top of page

Micsoda idény…

Amikor 2007-ben Lewis Hamilton megkezdte Forma-1-es pályafutását, vélhetően senki nem gondolta róla, hogy 13 évvel később beállítja Michael Schumacher megdönthetetlennek tűnő rekordját a megszerzett világbajnoki címek tekintetében. Az autóversenyzés királykategóriájának idei szezonjában viszont ennek is szemtanúi lehettünk. Ám az idei világbajnokság nem csak e tekintetben volt igazán különleges…

Magyari Mátyás
Március második hetén a világ amolyan tavaszi álomba szenderült. Az oktatási intézmények, vállalatok bezárták kapuikat, csak a legszükségesebb árucikkeket forgalmazó boltok maradtak nyitva. Sorra törölték vagy halasztották el a különböző sporteseményeket is, a Forma-1 szerelmesei azonban még izgatottan készülődtek a vasárnapi szezonnyitó ausztrál nagydíjra. Csütörtökön viszont jött a nem kívánt fordulat, a McLaren csapata bejelentette, hogy egyik munkatársuk megfertőződött az új koronavírussal, ami miatt visszalépnek a vasárnapi versenyzéstől. Másnap pedig, hosszas mérlegelés eredményeként törölték a teljes futamot, majd sorra a következő helyszíneken, Bahreinben, Kínában, Vietnámban esedékes versenyeket is.


A szezon a járványhelyzet okozta felfordulás közepette számos hoppon maradt versenyhelyszínnel és egy teljesen újratervezett versenynaptárral július elején kezdődhetett meg Ausztriában. Bár az eredeti versenynaptár javában tartalmazott távol-keleti, illetve észak- és dél-amerikai helyszíneket is, 2020-ban végül csak a vírus elleni harcban legjobban álló Európa országaiban és a Közel-Keleten fordult meg a Forma-1 mezőnye.


Kezdetben még csak az első néhány futam helyszínét ismertette a Nemzetközi Automobil Szövetség, majd a szezon közben sorra hozta nyilvánosságra a versenynaptárba bekerülő helyszíneket, olyanokat is, amelyek eredetileg nem rendelkeztek szerződéssel a 2020-as évre. Így a száguldó cirkusz 1996 után visszatérhetett Portugáliába, egy teljesen új helyszínre, Portimão-ba, 13 év kihagyás után az olaszországi Imolába, korábban a San Marinó-i nagydíjnak helyet adó legendás versenypályára, 2011 után pedig Isztambulba. A szintén Olaszországban található Mugellóban idén először rendeztek F1-es futamot. Így történhetett meg az is, hogy egyes versenypályákon, az ausztriai Red Bull Ringen, az angliai Silverstone-ban és a bahreini Szahírban két futamot is rendeztek, utóbbi esetében még a pálya vonalvezetését is megváltoztatták egyik hétvégéről a másikra.


Ami az erőviszonyokat illeti, a szezont megelőzően totális Mercedes-dominanciára lehetett számítani, mint az elmúlt 6 évben. A legfőbb riválisoknak az elmúlt szezonokban a Red Bull és a Ferrari csapatai bizonyultak, ám egyszer sem sikerült akár az egyéni, akár a konstruktőri bajnoki címet elhappolniuk a német istálló elől. Más csapatok korábban nem tudták felvenni a versenyt az említett három istálló versenyzőivel, a folyamatosan ismétlődő Mercedes – Ferrari – Red Bull sorminta pedig a semleges szurkolók számára mondhatni kissé egyhangúvá vált. 2020 azonban mást tartogatott nekik…


A szezonnyitó osztrák nagydíj időmérő edzésén nyilvánvalóvá vált, hogy a középmezőny mondhatni szorosabb, mint valaha. Bár a továbbra is fölényesen vezető Mercedesekhez senkinek sem igazán sikerült közelebb férkőznie, a McLaren fiatal versenyzője, a fiatal Lando Norris, már elválasztotta egymástól a rajtrácson a két Red Bull pilótát és a leglassabb csapatok sem voltak túlságosan lemaradva a középmezőnyhöz képest. Ami a legmeglepőbb, viszont, hogy, amint vészjósló fellegek már korábban sejtették, a Ferrari tempója nagyon visszaesett, így a csapat a középmezőnybe csúszott vissza. Ennek ellenére a vörösök monacói pilótája, Charles Leclerc kihasználta azt, hogy a 20 pilótából különböző technikai okok miatt csak 11 tudta befejezni a versenyt és a Mercedeses Valtteri Bottas mögött és a már említett Lando Norris előtt a második helyen futott be a vasárnapi futamon a célba.


