top of page

Már csak néhány nap maradt a DeepDive-ig, az Érted innovatív kulturális fesztiváljáig

Az Érted 2022. május 20. és 21. között Marosvásárhelyen szervezi meg a DeepDive kulturális-tudományos fesztivált, amelynek célja, hogy összehozza azt az erdélyi fiatal felnőtt közösséget, amely nyitott az intellektuális fejlődésre. A szervezők olyan különleges, ismert és elismert, kiemelkedő és érdekes előadókkal várják az érdeklődőket, akik különböző szakmai területeken értek el kimagasló eredményeket.


Mihály Kriszta Kinga



A DeepDive fesztivál újszerű módon, egy újszerű fesztivál formájában kívánja építeni, formálni és összehozni a fiatal helyi közösségeket. Célja, hogy az előadások által fogyaszthatóvá tegye a tudományt és élvezetessé a kultúrát. A DeepDive egyik alapvető értéke az interakció, a rendezvényen az előadások párbeszédre építenek, a résztvevők pedig kérdéseikkel járulhatnak hozzá a közös megértéshez, vagy akár vitába is szállhatnak a meghívott előadókkal. Mivel a DeepDive célja, hogy fogyaszthatóvá tegye a tudományt és élvezetessé a kultúrát, a fesztivál szervezői az előzőleg már bejelentett előadók mellett, egy fiatal kutatóknak szóló kiállítást is meghirdettek, ahová középiskolás és egyetemista diákok is jelentkezhettek tudományos kutatásukat bemutató plakátokkal.


A fesztivál a teljes helyi közösség számára nyitott, de az érdeklődők úgy magyar, mint román és angol nyelvű előadásokat is hallgathatnak. Az előadók különböző helyszínekről, főként Romániából és Magyarországról érkeznek Marosvásárhelyre. A változatos programok biztosítják, hogy minden DeepDive résztvevő találkozhasson hozzá közelálló, vagy teljesen új nézőpontból megközelített, akár még ismeretlen témákkal.


A DeepDive előadóinak a listája a következő: Raed Arafat, államtitkár, Románia volt egészségügyi minisztere, marosvásárhelyi orvos, a romániai Sürgősségi Életmentő Szolgálat (SMURD) és légimentő-szolgálat alapítója, Borbély László, erdélyi magyar politikus, volt környezetvédelmi miniszter, Mihai Covaliu, olimpiai vívóbajnok, Cătălin Frâncu, a Dexonline online szótár és a Dignitas politikai fact-checking oldal létrehozója, Bóta Tímea budapesti krízisintervenciós szakember, a Nő a tükörben művészet-terápiás Facebook oldal létrehozója, Feledy Botond, ügyvéd, politológus és újságíró, Durica Katarina, író, újságíró, Daniel David, rektor és a klinikai pszichológia és pszichoterápia professzora a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Pszichológia Karán, Radó Péter, oktatáskutató, oktatáspolitikai elemző, Nagy Zsolt üzletember és volt politikus, valamint Kemény Zsófi slammer, költő és forgatókönyvíró, Horváth Ádám, digitális oktatási szakértő, Bokros Lajos, közgazdász, egyetemi professzor, Magyarország volt pénzügyminisztere, Joyful Clemantine Wamariya, ruandai menekült, aktivista, író, Dörnyei Bendegúz, fiatal üzletember, a Yale Egyetem diákja, Imets Tamás, IT szakember, a Minyma Technologies társalapítója, Luke Amadeus Ranieri, amerikai latin és ógörög nyelvész, Nagy Éva Vera, a Boldogasszony Iskolanővérek tagja, Vlad Stanciu, az Eco Living Project társalapítója, Csala Dénes hálózatkutató, Miron Elena-Alexandra, klímaktivista, Tică Darie, társadalmi vállalkozó, a Made in Roșia Montană létrehozója, Pálhegyi Zoltán, hulladékgazdálkodási szakértője, a parajdi származású Lukács Csaba, aki a Magyar Hang társalapítója és lapigazgatója, és Antonia Colibășanu geopolitikai elemző.


A DeepDive az interaktív, inspiráló előadások mellett alternatív programokkal is várja az érdeklődőket. Deák Katalin, Kicsi Anna, Szitai Eszter, Bányász Anna és Geréb Zsuzsánna fiatal művészek alkotásai kerülnek majd kiállításra, illetve zenés előadással készül Mezaliansz Akusztik (Kemény Zsófi és Agócs Márton) és Závada Péter, költő, slammer, rapper. Emellett a fesztiválon debütál az Érted Diáksztori projektjének negyedik szakasza, ami nem más, mint a Vigyázz, kész, állj! című tantermi előadás, a Untitled Theatre Project (UTP) független társulat előadásában.

bottom of page