top of page

“I must cancel the emptiness of the canvas like an opening gambit in a game of chess”

Françoise Gilot


Kevesen tudják, hogy Pablo Picasso “Le Femme-Fleur” című festménye Françoise Gilot festőnőt ábrázolja. Gilot 21 éves korában találkozott az akkor 61 éves Picassóval, és 10 évig tartó viszonyuk alatt Picasso múzsája és művésztársa volt. A “Le Femme-Fleur” egy Henri Matisse-nél tett látogatást követően született. Gilot valószínűleg jó hatást tett a fauvista Matisse-ra, aki a versengő természetű Picassónak megjegyezte, hogy ha megfesthetné Gilot-t, a haját zöldre színezné.


Ezt követően Picasso megalkotta A virág-nőt, amelyen az ábrázolt nőalak haját levelek helyettesítik, virágszál-szerű testéből absztrakt végtagok és mellek nőnek ki.

Pablo Picasso - “Le Femme-Fleur”


Françoise már fiatal korától intenzíven érdeklődött a művészetek iránt, hat éves korától édesanyja tanította vízfestékkel dolgozni (úgy gondolta, hogy a művészek túlságosan függenek a radír használatától, ezért rajzolásban nem képezte).


Apai nyomásra ügyvédnek tanult, de tanulmányait 19 éves korában abbahagyta, hogy a művészetnek szentelje az idejét. Egy magyar festő, Rozsda Endre mentorálta kezdeti próbálkozásait. Picasso partnereként is komolyan vette a festészetet, és nemcsak a múzsája volt, hanem a tanítványa is. Bár Picasso kubista stílusa befolyásolta művészetét, saját stílust alakított ki. Például Picassóval ellentétben Gilot kerülte az éles kiszögellések használatát, és megmaradt az organikus ábrázolásnál.


“My Grandmother Anne Renoult” - 1943


Művei a narratív, reprezentatív festményektől az absztrakt ábrázolásokig terjednek, fellelhetők bennük kubista és fauvista vonások. A festmények szerkezeti elve épp olyan fontosságot kap, mint a megalkotott témák, amelyek gyakran mitológiai ihletésűek, vagy a családját (például lányát, Palomát), emlékekeit elevenítik fel.

“Horse abstraction” - 1945


Későbbi műveiben nagyobb hangsúlyt kapnak a telített színek és a szerkesztett kompozíciók. Litográfiával, foltmaratásos és egyéb technikákkal kezdett kísérletezni.


“Polarities” - 2009


A jelenleg 99 éves művésznő még mindig aktív, New York és Párizs között osztja meg idejét, és számos országban vannak kiállításai.


Kiss Etelka


Források:


bottom of page