top of page

Minden emelkedőért lejtő a jutalom – úti élményeiről mesélt Bagoly Levente és Pengő Zoltán

Az Érted Talks kolozsvári rendezvényének meghívottjai világjáró élményeikről, nem hétköznapi teljesítményeikről számoltak be a Minden emelkedőért lejtő a jutalom című beszélgetésen. A Bagoly Levente sepsiszentgyörgyi ultrakerékpárost és Pengő Zoltán kolozsvári újságírót, utazót megszólaltató rendezvényre február 24-én került sor a Planetárium kávézóban, Domokos Ferenc moderálásával.

Szász Kinga


Bagoly Levente már a beszélgetés elején beszámolt arról, hogy a kerékpározás iránti szenvedélye gyerekkori élményeiben gyökerezik, és leginkább a biciklin megtett út hosszúsága motiválja. Első nagy kerékpáros útjáról is mesélt, mely során egy fogadás eredményeként Bukaresttől Barcelonáig tekert egy ún. fixie biciklin. Ezután már nem volt megállás a fiatal kerékpáros számára, a következő időszakban Európa számos nagyvárosába jutott el két keréken.


Pengő Zoltán Kőrösi Csoma Sándor útjából inspirálódva gyalog indult el Erdélyből és ért el a tibeti Ladakba. Élményeiről Ötmillió lépés – Erdélytől Ladakig címmel könyvet is írt, mely tavaly jelent meg. A csütörtöki beszélgetés során elmondta, hogy utazását Körősi élete és számos hasonló témát boncolgató olvasmány ihlette. Hozzátette azt is, hogy gyalogtúráját viszonylagos szabadsággal kezelte, eltért néha az útvonaltól, és kb. 30 kilométert gyalogolt.


Beszámolóikban közös pont volt, hogy egyikük sem készült sokat előre az utazásra. Pengő, bevallása szerint nem is tudja elképzelni, hogy az ember gyakorlásképpen előre át tudna élni még be nem következett eseményeket. Fizikai felkészületlenségére példát is hozott, elmesélte, hogyan kellett már Nagyszebenben eldobnia az öt éve hordott cipőt, amellyel útnak indult. Bagoly számára első útjai alkalmával a kerékpárjának alkalmatlansága jelentett nehézséget, mely nem alkalmazkodott kellőképpen az útvonal változatosságához. Az ultrakerékpáros számára fontos az előzetes lelki rákészülés, a lehetséges viszontagságokkal szembeni megbékélés.


Az Érted Talks keretében a meghívottak arról is meséltek, milyen bonyodalmakkal és extrém körülményekkel kellett szembenézniük útjaik során. Mindkettőjük küzdött meg betegséggel, Bagoly aludt már csúszdában, Pengő pedig útszéli sátorban. A legfontosabb üzenetet a beszélgetés végén fogalmazták meg: „mindenki sokkal többre képes testileg is, lelkileg is, mint gondolná.”

bottom of page