Bár a szezonnyitó futamok általában kaotikus versenyeket szoktak hozni, lévén, hogy a csapatok még alkalmazkodni próbálnak a körülményekhez, ismerkednek saját autóikkal, az első verseny után a semleges szurkolókban valósággal élt a remény, hogy a világbajnoki cím szempontjából is egy izgalmas szezonnak lehetünk szemtanúi, és Bottas méltó kihívója lesz Hamiltonnak, akár az utolsó versenyig kiélezett küzdelemben. Ezek a tévképzetek azonban hamarosan szertefoszlottak. A következő három futamot sorra Hamilton nyerte meg, Bottas pedig legközelebb (és egyébként utoljára) Oroszországban állhatott fel a dobogó legfelső fokára. De erről majd később…


A következő néhány versenyen a megszokott mederben folyt minden. Hamilton majdnem minden futamot megnyert, a dobogóra pedig egy kivétellel Valtteri Bottas és Max Verstappen, a Red Bull pilótája állhatott fel (Nagy-Britanniában Bottas rosszabb szereplését Charles Leclerc használta ki ismét, bizonyítva rátermettségét). Aztán elérkezett Monza, a szezon nyolcadik futama, amelyet követően csak három olyan hétvége volt, ahol mindhárom fent megnevezett pilóta felállhatott a dobogóra. Ennek a furcsa sorozatnak méltó kezdete volt az olasz nagydíj hétvégéje.


A biztonsági autós fázisokkal és piros zászlóval is tarkított futamon Verstappen technikai hiba miatt esett ki, Bottas szintén technikai problémák miatt nem tudott kellően gyors tempóval autózni, így csak az ötödik helyen végzett, míg Lewis Hamiltont megbüntették, hiszen akkor hajtott be a boxutcába kereket cserélni, amikor az zárva volt. Mivel a biztonsági autós fázisok miatt nem volt elegendő ideje kellő előnyt kiépítenie magának, így a letöltendő büntetésével a mezőny kellős közepében találta magát, végül a hetedik helyen zárva. A kialakult helyzetből, a jól időzített kerékcserék eredményeként a mezőny hetedik erejeként számon tartott Alpha Tauri tudott leginkább profitálni. Versenyzőjük, a francia Pierre Gasly futott át elsőként a célvonalon, élete első futamgyőzelmét aratva, őt pedig nagyon szorosan a McLaren spanyolja, Carlos Sainz követte. Olyannyira, hogy ha még egy kör rendelkezésére áll, talán meg is előzi. A dobogó harmadik fokára a RacingPoint versenyzője, a kanadai Lance Stroll állhatott fel. A 2012-es magyar nagydíj óta ez volt az első olyan versenyhétvége, amikor sem Mercedes-, sem Red Bull-, sem Ferrari-pilóta nem állhatott a dobogón, a 2013-as ausztrál nagydíj óta pedig az első, amikor nem ezen csapatok valamelyike nyert.A szokatlan dobogó: Sainz, Gasly és Stroll


Egy héttel később a már említett Mugellóban, a Toszkán Nagydíjon újabb biztonsági autós fázisok és félbeszakítások fokozták a nézők izgalmát. Az egyik biztonsági autós szakaszt követő újraindítás során a versenyt vezető Valtteri Bottas még nem fokozta a tempót, míg a hátsó régiók versenyzői rátapostak a gázpedálra. Ez egy hatalmas balesetbe torkollott, a célegyenes roncsteleppé válása folytán pedig a versenyt is szüneteltetni kellett. A végén a két Mercedes-pilóta, Hamilton-Bottas sorrendben behúzta a futamot, a Red Bull másik versenyzője, Alexander Albon, azonban életében először felállhatott a dobogóra, harmadikként végezve.


