top of page

Marilyn Monroe háromszéki fotósa

André de Dienes néven vált ismertté, főleg hollywoodi körökben az a háromszéki sztárfotós, aki a legelső képeket készítette az akkor még Norma Jeane néven ismert Marilyn Monroe-ról. Rajta kívül modellt álltak neki az 1950-es évek legelismertebb sztárjai, mint például Ingrid Bergmann, Elizabeth Taylor vagy Shirley Temple.

Pilbáth Kincső


A fotós Ikafalvi Dienes Andor György néven született Kézdivásárhelyen, 1913 decemberében, Uzoni Zayzon Piroska és Ikafalvi Dienes Kálmán hatodik gyerekeként. Első tizenkét évét a vargaváros melletti községben, Torján töltötte. Miután édesanyja 1925-ben kútba vetette magát, az apa nyolc gyerekével együtt Budapestre költözött.

forrás: noileg.ro


Andor a fővárosban kezdetben kifutófiúként, majd egy selyemüzlet alkalmazottjaként dolgozott. Ekkoriban elkezdett érdeklődni a művészetek iránt is, rajzolt, festett, de érdekelte a fotózás is. Budapesten 1928-ig tartózkodott, 15 évesen újra útnak indult, bejárta Európa több országát, de megfordult Afrikában is. Tunéziában vette meg első kameráját, egy 35 mm-es Retinát.

forrás: www.worthpoint.com


Amíg Dienes Andor felfedezte a világot, és megismerte önmagát, a világ egy másik pontján, Los Angelesben, 1926-ban megszületett Norma Jeane Baker. A kislány Gladys Pearl Baker harmadik gyerekeként jött a világra, akinek két korábban született gyermeke az elvált apával élt. Norma Jeane édesapjának kiléte ismeretlen maradt. Gladys nem sokáig tudta nevelni a lányt, születése után nem sokkal nevelőszülőkhöz, később állami gondozásba került, majd a rokonság kezei alatt nevelkedett.

A 17 éves Norma Jeane (forrás: insider.com)

Ez idő alatt, 1933-ban, az akkor 20 éves Andor Párizsba költözött, ahol igazi divatfotóssá vált. Kezdetben kiadóknak fotózott, többek között megbízta a kommunista l’Humanité, illetve az Associated Press is. A francia fővárosban vásárolt egy új Rolleiflexet, amelyet élete végéig használt. Itt 1938-ig maradt, utána New Yorkba telepedett, ahol az Esquire magazin és a Vogue munkatársa lett. Munkája mellett sokat utazott, utazásai során pedig lefotózta a hopi, navaho és az apacs indiánokat, majd sorozatot készített a Harlem utca lakóinak mindennapjairól.

A Harlemen készült képek egyike (forrás: transylvanianow.com)


Elhagyva a várost, 1944-ben Hollywood mellett döntött, ahol aktfotókat készített. Ezeket különleges módon alkotta meg, a modellekkel nem stúdióban, hanem a természetben dolgozott, hogy a természet és a modell szépsége kiegészíthesse egymást.

forrás: 24.hu


Norma Jeane-nel 1945-ben találkozott, amikor új modelleket keresett aktfotózáshoz. Ezt megelőzően a fiatal lány, 1942-ben, 16 évesen férjhez ment (1946-ban elvált), hogy ne kerüljön újra árvaházba, majd egy repülőgépeket gyártó üzemben dolgozott, ahol fotózást is vállalt, propaganda céllal. Innen került a Blue Book modellügynökséghez, akik 19 évesen ajánlották őt az aktfotózásra.

Norma Jeane a repülőgyárban, 1944 (forrás: wikipédia)


Dienes Andor és Norma Jeane körbeutazták Kaliforniát, ez alatt képek készültek a fiatal lányról, az együtt töltött hetek alatt pedig egymásba is szerettek, már a házasságot tervezték. „Norma Jeane olyan volt, mint egy angyal. Mint egy szexi, földre szállt angyal.” Hazatérésük után Norma szőkére festette az addig barna fürtjeit, és neve megváltoztatása után - ekkor lett Marilyn Monroe - elhatározta, hogy színésznő szeretne lenni. Ez pedig kettejük közé állt. Marilyn a karriert választotta a szerelem helyett, ám kapcsolatuk nem romlott meg, továbbra is barátok maradtak. A körúton készült fotók egyikét beválogatták a Parade magazin címlapjára, amely elindította a fiatal modellt a siker útján, ezt követően ugyanis, 1948-ban szerződtette a 20th Century Fox.

forrás: northfoto/newsteam


Andor egészen 1953-ig készített fotókat a modellről, amelyek nagy része csak a fotós halála után került közszemlére. A dívával utoljára 1961-ben találkozott, a nő ugyanis meghalt a következő évben, túladagolás következtében.


A fotós 1985-ben bekövetkezett halála után 2000 darabos archívumot találtak a kertjében elásva, amelyekből megszületett a Szerelmem, Marilyn (Marilyn Mon Amour: The private album of André de Dienes) nagysikerű kötet. A fényképek mellett pedig a lányról szóló emlékiratait is megtalálták.André de Dienes egészen haláláig nem tette le a fényképezőgépet. Bár Marilyn nem lehetett a felesége, a fotós kétszer is házasodott, gyermeke nem született. Világhírű modellfotói mellett nevéhez köthetjük a fotómontázs, a tónusmódosítás és különböző képmanipulációk forradalmasítását. De ami a legfontosabb, nélküle talán soha nem válik Norma Jeane-ből Marilyn Monroe.

forrás: 24.hu


Források:

תגובות


bottom of page