top of page

Kis magyar digitális zenei lexikon, és nemcsak – After Sajó Dáviddal

Sajó Dávid, volt Indexes, jelenleg Telexes újságíró zenéről szóló podcastje még csak év elején indult, de a napokban már az 51. adás is felkerült a különböző streaming csatornákra és megnyerte a Kreatív Online magazin podcastverseny díját is. Maga a műsor mondhatni egy frissítő eleme a magyarországi zenekritkai világnak, mivel olyan témakörökben kérdez, kritizál és kiveséz, amely nem feltétlenül mindig mainstream.

Mihály Kriszta-Kinga


A műsor logója. (Forrás: After Sajó Dáviddal Facebook oldal)


Sajó jó pár éve ismert a magyar zenei körökben, hiszen az Index.hu-n kulturális újságíróként rengeteg cikket írt a Stenk rovatban nemcsak a magyar, hanem a külföldi zenei trendekről, történetekről, albumokról vagy éppen koncertekről, fesztiválokról. Emellett számos hazai zenei tehetségkutatón zsűriként az új előadókat is figyelemmel kíséri. Az Indextől való távozás után támogatók és partnerek segítségével, a Stenk podcast mintájára elindította az After Sajó Dáviddal című podcastet.


A 2021-ben elindult, hetente megjelenő műsor már az 51. résznél tart. Maga a podcast legtöbbet a magyar és külföldi zenei világ mainstream és kevésbé népszerű előadóival és jelenségeivel foglalkozik. A legtöbb adás magyar zenészek portréinterjúiból áll, amelyek rettentően közvetlenek, hitelesek, ahol Sajó néhol merész kérdéseire az interjúalanyok látszólag őszintén válaszolnak, s még akkor is fent tudják tartani a figyelmet, ha több mint egy órásak. Leginkább a mostanában felkapott pop- vagy hiphop-énekesek a meghívottak (Fluor, Krúbi, Beton.Hofi, Fekete Giorgio, Dzsúdló stb.), de van egy pár idősebb kivétel is (pl. Ogli G, Ganxsta Zolee és Halász Judit).


A portréinterjúk mellett, külön lehet emlegetni a zenetörténelemmel, vagy egy-egy külföldi előadóval foglalkozó adásokat (Gorillaz, Billie Eilish, Daft Punk), amelyekben Sajó általában olyan meghívottal vesézi ki a témát, aki valamilyen formában egy picivel többet foglalkozik az adott korszakkal, stílussal vagy külföldi zenei előadóval (más zenei újságírók, szakértők, zenei műsorok-, koncert- és fesztiválszervezők vagy éppen lemezkiadók munkatársai). A műsornak továbbá van egy Albumajánló rovata, ahol Sajó az utolsó három hónap új megjelenéseiről mesél, és egy Feltörekvők című rovata is, ahol új magyar előadók kerülnek bemutatásra.


A kilencedik adás borítója. (Forrás: YouTube.com)


A podcast témái változatosak: központba kerül például a szurkolói világ, az LMBTQ+, valamint a TikTok és ezek kapcsolata a popzenével, fesztiválok (La Boum, Kolorádó Fesztivál), díjátadók (Grammy), vagy éppen a zenei marketing is. De emellett van egy pár adás, ami egy kis zenetörténelmi részt is feldolgoz, mint például a garázspunk tündöklése és bukása, a Metallica 30 éves Black albuma, vagy új zenei műfajok és szubkultúrák kialakulása (pl. a hiphop és a poppunk fúziója). Ezeken kívül néha szakmai zsargonnal kapcsolatos, lemezkiadási, vagy például hangszertechnikai témák is bekerülnek az adásokba.


A személyes történeteknek, a nem kizárólag egy zenei műfajra való összpontosításnak és a műsorvezető viszonylag magas szintű felkészültségének köszönhetően nagyon sok új dolgot lehet tanulni az adásokból, amelyek ugyanakkor segítenek a különböző zenei jelenségek megértésében, és egyáltalán nem célkitűzésük a zenei sznobizmus propagálása. A podcast részek lazák, nem feltétlenül egy bizonyos sémához kötődnek, és néha még dalrészletek is hallhatók. Sajó műsorvezetői készsége az első adásokban talán egy kicsit bukdácsol, viszont utólag már teljes mértékben hozzáillő ez a szerep is. Bizonyára a közeljövőben jobban ki fog forrni a műsormenet, valamint több, eddig még nem hallott téma is terítékre kerül (remélhetőleg több szó esik a rock-, alternatív zenéről és nemcsak a pop vagy hiphop zenei világról).


A műsor mindenképp ajánlott minden olyan zenekedvelőnek, aki amellett, hogy szeret zenét hallgatni, meg akarja ismerni és érteni a dalok, fesztiválok, előadók és lemezkiadások mögötti folyamatokat, tényeket és kifejezéseket.


bottom of page