A Szojuz-36 űrhajó 1980. május 26-án startolt fedélzetén Farkas Bertalannal és Valerij Kubaszov szovjet űrhajóssal. Ezzel Magyarország lett a hetedik ország, amely űrhajóst küldött a világűrbe. Az indítás után 5 órával a Szaljut-6 szovjet űrállomásra léptek, ahol másik két űrhajós várta őket.

A Szaljut-6 űrállomás rajza (Forrás: Wikipédia)


A fedélzeten napi 3-6 óra alvással mintegy 21 szovjet-magyar tudományos kísérletet hajtottak végre az egyheti űrben való tartózkodásuk alatt. Ezek között híresebbek az MTA Központi Fizikai Kutatóintézet (KFKI) által kifejlesztett Pille sugárdózismérővel végzett kísérlet, vagy az űrhajósok szellemi munkavégző képességét vizsgáló Balaton műszerrel végzett kísérlet. Ezeken kívül különböző technológiai, sejtbiológiai és bioszférát vizsgáló kísérleteket végeztek el. A két űrhajós június 6-án tért vissza a Földre.


Érdekességként megemlíthető, hogy az űrállomáson való tartózkodás alatt speciális magyaros ételkonzerveket ettek. Farkas Bertalan magával vitte a Tévémaci bábfiguráját és vele olvasta fel az esti mesét a magyar gyerekeknek, amit élőben közvetítettek.


A második, Amerikában élő, magyar származású űrhajós pedig Charles Simonyi (Simonyi Károly), aki űrturistaként kétszer is járt a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén 2007-ben és 2009-ben. Nem rég, az Európai Űrügynökség egyik konferenciáján Magyarország bejelentette, hogy 2024-ig magyar űrhajóst szeretne küldeni a Nemzetközi Űrállomásra a Roszkozmosz orosz űrügynökséggel együttműködve. Izgalmasan várjuk a fejleményeket!


A hét többi napján levő évfordulókról pedig A Hétben találhat további érdekességeket a kedves olvasó. A rövid cikket pedig Farkas Bertalan egyik idézetével zárjuk:


„Először látni Magyarországot a világűrből, látni a napfelkeltét és a naplementét. – Azután a kozmikus éjszaka csillagképei, a hegyláncok Dél-Amerikában, Afrika sivatagjainak szépsége és a vörös homokfelhők India fölött.”

A Szojuz-36 űrhajó emblémája (Forrás: Wikipédia)

Komentáře


bottom of page