top of page

Miért kellene szavazni?

Talán téged ez nem izgat, de akkor majd foglalkoztat mást és nem fogod érteni, miért robban le a busz már megint, miért nem kapsz ösztöndíjat, miért nincsenek kerékpárutak és miért nincs élet a városban. Lehet, hogy még el sem gondolkoztál azon, hogy ezek a dolgok rajtad is múlhatnak és azért ilyen a helyzet, mert vasárnap otthon maradtál.

Biró Noémi


Már csak egy nap maradt hátra az önkormányzati választásokig. De miért is érdekelne ez téged? Miért érdekelne téged a politika? „Úgyis csak lopnak, csalnak, hazudnak.” - gondolják sokan és kivonják magukat a döntés terhe alól. Igen, valóban sokszor ez a helyzet, főként azért, mert ezek az emberek nem mennek el szavazni, így kevesen maradnak azok, akik a helyes opcióra voksolnak. Talán téged ez nem izgat, de akkor majd foglalkoztat mást és nem fogod érteni, miért robban le a busz már megint, miért nem kapsz ösztöndíjat, miért nincsenek kerékpárutak és miért nincs élet a városban. Lehet, hogy még el sem gondolkoztál azon, hogy ezek a dolgok rajtad is múlhatnak és azért ilyen a helyzet, mert vasárnap otthon maradtál.


Most arra gondolsz, hogy nem is rajtad múlott, mindegyik politikus ugyanolyan. Azért mert már évek óta rossz döntéseket hozunk, nem jelenti azt, hogy nincs olyan politikus, aki a közérdeket szolgálná. Ahogy a szuperhősök is a jó oldalt választják, úgy a politikában hatalmon lévő emberek között is vannak, akik kiállnak a melletted és az alapján döntenek, hogy a közösségnek mi a legjobb.

Miért is menj el szavazni vasárnap?


Először is, állampolgári jogod szavazni. Választásokat azért tartanak, hogy időről időre legyen lehetőségünk változtatni, ha nem tetszik a hatalmon lévő párt, kormány, elnök, polgármester stb. Vagy éppen azért, hogy újra megválaszthassuk ezeket az embereket, amennyiben sikerült bizonyítaniuk nekünk. Emellett a választások alkalmasak arra, hogy alternatívákat kínáljanak fel, így dönthetünk értékek, célok és programok alapján. Fontos tudni a szavazati jogunkról, hogy mindig általános és egyenlő. Abban az esetben, ha betöltötted az 18. életévedet, szavazati joggal rendelkezel, nem számít a nemed, nemzetiséged vagy a munkád jellege. A szavazás pedig közvetlen módon történik és titkos. Senki nem fogja tudni, kire voksoltál és a szavazatod ugyanannyit ér, mint bárki másé. Talán ez nem tűnik érdekesnek vagy fontosnak. De pontosan azért, mert a szavazatod egyenlő másokéval, nagyon sokat számít. Nem csak azért, mert akár egy-két szavazaton múlhat a választás végkimenetele, hanem azért is, mert minél többen szavazunk, annál kevesebb az esély a csalásokra.


Másodszor, a saját sorsodról döntesz. Talán azt mondod, téged nem érdekel a politika. De az vajon érdekel-e, hogy megint elkéstél, mert nem jött időben a busz? Mindegy-e, ha nem tudsz leülni a fűbe, mert az tele van szeméttel? Rendben van az úgy, hogy nincsen hova leparkolj, mikor hazaérsz? Ha néha utazgatsz, láthatsz városokat, amelyek folyamatosan fejlődnek. Eszedbe jutott valaha, hogy a te városod is lehetne olyan? Itt az idő, hogy változtass. Először te, azzal hogy a megfelelő emberre ütöd a pecsétet, utána pedig ő azzal, hogy betartja az ígéreteit. Mi lesz, ha csalódást okoz majd? Legközelebb másra szavazol. De a megoldás sosem az lesz, hogy nem mész el szavazni.


Harmadszor pedig, arról döntesz, hogy ki fog képviselni téged az elkövetkező időszakban. Nem igaz, hogy minden politikus egyforma. Van, aki csak a választások előtti pár hónapban dolgozik a városért és van olyan, aki akkor is, amikor ez nem is kötelessége. Van olyan politikus, akinek igenis fontos a közösségépítés, a kultúra, a fejlődés, a környezetvédelem, a közszállítás stb. Hidd el, van, aki meghallgatja a te véleményedet is! Adj neki esélyt, hogy bizonyíthasson!


Ne hagyd, hogy mások döntsenek helyetted! Te tudod, mi a jó neked és melyik jelölt programja győzött meg. Lehet, hogy egyértelműnek tűnik, hogy úgyis mindenki őt választaná, de ez nem így van. Neked hiányozhat, hogy legyenek koncertek, fesztiválok és kulturális rendezvények, de másnak az ilyesmi túl zajos. És ez csak egy egyszerű példa. Négyévente egyszer lehetőséged van rá, hogy te dönts a jövődről. Miért hagynád ki ezt a lehetőséget? Mert nem biztos, hogy a te döntésed érvényesül? Valóban a többség akarata győz a legvégén. De ha az élet felkínál egy esélyt, arra, hogy jobbá tedd a jövődet, akkor nem élsz vele, csak azért, mert nem biztos, hogy sikerül?


A gyerekeidnek legyen jövője itthon! Nagyon sok fiatal elköltözik a szülővárosából. Sokszor kivándorol egy másik országba. Ebbe pedig te valamiért beletörődtél. De miért gondolod azt, hogy ezen nem tudsz változtatni? Van jövő ott is, ahol élsz. Lehet, hogy időbe telik majd, amíg sikerül megvalósítani a kitűzött célokat, de ha azt szeretnéd, hogy a gyerekeid ne hagyják el az országot, akkor állampolgári kötelességed részt venni a választásokon szeptember 27-én.


A városunknak legyen jövője! Marosvásárhelyen az elmúlt húsz év legfontosabb voksolása előtt állunk. Húsz éve egy helyben toporgunk és nem értjük, miért egyre rosszabb a helyzet. Ez most változhat! Ne hagyjuk, hogy bárki is távol tartson minket a szavazóurnáktól! Részt venni a helyhatósági választásokon nem jelent nagyobb veszélyt, mint elmenni vásárolni vagy felülni a buszra. Igaz, hogy most kicsit több időbe fog telni a megszokottnál. De álljuk ki azt a sort, mert most mindennél fontosabb, hogy ott legyünk.


Ne felejtsd el azt sem, hogy nem csak a te településedről fog szólni a holnapi választás, hanem a megyédről is. Ha nincs kihívója a polgármesterjelöltnek, akkor is érdemes elmenni szavazni, mert a megyei tanácselnök és tanácsosok személyéről dönthetsz. Most vasárnap ne maradj otthon tévét nézni!

bottom of page