top of page

Kareem Abdul-Jabbar

A mai nap, április 5. egy igen fontos és emlékezetes dátum Kareem Abdul-Jabbar, a kosárlabda és az NBA történetének egyik legkimagaslóbb játékosa számára, ugyanis 1984-ben ezen a napon döntötte meg a legtöbb dobott kosár rekordját az észak-amerikai kosárlabda-bajnokságban, amelyet addig Wilt Chamberlain tartott 31 419 ponttal. Ezt a számot visszavonulásáig, 1989-ig csak növelte, nem kevesebb mint 38 387 ponttal zárva és koronázva meg fényes karrierjét.

Benk Szilárd László


De vessünk csak egy pillantást arra az útra, amelyet be kellett járnia, ahhoz, hogy mindezt véghez vigye. Ő is, mint a legtöbb profi játékos, egyetemi csapatban kezdte, ahol 1965-69 között játszott és csillogtatta meg átlagon felüli tehetségét. Az itt elért kiváló eredményeinek köszönhetően a liga nagyjai felfigyeltek rá és az 1969-es draft-on a Milwaukee Bucks elsőként választotta ki őt a fiatal tehetségek közül. A draft-nak röviden annyi a lényege, hogy a csapatoknak az új szezon kezdetén lehetősége adódik arra, hogy fiatal játékosokat válasszanak (draftoljanak) az egyetemi csapatokból. Azoknak a csapatoknak van esélyük először választani, akik az elmúlt szezont az utolsó helyeken zárták.


Mindemellett fontos megemlíteni azt, hogy hősünk Kareem Ferdinand Lewis Alcindor Jr. néven született, míg a Kareem Abdul-Jabbar nevet csak 1971 után kezdte el használni. Mindez annak a következménye, hogy 1968-ban áttért az iszlám vallásra.


A Bucks csapatánál töltött 6 év alatt egyszer sikerült bajnoki trófeáig juttatnia az együttest, ezért is döntött úgy, hogy váltani szeretne. Ezt követően 4 játékosért cserébe a Los Angeles Lakers csapatába került, ahol eleinte szintén nem jöttek olyan könnyen az eredmények. Magic Johnson érkezése után azonban egy sikertörténet kezdődött a klub életében, amelynek keretén belül 5 NBA-trófeát hódított el a Los Angeles-i együttes (1980, 1982, 1985, 1987, 1988).


Karrierjét, ami 20 idényt számlál, 1989-ben fejezte be. A 20 szezon alatt 19-szer választották be az NBA All-Star csapatába, 6-szor lett a szezon legértékesebb játékosa, 2-szer a döntő legértékesebb játékosa és 6-szor lett bajnok (1x Milwaukee Bucks és 5x Los Angeles Lakers). Emellett, tiszteletük jeléül, mindkét csapata, a Milwaukee Bucks és a Los Angeles Lakers is visszavonultatta mezszámát, a 33-ast.


Ugyanakkor 2007-ben, az ESPN Kareem Abdul-Jabbart-t választotta a valaha volt legjobb centernek, majd pedig 2016-ban az NBA valaha volt második legjobb játékosának (Michael Jordan után).

bottom of page