A következő futamon, Oroszországban Bottas diadalmaskodott, őt Verstappen és Hamilton követte, Németországban azonban Bottas technikai hibájával megüresedett egy hely a dobogón. Miközben Hamilton megszerezte a 91. futamgyőzelmét a Forma-1-ben, ezzel beállítva Michael Schumacher rekordját, Verstappen mögött a Renault pilótája, Daniel Ricciardo futott be a célba harmadikként, aki 2018 tavasza óta először állhatott fel a dobogóra. A dolog pikantériája, hogy Ricciardo fogadást kötött főnökével Cyril Abiteboullal, hogy amennyiben Renault-s pályafutása során sikerül felállnia a dobogóra, Abiteboul tetoválást varrat magára. Bár már nagyon sokszor állt közel hozzá, ebben a szezonban is, most végre eljöhetett a várva várt pillanat.


Lewis Hamilton a rekordbeállítás után, Michael Schumacher sisakjával


Két futammal később, Imolában már nem volt menekvés, hiszen Ricciardo megismételte a manővert és a két Mercedes-pilóta mellé ismét felállhatott az emelvényre. Ezt és az előző futamot Portugáliában is Hamilton nyerte, 93-ra növelve futamgyőzelmei számát.


Ezt követően a mezőny, már az év késői szakaszában érkezett Törökországba, ahol az újraaszfaltozott pályán a pilótáknak küzdeniük kellett a tapadásukkal és ha ez nem lett volna elég az eső is folyamatosan áztatta a környéket. Így történhetett meg, hogy az időmérő edzést, 2020-ban először nagy meglepetésre nem Mercedes-pilóta nyerte, hanem Lance Stroll a RacingPointtal. Csapattársa, Sergio Pérez a harmadik helyen végzett, közéjük Max Verstappen ékelődött be. A két Mercedes csak a 6. és 9. helyen zárt. A verseny a monzaihoz hasonlóan kaotikus volt. Stroll nagyon sokáig tudta tartani az első helyét, ám egy kerékcsere után nem működtek jól a gumijai, így végül a kilencedik helyre esett vissza. A száradó, de még nem száraz pályán a fantasztikusan versenyző Lewis Hamilton győzött és biztosította be a 7. világbajnoki címét, mögötte az egyébként egész szezonban megsüvegelendő teljesítményt nyújtó, jövő évre még jelen állás szerint is szerződéssel nem rendelkező Pérez futott be, a harmadik helyen pedig csapattársát az utolsó kanyarban megelőzve az egyébként gyengélkedő, de ezen a versenyen kiegyensúlyozott Sebastian Vettel ért oda a Ferrarival.


Mivel az egyéni és a konstruktőri bajnoki cím is jóval a szezon vége előtt eldőlt, a szezon három utolsó futamán a Közel-Keleten más izgalmak örvendeztették a szurkolókat. Na jó, ez nem teljesen helytálló kifejezés, de mindjárt visszatérek erre. Bár a Red Bull konstruktőri második helye is idő előtt biztossá vált, a csapatversenyben sokat érő harmadik helyért még nagy harc volt a RacingPoint, a McLaren és a Renault között, sőt matematikai eséllyel még a Ferrari és az Alpha Tauri is rendelkezett.


A három verseny közül a bahreini volt az első, ahol bár a dobogó tetején ismét Hamilton állt, nem csak ő nyert, hanem Romain Grosjean, a Haas pilótája és vele együtt a teljes sportág. A verseny első körében a francia versenyző saját hibájából csapódott hatalmas sebességgel a szalagkorlátnak. Az ütközéstől a karosszéria kettészakadt, az üzemanyagtartály pedig felrobbant és lángolni kezdett. Az autónak azon része, amelyben Grosjean ült, kettévágta a szalagkorlátot és átrepült rajta. 28 feszült másodperc után a francia saját lábán menekült ki a lángoló autóból, valami csodával határos módon, néhány kisebb égési sérüléssel. Az életének megmentésében szerepet játszott a Forma-1-es autók újonnan bevezetett eleme, az úgynevezett glória, amelye a pilóták fejét védi az ütközésektől, így a forradalmi újítás hatékonynak bizonyult. A dobogóra a két Red Bull pilóta állhatott fel, miután az utolsó körök egyikében a harmadik helyen autózó Pérez járműve megadta magát, így a McLaren tett szert némi lépéselőnyre a konstruktőri harcban.


