top of page

Hazai pályán bizonyíthatunk

- 2022-es férfi kézilabda-Európa-bajnokság -

Január 13-30. között rendezik meg a 2022-es férfi kézilabda-Európa-bajnokságot, melynek idén Magyarország és Szlovákia ad otthont.

Benk Szilárd LászlóA csoportmérkőzéseket 5 különböző városban fogják lebonyolítani: Budapesten, Debrecenben, Szegeden, Pozsonyban és Kassán. Ezt követően, a középdöntőben Budapest mellett Pozsonyban láthatunk még összecsapásokat, az egyenes kieséses szakaszban viszont minden szem a magyar főváros új csodájára, az MVM Dome-ra szegeződik majd. A népligeti csarnok, decemberi átadása óta a maga 20 022 fős befogadóképességével Európa legnagyobb kézilabda-arénája lett.


A budapesti MVM Dome


A kontinensviadalon 24 csapat vesz részt, amelyeket 6 kvartettbe (A-F) soroltak. Minden csoport első két helyezettje jut tovább a középdöntőbe, ahol két újabb hatos csoport alakul ki. Itt érdemes kiemelni azt is, hogy a továbbjutó csapatok magukkal viszik a középdöntőbe a szintén továbbjutó csoportellenfeleik ellen szerzett pontjaikat, és lőtt, valamint kapott góljaikat. A középdöntő első csoportját az A, B és C jelű négyesből továbbjutó két-két csapat alkotja majd, míg a D, E és F csoport legjobbjai a középdöntő második csoportjában csatázhatnak. A két középdöntős csoportból szintén az első két helyen végző gárda jut tovább az elődöntőbe, ahol a csoportelsők az másik csoport második helyezettjével mérik össze erejüket, míg a két csoportharmadik egymással küzd meg az 5. helyért.


A magyar válogatott a B jelű négyesben fog szerepelni, ahol Portugália, Izland és Hollandia lesz az ellenfele. A fiúk első csoportmérkőzése január 13-án, helyi idő szerint 20:30-kor kezdődik, Hollandia ellen.


A Gulyás István által vezetett magyar válogatott kerete:

- Kapusok: Borbély Ádám, Mikler Roland, Székely Márton

- Jobbszélsők: Bujdosó Bendegúz, Rodríguez Alvarez Pedro

- Jobbátlövők: Ancsin Gábor, Ilics Zoran, Máthé Dominik

- Irányítók: Győri Mátyás, Hanusz Egon, Lékai Máté

- Balátlövők: Bodó Richárd, Nagy Bence, Ligetvári Patrik, Szita Zoltán

- Balszélsők: Bóka Bendegúz, Sunajko Stefan

- Beállók: Bánhidi Bence, Rosta Miklós, Sipos Adrián, Topic Petar


A magyar válogatott a Himnuszt énekli a tavalyi világbajnokság egyik mérkőzése előtt. Azon a tornán az együttes az igen előkelő 5. helyen zárt.


A tornát már csak azért is érdemes lehet figyelemmel követni, mert a sportág egyik legismertebb szakírója, a dán Rasmus Boysen kiemelkedő magyar szereplést jósol. Szerinte a magyar válogatott akár a döntőig is eljuthat, ám a tornagyőzelemre hazája válogatottját, Dániát tartja a legesélyesebbnek. A bronzmérkőzésen Svédország-Spanyolország összecsapást vár, svéd sikerrel. A szakember ugyanakkor úgy véli, hogy a kontinensviadal legeredményesebb góllövője Máthé Dominik, a legértékesebb játékosa Bánhidi Bence, a legjobb fiatalja pedig a svéd Eric Johansson lesz.

Szurkoljunk, hogy Gulyás István csapata minél tovább meneteljen a tornán és beteljesítse a hízelgő jóslatot!


Hajrá fiúk, hajrá Magyarország!


A torna hivalatos dala:

https://www.youtube.com/watch?v=etliUG_2U98&ab_channel=MagdolnaR%C3%BAzsa

bottom of page