top of page

Könczey Elemér Karikatúra túra


Tolerancia


Spielberg Schindler listája, Kafka Metamorfózisa vagy Marquez Száz év magánya sok embert arra kényszerít, hogy úgy gondolja, csak egy nehéz dráma, az élet grandiózussága, az egyén érzékenysége stb. válthat ki igazi érzelmi katarzist valakiből a művészet által. Sokszor viszont megfeledkezünk róla, hogy az olyan művészet, ami önfeledt nevetést okoz vagy elmerengést az életünk és társadalmunk mivoltán, ugyanolyan emberi, őszinte és fontos, mint a komoly drámaiság a művészetekben. A mostani témánk, a karikatúra, a második kategóriába tartozik.


A karikatúra az ókori idők óta kísérte az emberiséget, az egyik első karikatúránk például Pompeiből származik. Művészetként való elfogadásáról és karikaturista alkotókról viszont csak a 18. században kezdhetünk el beszélni.


‘Rufus est’ - “Ez Rufus” felirattal karikatúra a pompeii Villa dei Misteri-ben


A karikatúra a szatíra egyik alfajának tekinthető, ami vizuálisan, általában rajzolva, eltúlzott vonásokkal vagy elképzelt helyzetekben mutat be (többnyire) egy személyt. A rosszabb esetben merő gúnyolódás a szerepe, jobb esetben viszont a szatíra műfaj legjavaként elgondolkodtat, újraértelmez, megnevettet. Egy jó karikatúra soha nem lefele üt, soha nem sújthatja a gyengébbet. A jó karikatúra provokál egy kicsit, és nekimegy akár a közvéleménynek is, a szatírához hasonlóan gyakran az erkölcseinket pedzi és elgondolkodtat arról, hogy milyen világban is élünk. Könczey Elemér munkái ilyenek.


Könczey Elemér 1969-ben született Székelyudvarhelyen. 1994-ben jelent meg az első karikatúrája a Szabadság napilapban, majd később a Krónikában találkozhattunk a műveivel nap mint nap. A mai napig már több mint 5000 karikatúrája jelent meg. Az erdélyi közélet, a nagyvilág dolgai vagy a kollektív tudattalan együttérzése mind-mind képezték már a karikaturista tárgyát. De ha magyarázni kellene őket, a karikatúrák nem is lennének olyan jók, úgyhogy inkább hagyom, hogy a képek magukért beszéljenek.


Könczey Elemér alkotásai megjelentek könyv formájában is, Szöveg nélkül és Fejadag néven, vagy lehet őt követni a Facebook-oldalán ahol napról napra, jobbnál-jobb karikatúráit láthatjuk: https://www.facebook.com/elemer.konczey


Profi


Cím nélkül


A karikatúrákat a szerző beleegyezésével tesszük közzé.


Várady Csongor-Huba



bottom of page