A következő héten a regenerálódó Grosjean mellett Lewis Hamilton is hiányzott, koronavírusos megbetegedés miatt. Előbbit Piettro Fittipaldi, utóbbit a Williamsben versenyző fiatal tehetség, George Russell helyettesítette. A fiatal brit nagyon teljesített, sokáig vezetett Bottas előtt, mígnem egy biztonsági autós fázis során a két Mercedesen, a minél kisebb időveszteség érdekében, lényegében egyszerre akartak kereket cserélni. A boxutcába előbb Russell érkezett meg, a nagy kavarodásban azonban az autójára a Bottasnak készített kerekeket helyezték fel, míg a mögötte várakozó Bottasról előbb levették a kerekeket, majd ugyanazt a garnitúrát visszatették, így lényeges gumihátrányba helyezve a finnt. Mivel szabályellenes, hogy egy pilóta egy másik versenyző gumijaival versenyezzen, Russellnek a következő körben is ki kellett állnia, így Sergio Pérez került az élre, őt Esteban Ocon követte a Renault-val, a harmadik pozícióban pedig Stroll autózott. Russell a hatalmas baki után megkezdte a felzárkózást az ötödik helyről, ám mikor a Strollt és Ocont legyűrkőzve Pérez után indult volna, gumidefektet észleltek nála, így újra ki kellett állnia. A használt kerekeken baktató Bottast közben többen is megelőzték, így a nyolcadik helyre esett vissza. Russell csalódottsága ellenére is megfutotta a verseny leggyorsabb körét és megszerezte első F1-es pontjait, a kilencedik helyen végezve. Életében először nyert Forma-1-es futamot Sergio Pérez (aki, amint mondtam, még mindig nem rendelkezik szerződéssel jövőre), és először állhatott dobogóra a francia Esteban Ocon is.


Az újdonsült futamgyőztes, Sergio Pérez


Az utolsó forduló előtt hatalmas eredményével a RacingPoint megelőzte a McLarent összetettben. Mivel Bottas az előző két futamon egyaránt nyolcadik lett, még Max Verstappennek is volt esélye Abu Dhabiban megszereznie az egyéni bajnokság második helyét. Bár ő mindent megtett ezért, hiszen megnyerte az időmérő edzést, második olyan pilótává lépve elő a szezonban, aki nem Mercedes-színekben hajt végre ilyen teljesítményt, majd végig vezetve a futamot is, megnyerte azt, Bottas is jól versenyzett, másodikként futott be, így övé lett a második hely egyéniben is. A McLaren az utóbbi öt futamon mindkét autójával pontot tudott szerezni, amit a RacingPoint autóinak többszöri meghibásodása mellett elégnek bizonyult az összetettbeli harmadik hely megszerzéséhez.


A szezon második felében történt számos incidens eredményeként az idény során összesen 13 pilóta állhatott fel a dobogóra, a Mercedes, a Red Bull, a McLaren, a RacingPoint, a Renault és a Ferrari mindkét versenyzője, valamint Pierre Gasly az Alpha Taurival. Bevallom, nem tudom, hogy volt-e még ilyen gazdag év ilyen tekintetben, de mindenképp bizakodásra ad okot a 2021-es világbajnokság szempontjából is. A pilótakeringő következtében Sebastian Vettel a RacingPointból Aston Martinná váló csapatban versenyez majd, az ő helyét Carlos Sainz veszi át a Ferrarinál. A McLarennél Daniel Ricciardo fog versenyezni, míg az Alpine-ná alakuló Renault-ba a kétszeres világbajnok Fernando Alonso ül vissza, illetve a Haasban Michael Schumacher fia, Mick is bemutatkozik majd a királykategóriában. A jövő zenéje még, hogy Hamilton harcba száll-e a nyolcadik világbajnoki címéért, hiszen hivatalosan még nincs szerződése 2021-re és az is kérdéses, hogy Alexander Albon megtarthatja-e helyét a Red Bullnál vagy esetleg felkínálják Sergio Péreznek az ülést. Mindenesetre 2021 is jó szezonnak ígérkezik. Legyen legalább olyan jó, mint az idei!

bottom of page