top of page

Milyen programmal indulnak a polgármester-jelöltek Marosvásárhelyen?

Egy hét maradt hátra az önkormányzati választásokig. Meglepő módon, ennek ellenére még mindig vannak olyan emberek, akik nem tudják, elmenjenek-e szavazni és, ha igen, kire szavazzanak. A döntés a mi kezünkben van. De mi alapján döntünk? Ahhoz, hogy biztosan tudjuk, kinek a nevére nyomjuk rá a pecsétet és miért, tájékozottnak kell lennünk abban, mit is ígérnek a jelöltek. Talán még fontosabb, hogy az önkormányzati választásokon részt vegyünk, hiszen saját településünk, saját lakhelyünk jövőjéről határozunk.

Biró Noémi


Marosvásárhelyen még nagyobb a tét, hiszen Dorin Florea, jelenlegi polgármester, 20 éves uralma után most igazi fordulóponthoz érkezhetünk. A legtöbb polgármester-jelölt pedig ennek a változásnak a lehetőségét kínálja. Az pedig, hogy ki az, aki a reális megoldásokat nyújtja és mennyire gondolja komolyan, az összeállított programokon és programbemutatókon is látszik.

Két olyan jelölt van jelenleg, akinek a teljes programja fel van töltve a választási honlapjára. Ez a két személy Soós Zoltán független jelölt és Theodora Benedek a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje. A többiek esetén a Facebook-posztokból kell leszűrnünk az információkat vagy esetleg szórólapokról, már abban az esetben, ha osztogatnak ilyeneket.


Theodora Benedek programja három fő ágazatra épül: a gazdaságra, az infrastruktúrára és a közszolgáltatásokra. Habár weboldala két nyelven is elérhető, a programpontokhoz csak román nyelven lehet hozzáférni. A gazdaság szféráján belül új munkahelyek teremtéséről, az oktatás fejlesztéséről és innovatív parkok létrehozásáról beszél programjában. Emellett olyan beruházásokat tervez, melyeknek regionális hatása lenne a gazdaságra, például egy új városi kórház létesítése. A közszolgáltatások terén egy okos és zöld város megvalósítása a célja, illetve digitalizálná a város közszolgáltatói rendszerét. Az infrastruktúrát illetően pedig a közszállításon javítana, illetve terjesztené ki azt a város metropolisz övezetére. Ugyanakkor szeretne egy, a várost Nyugat-Európával összekötő autópályát építeni.


Soós Zoltán programja ezzel szemben 16 fő kategóriába csoportosul és összesen száz pontból áll. Az ő projektje átlátható, megvalósítható és nagyon világos. Bárki megtalálhatja könnyedén, akit érdekel, magyar és román nyelven egyaránt. Turisztikai szempontból a legfontosabb intézkedés, amit el szeretne érni, hogy a várat a város kulturális központjává emeljék, a Bolyai utcát sétáló utcává alakítsák, illetve bevezetné a marosvásárhelyi City Pass-t, melynek segítségével a múzeumokat és kulturális intézményeket kedvezményes áron látogathatják a turisták. Emellett Soós Zoltán bővítené és ápolná a már meglévő testvérvárosi kapcsolatokat. Az okos város megvalósítása érdekében elektromos töltőállomásokat és okos padokat helyezne el a város forgalmasabb pontjaiba. A város lakóinak átláthatóságot ígér a városfejlesztésben, hiszen jelenleg nincs rálátásuk arra, milyen beruházások zajlanak éppen. Egy városi körgyűrű megépítését is célba vette a városfejlesztés szempontjából, mely csökkentené a városra nehezedő forgalmat. Az utolsó pont szerint pedig csökkentené a város működési költségeit és megállítaná a tékozlást. És persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a Poklos-pataknak adna új életet, erdőt építene a város köré és új zöld övezeteket építene ki. A legjobb, ha meggyőződünk róla a sooszoltan.ro oldalon.


Ezzel szemben, vannak jelöltek, akiknek programja nincs közzétéve, így kevesebben értesülhetnek róla. Napjainkban az online tér segítségével sokkal több emberhez juttathatnák el célkitűzéseiket, népszerűsítve ezáltal önmagukat. Marius Pașcan, a PMP jelöltjének programpontjai egy interjújában találhatóak meg. Eszerint kerülőutak építését, új közlekedési eszközök vásárlását, új híd építését a Maros folyón, a közúti forgalom korszerűsítését tervezi, valamint a sportlétesítmények fejlesztésére is hangsúlyt fektetne. Emellett támogatná a beruházásokra irányuló partnerségeket a várost határoló helységekkel és a környező jelentős településekkel, Kolozsvárral, Brassóval, Nagyszebennel, Gyulafehérvárral és Besztercével.


Lavinia Cosma a zöld párt polgármester-jelöltjének programja nincs közzétéve, de amit tudni lehet róla, hogy fákat szeretne ültetni, megszabadulna a szeméttől és az oktatásra nagy hangsúlyt fektetne.


A többi jelöltnek weboldala sincs, így interjúkból, Facebook-posztokból és szórólapokból kell tájékozódnunk. Nadia Rață az ADN (Alternatíva a Nemzeti Méltóságért) jelöltje szerint az összes többi jelölt egy bizonyos részre hangsúlyt fektetve dolgozta ki a programját, ő viszont szintetizálná mind a 12 jelöltét, jelszava pedig: jólét mindenkinek. Elmondása szerint nemcsak az infrastruktúrára, hanem a mentális váltásra is fókuszál.


A Szociáldemokrata Párt (PSD) megyére vonatkozó terveiből olvashatóak ki a városi polgármester-jelöltjük célkitűzései is. Sergiu Papuc szeretné, ha a város egy orvosi központ lehetne, de turisztikai szempontból is fejlesztené a megyeközpontot. Támogatná a befektetőket és fejlesztené az ipart, mely egyik legfontosabb terve. Infrastruktúra terén pedig szerinte folytatni kellene az utak modernizálását, mely kijelentése alatt Sergiu Papuc nem csupán az aszfaltozást érti, hanem a talapzat megjavítását is.


Azt pedig, hogy Claudiu Maior mit ígér nekünk, már nem is kellett programpontokba rendezni. Pontosan azt, ami már húsz éve folyik Marosvásárhelyen. Nem kell sokat gondolkodni rajta, melyik jelölt lenne a legmegfelelőbb választás. Mégpedig az, aki a legtöbbet dolgozott azon, hogy egy megfelelően innovatív, megvalósítható és szükségszerű projekttel álljon a marosvásárhelyiek elé. Az a polgármesterjelölt érdemli meg leginkább a szavazatunkat, aki meghallgatta a véleményünket, szakértőkkel konzultált és a mi érdekeinket tartotta szem előtt. Fontos, hogy tudjuk, a döntés a mi kezünkben van. És most van a legnagyobb esélyünk rá, hogy legjobb választást hozzuk meg!


bottom of page