top of page

Költők fognak gitárt, a zenészek tollat: Rájátszás

Biztosan sokan hallottatok már a Rájátszás nevű zenei sorozatról. Én sajnos csak nemrég bukkantam rá erre a kezdeményezésre, és gyorsan igyekeztem pótolni a jelentős lemaradást.

A Rájátszás nem hagyományos könnyűzenei együttes, hanem kortárs írók, költők (Erdős Virág, Grecsó Krisztián, Háy János, Karafiáth Orsolya, Kemény István) és zenészek (Kollár-Klemencz László, Beck Zoltán, Szűcs Krisztián stb.) együttműködéséből létrejövő produkció.


2011-ben a Margó Irodalmi Fesztiválon rendezték az első Rájátszást, akkor azt még alkalmi eseménynek szánva. Azóta rendszeresen előadó zenekarrá váltak, Magyarország számos pontján koncerteztek, valamint albumot és könyvet is kiadtak.


Az együttműködés alapötlete, hogy a zenészek-dalszerzők a kortárs költők műveit dolgozzák fel, és ennek fordítottja is megvalósul, a már meglévő, ismert számokra írnak a költők új szöveget, a versekből dalszövegek lesznek, a dalszövegek pedig novellákat ihletnek. A koncerteken a költők is hangszert ragadnak, és a zenészekkel közösen előadják a műveiket.


Rájátszás a 2016-os Művészetek völgye fesztiválon:Rájátszás a 2019-es Fishing on Orfű fesztiválon:Az ilyen és hasonló kezdeményezések megközelíthetővé és élvezetessé teszik a magyar kortárs költészetet azoknak is, akik nem rendszeres versolvasók. Ennek népszerűsítésére szerintem nincs is jobb recept, mint élőben látni az alkotókat és hallgatni a műveiket. Emberközelibbé teszi a művészetet, és ezáltal talán megközelíthetőbbé válik a költészetük is. Napjaink mindinkább felgyorsuló, besűrűsödő fogyasztói viharában egyre nehezebb eldönteni, hogy milyen tartalom éri meg a rászánt időt, és ha már az olimpiai bajnokokat is Youtube-csatornán és TikTok-on lehet követni, Grecsó Krisztián verseinek megzenésített verziója megéri-e azt a rááldozott pár percet?Reméljük, a Rájátszás hamarosan Erdélybe is eljut, és élőben hallgathatjuk-láthatjuk az egyedi zenés-irodalmi produkciókat.


Kiss Etelka
bottom of page