top of page

Kampánystratégiák Marosvásárhelyen


Nagyon sokan negatív tényezőként tekintenek a kampányokra, holott fontos részei a választásnak. Megmutatkozik bennük, ki mit szeretne elérni abban az esetben, ha sikerülne megszereznie a mandátumot, mennyire veszi komolyan a jelöltetését, milyen eszközöket képes bevetni célja elérése érdekében, és, hogy mennyire elszánt a győzelemre.

Biró Noémi


Természetesen ilyenkor minden jelölt a legszebb oldalát próbálja mutatni, de ha odafigyelünk a kampánystratégiákra, már most észrevehető, kinek a célja a közérdek képviselete, és ki az, akinek csupán magasabb babérokra fáj a foga.


A kialakult járványhelyzet miatt Marosvásárhelyen a közösségi médiák felületei nyújtották a legfontosabb teret a választási kampányok számára. 2020-ban ezen felül is nagyon fontos helyet foglal az online közeg mindennapjainkban, így a jelöltek igyekeztek jelen lenni az internetes platformokon, minél több embert elérni és meggyőzni őket arról, hogy jó döntés rájuk szavazni.


Marosvásárhelyen Soós Zoltán az, aki talán a leghamarabb elkezdte a kampányát a következő szlogennel: Elég. Legyen! Jelmondata azóta frissült, és így szól: Győzzön Vásárhely most! Igyekezett minél inkább jelen lenni az online közegben, megszólítva ezzel a fiatalokat is. Facebook-oldalán átlagosan napi hét poszt megy ki, melyek megmutatják a polgármesterjelölt napi tevékenységét, de köztük videókkal is találkozhatunk, melyekben a marosvásárhelyiek mondják el, miért is támogatják Soós Zoltánt. A jelölt koncentrál a fiatal generációra is, akit Instagramon próbál megszólítani, itt is naponta többször posztolja tartalmait, illetve story-kat oszt meg a követőivel. Soós ugyanakkor találkozik is az emberekkel a Soós házhoz megy-akciók és az utcafórum beszélgetések keretében. A támogató aláírásgyűjtési időszakban ő volt az egyetlen jelölt, aki nem a saját arcképét ragasztotta ki, hanem újjáépítési tervének legfontosabb célkitűzéseit. Száz pontból álló programja tükrözi a marosvásárhelyi lakosság véleményét.


Ezzel szemben vannak olyan jelöltek, akik már kisebb erőfeszítést tesznek azért, hogy a szavazókat meggyőzzék. Ott van például Sergiu Papuc, a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje, aki részt vesz ugyan egy-egy televíziós vitán és interjúkat vállal, de túlzott aktivitást nem tapasztalhattunk a részéről. Két naponta egy posztja megy ki Facebookon, Instagramon pedig nincsenek új bejegyzései a kampányidőszak kezdete óta.


Marius Pașcan, a Népi Mozgalom Párt (PMP) színeiben induló polgármesterjelölt leginkább a többi jelölt lejáratására alapozza a kampányát. Bizonyára vannak helyes meglátásai a város jövőjére vonatkozó terveiben, de talán sokat elmond róla az, ahogyan egy Facebook-posztjában Theodora Benedeket szólítja meg („Doamna Theo, primarul care unește Crăciunul cu Paștele”/ A polgármester, aki egyesíti a karácsonyt a húsvéttal). Jelmondata: Marosvásárhely, együtt sikerül! A legnagyobb közösségi médiafelületen napi három posztja van átlagosan, Instagram-oldalán pedig négy képet töltött fel összesen a kampányával kapcsolatban. Az utolsó napokban az egyik negyedben szavazóival szervezett találkozót, meghallgatva a véleményüket.


Nadia Rață, és Lavinia Cosma kampánya hasonló. Mindketten a változást szeretnék elérni, Nadia az ADN (Alternativa pentru Demnitatea Națională/Nemzeti Méltóság Alternatívája) jelöltje a változás szelének nevezi magát, míg Lavinia Cosma a Zöld Párt jelöltjeként a környezetvédelemre helyezné a hangsúlyt. Előbbi online jelenléte elenyésző, hiszen szeptember elején posztolt utoljára, és az utóbbinak sincsenek rendszeres posztjai, van, hogy napokig nem jelentkezik tartalommal. Az offline térben igyekeznek azért jelen lenni és az emberek véleményét meghallgatni. Ők talán kissé túl későn kezdtek bele a kampányukba, így a lakosságnak alig-alig volt ideje megismerni őket. Persze vannak jelöltek, akiknek még ennyire sem sikerült népszerűsíteniük magukat, mint Nicolae Poleștanu, Horațiu Simion Gorea vagy Corneliu Dorin Olteanu.


Minden erejét összeszedve kampányol azonban Claudiu Maior, a Pro Románia jelöltje, Dorin Florea tanácsosa. Napi három poszttal áll követői elé, melyekkel bizonyítani szeretné, mennyi mindent tett a városért. Kérdés azonban, hogy miért az utolsó száz méteren kell ezt megmutatnia, hiszen, ha valakinek, akkor neki volt esélye bebizonyítani, mennyire elkötelezett a város iránt. Instagramon is jelen van, de nem igazán használja kampányra ezt a felületet. Posztjaiból kiderül, hogy táblagépeket ígér a hátrányos helyzetű diákoknak, aszfaltozásba és játszóterek felújításába kezdett. És ne feledkezzünk meg a felfestett biciklisávokról sem, amelyek Claudiu Maior utasítására készültek. Húsz év nem volt elég rá, hogy a mostani városvezetés egy gondosan megtervezett kerékpárút-hálózatot dolgozzon ki, egy éjszaka alatt kellett az út két szélét zöldre festeni, mondván, hogy az bicikliút.


Theodora Benedek, a PNL (Nemzeti Liberális Párt) jelöltje igazán intenzíven kampányol. Jelszava: a polgármester, aki egyesít. Törekszik a fiatalosságra és próbál lépést tartani a trendekkel, ahogyan Soós Zoltán. A Nemzeti Liberális Párt jelöltje is komoly programot dolgozott ki és igyekszik meghallgatni az emberek véleményét, valamint a Pro Románia jelöltjéhez hasonlóan, táblagép-adományozásba kezdene. Naponta öt posztja megy ki Facebook-oldalán és Instagramon is aktív jelenlétet mutat. Soós Zoltán mellett, ő is rengeteg fiatal önkéntest tudhat a háta mögött.


Amíg néhány jelölt az önkénteseivel kávét osztogatott a főtéren és koreográfiát talált ki, addig Soós Zoltán több akcióhoz is csatlakozott és a Poklos-patak medrében szedte a szemetet. Ebben mutatkozik meg az igazi elhivatottság. Nem elég tehát a jóról énekelni, tenni is kell érte.


Fontos, hogy vasárnap elmenjünk szavazni és arra a jelöltre üssük a pecsétet, aki leginkább megdolgozott azért, hogy elnyerje a bizalmunkat. Adjuk meg az esélyt rá, hogy bebizonyítsa, hogy amilyen keményen dolgozott a kampányidőszakban, olyan keményen fog dolgozni polgármesterként a városért.

Comentários


bottom of page