top of page

Kalapács alá került egy algoritmus festménye!

Egy kitalált család tagjainak portréját alkotta meg egy kitalált „művész”. Az Obvious Art párizsi művészcsoport által alkotott GAN (Generative Adversarial Networks) nevű mesterséges intelligencia 11 festményt hozott létre.


Ennek egyike, az Edmond de Belamy portréja című alkotás két éve 432 ezer dollárért kelt el a New York-i Christie’s aukcióház árverésén. A kép árát eredetileg 7-10 ezer dollárra becsülték. Az artnet.com kijelentette, ez az első olyan mesterséges intelligencia által alkotott festmény, amelyet valódi alkotásként fogad el a szakma, és ami árverésre is került.

A családot a GAN egyik fejlesztőjének nevéről, Ian Goodfellow-ról nevezték el, átfordítva a goodfellow-ot franciára, így lett bel ami, amely magyarul jó barátot jelent. A festmény aláírásaként az algoritmus egy részét használták, megjelölve vele a „művészt”: min G max D Ex [log (D(x))] + Ez [log(1 - D (G(z)))].

Az algoritmus neve magyarul Generatív ellenséges hálózatként fordítható, amely két részből áll, ezek versenyeznek egymással. Az egyik megalkot egy képet, tulajdonképpen hamisítványt gyárt, a másik pedig kiszúrja, hogy az a valódi festmény, vagy az előbbi által készített hamis. A kapott eredmény után az algoritmusok igyekeznek tökéletesíteni feladatukat.


Ennek kapcsán Hugo Casalles-Dupré, az Obvious egyik alapítója elmondta, az algoritmus egyik része átnézett 15 ezer portrét a 14. századtól napjainkig, a másik pedig eszerint megalkotta a festmény-sorozatot.


Hozzátette, szerintük az algoritmusuk egy új eszköz lehet a művészet világában. Bár sokan nem

értenek ezzel egyet, ők vallják, hogy a mesterséges intelligenciának igenis helye van a művészetekben, hiszen azt próbálja csinálni, amit egy művész is: saját ismeretei alapján alkotni. Az alábbi videóban az alkotás folyamatát figyelhetjük meg:


Korábban a család egy másik tagjának portréja is elkelt: a családalapítót ábrázoló festményt Nicolas Laugero-Lasserre francia művészeti menedzser vette meg 10 ezer euróért. „Lenyűgözőnek tartom, hogy néhány fiatal egy olyan programot állított össze, amely képes egy eredeti alkotást létrehozni, a múlt legjobbjainak válogatása alapján. És itt nemcsak a múlt inspirációja érvényesül, új dolgok is besegítenek” – fejezte ki csodálatát.

Le Comte de Belamy


Pilbáth Kincső

bottom of page