top of page

Lagúna a kozmikus tengerben



A Lagúna köd vagy más néven Messier 8 egy intersztelláris gázfelhő a Nyilas (Sagittarius) csillagképben. A tőlünk 4000-6000 fényévre található gázfelhő kiterjedése több mint 100 fényév, az égbolton 3 teleholdnyi területet foglal el. A felvétel kapcsolódik a múlt heti Foton képéhez, ugyanis ugyanez az objektum megtalálható a Tejutas kép közepén, egy vöröses-lilás foltként.


A Lagúna elnevezés nem csak a formájára illik, hanem a benne működő folyamatokra is. A tengeri élővilág szempontjából a lagúna menedéket jelent, táplálékforrást és ezáltal egy bölcsőt a szaporodásnak. A Lagúna-ködben hasonlóképp egy bölcsőt vélünk felfedezni, ahol csillagok születnek. Különösen a képen látható csillagközi anyagból álló sötét ködökben (Bok-globulák) zajlik a csillagkeletkezés. A köd vöröses színét a benne található ionizált hidrogén adja. A gázfelhőt a benne található fiatal, forró csillagok is megvilágítják.


Technikai adatok: A fénykép Homoródfürdőn készült 2021. augusztus 8-án egy 254/1200 Newton távcsővel (Skywatcher EQ6mod), Canon 6D Mark II fényképezőgéppel, a képek a Siril program segítségével lettek összetéve és Lightroom-ban szerkesztve, így érve el az 1 óra összexpozíciót.


Az eter@erted.ro e-mail címre pedig szeretettel várunk bármilyen természettudományos jelenséggel kapcsolatos fényképet.


Puskás Dávid

bottom of page