top of page

Fél év az erkélyről



Az idő telik, mégpedig megfordíthatatlanul (ahogy latinul mondták, fugit irreparabile tempus). Az évszakok váltakozását sokan sokféleképpen éljük meg. Sokunknak az is elég, amikor látjuk, hogy a Nap egyre alacsonyabban delel, s egyre kevesebb időt van fent az égbolton. Ilyenkor tudjuk, hogy közeleg a tél. De mivel ez egy nagyon lassú folyamat, nehezen vesszük észre.


Sok módszer létezik arra, hogy megpróbáljuk felfogni az idő múlását. Ennek egy olcsó, ötletes, és vizuálisan nagyon érdekes módja a szolárgráf készítése. Lyukkamerát állítólag már az ókori kínaiak is készítettek. Észrevették, hogy ha egy sötét szoba falára egy lyukat fúrnak, akkor a lyukkal szembeni falon a kinti világ fordított képe jelenik meg. Ugyanez a szolárgráf működési elve is.


A szolárgráf jelen esetben egy egyszerű henger, amire egy lyuk lett fúrva, bele meg egy fényérzékeny fotópapír lett helyezve, le lett szigetelve, majd ki lett állítva egy olyan helyre, ahol fél évig senki sem mozgatta (mégis csak egyszer volt exponálva a kép, de az fél éven keresztül folyamatosan).


És most a lényeg: mit is látunk? A kép alsó részén a tömbház mögött parkoló autók látszanak, a közepe felé egy óvoda sziluettje, fennebb a szomszédos tömbházak sziluettjei és egy dombtető. Referenciaként csatolok egy halszemobjektívvel készült képet a tájról. A horizont felett sok, egymással párhuzamos csík van, a legalsóknak mindkét végét látjuk a horizontnál, a legfelsőknek szinte semmilyen részletét. Ezek mutatják a Nap útját az égen 2020. december 25-től kezdődően egészen 2021. július 15-ig. A legalsó csík a Nap helyzetét jelöli a kihelyezés napján (néhány nappal a téli napforduló után), míg a legfölső a nyári napfordulókor. Minden kicsi megszakítás a csíkokban felhős időt jelent. Ahol szürke csík látható, ott ugyan nem volt teljesen felhős az idő, csak gyengén látszott a Nap a ködös időjárás miatt.




Technikai adatok: A felvétel Marosvásárhelyről, egy tömbház erkélyéről készült egy házi, Szolár-15 fantázianevű szolárgráf segítségével, Fomaspeed N312 fényérzékeny papír használatával, utólag a Photoshop nevű programban lett feldolgozva. Exponálási idő kb. 4850 óra (202 nap).


Az eter@erted.ro e-mail címre pedig szeretettel várunk bármilyen természettudományos jelenséggel kapcsolatos fényképet.



Czimbalmos Szabolcs Attila képe

bottom of page