top of page

Jan Asselijn: The threatened Swan


A Fenyegetett Hattyú” a németalföldi Jan Asselijn, a holland aranykor egyik festőjének 1650 körül készített munkája.


Alaposan figyelve a képet, azon egy, a fészkét védő, szárnyait széttárva ágaskodó fehér bütykös hattyút látni, amint szembeszáll egy közeledő ellenséges kutyával.


A bal alsó sarokban megjelenő úszó kutya, sőt akár a tojásokkal tele fészek is alig látszanak, hiszen a figyelem egésze a merész hattyúra összpontosul. Ha valaki találkozott védekező hattyúval, észreveheti, hogy Asselijn mennyire részletesen, kimérten ábrázolta ezt - meg lehet figyelni úgy a nyakán felborzolt, mint a vízbe hullott tollakat.


Asselijn halála után nem sokkal Johan de Witt államférfi jelentős szerephez jutott Holland tartomány vezetésében, közkedvelt szereplővé vált. Valaki a festményt az ingatag politikai helyzet allegóriájaként értelmezte: Johan de Witt, mint a hattyú (a hattyúk voltak családja jelképes állatai), az ország ellenségeit jelképező kutyától védelmezve Hollandiát. Annak érdekében, hogy a hasonlatból valóban mindenki számára egyértelmű üzenet legyen, szöveggel egészítették ki a festményt. A kutya fölött az ország ellensége” (de viand van de staat), a hattyú lábai között nagy pensionair” (Johan de Witt tisztsége; raads pensionaris), míg a tojáson Hollandia” (mint tartomány; Holland) szövegek olvashatóak.


Méreteit tekintve, 144 cm magas, valamint 171 cm széles az olajfestmény, így tehát a hattyút életnagyságban ábrázolja az alkotó. A kép jelenleg az amszterdami Rijksmuseum állandó kiállításában tekinthető meg.


bottom of page