top of page

Giro d’Italia

Május 8-án újra útjára indul Olaszország legnagyobb kerékpáros körversenye, az először 1909-ben megrendezett, idén pedig 104. alkalommal sorra kerülő Giro d’Italia. A világ második legrangosabb ilyen jellegű eseménye – a Tour de France után – idén Torinóból indul, ahonnan egészen a dél-olaszországi Foggiáig tekernek a versenyzők, majd újból észak felé veszik az irányt, hogy Milánó utcáin fejezhessék be a versenyt.

A Giro összesen 23 napot tart, amelyből 2 pihenőnap és 21 versenynap. Ezalatt a versenyzők 3480 kilométert kell megtegyenek, mindezt 47 ezer méternyi emelkedővel megspékelve, amelyet főképp a 6 hegyi szakasz alatt kell leküzdeniük, a 16., Cortina d’Ampezzo-i szakaszon elérvé a verseny legmagasabb, 2239 méteres pontját.



A verseny összetétele egyszerű: mindegyik nap után a versenyzők idejei összeadódnak, így aki a végére összességében legrövidebb idő alatt teljesítette a közel 3500 kilométeres távot, az emelheti majd magasba az összetett sikerért járó serleget. Ezen kívül külön pontverseny is van, ahol az adott napi szakaszt elsőként végző, legtöbb pontot gyűjtő versenyző lesz a nyertes. Külön győztest avatnak továbbá a legjobb hegyi kerékpáros kategóriában, méghozzá azt a versenyzőt, aki a legtöbb pontot gyűjti össze hegyi szakaszok során, valamint a legjobb, 25 évnél fiatalabb versenyzőt is külön díjazzák.



Hogy mindez jobban legyen követhető, minden részleg aktuális első helyezettje, egy egyedi színű pólóban indul el a körverseny másnapi szakaszán. Így az összetett kategóriában rózsaszín, a pontversenynél lila, a hegyi kerékpárosok pontversenyénél kék, míg a legjobb fiatal versenyző kategóriában fehér színű pólót viselnek az aktuális legjobbak. Ezen kívül pedig az összetettben legtöbb pontot elérő csapatot is díjazzák.



A Giro d’Italia izgalmas és taktikus versenyt szokott hozni, amelyet megkoronáz a gyönyörű környezet és vidék, amelyet a versenyzők körbebicikliznek.


Tempfli Ákos

bottom of page