top of page

Mindennapjaink része, mégsem beszélünk róla

A szexről egészségesen - Dr. Mártha Orsolyával

A szexuális életet nem lehet teljesen kivenni egy kontextusból, hiszen nemcsak a testiségé a főszerep, van ennek egy lelki, érzelmi megközelítése is. Azonban egyik sem képezi a mindennapi beszélgetések tárgyát, és még a 21. századi társadalomban is elhallgatott témának számít.

Pilbáth Kincső


Új, tabutémákat boncolgató beszélgetés-sorozatot indított az Érted közösségi szervezet, Érted Zárójel címmel. Céljuk, hogy megnyissanak egy zárójelet, így olyan témák kerülnek majd terítékre, amelyek a mindennapjaink részét képezik, mégis csak zárójelben beszélünk róluk, olyankor is csak csendben.


A kezdeményezés első epizódjának témája a fiatalok (sokszor hiányzó) szexuális nevelése volt. A szexről egészségesen című előadás során B. Szabó Zsolt kérdezte Dr. Mártha Orsolya urológus, főorvost, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem tanárát.


Hiánypótló tantárgy


Mint megtudtuk, az egyetemen minden évben igény van arra, hogy valami újat nyújtsanak a diákoknak, így született meg öt éve az az ötlet, hogy a negyedéveseknek tartott urológia mellett tantervbe vegyenek egy opcionális tárgyat is, a szexuálmedicínát, amolyan hiánypótló tantárgyként.


Mártha Orsolya tudta, hogy nehéz lesz a felkészülés, hiszen nagyon sok tabutémát fognak érinteni. A tantárgy, amellett, hogy magába foglal egy történelmi áttekintést, hangsúlyt fektet az anatómiai fogalmak tisztázására, de szó esik a patológiáról, a lehetséges betegségekről is. Az utolsó előadás pedig meghívottakkal egészül ki, így például jelen volt már református lelkész, prostituált vagy pszichológus is. A tantárgy azóta is nagy népszerűségnek örvend a negyed-, ötöd- és hatodéves hallgatók körében.


Ahogy a tapasztalat mutatja, a félév alatt elsajátított tudás sok esetben hiányként lép fel, először is medikális téren, ugyanis fejlettebb orvosi helyeken ma már minősítik (minősítenék) a szexuális életet, de ahhoz, hogy ez megtörténjen, ismerni kell azt, tehát érdeklődni kell felőle, ez a lépés pedig köreinkben sokszor kimarad.


De személyes téren is fellépnek hiányosságok, - világított rá az urológus - hiszen tapasztalatai szerint, ha rákérdez például egy klimaxos hölgy szexuális életére, az általában furcsán tekint rá. De egy prosztata gondokkal küzdő férfi betegségének hátterében is állhat egy nem jól felépített szexuális élet.


A felvilágosítás otthon kezdődik


Az orvosnő meglátása szerint a mostani fiatalok nagyon hamar felnőnek hormonális szinten, ez pedig nem mindig párhuzamos a mentális, a szexuális életre való felkészüléssel. A gyerek először otthon, a szüleivel kellene bizonyos dolgokat tisztázzon, lányok esetében például ajánlott egy felvilágosítást a menstruáció kezdete után megejteni, elmondani, hogy mi a normalitás határa, milyen következmények lehetnek, mi a szép az egészben. Ha a fiatal képben van mindennel, fel is készült egy egészséges szexuális életre. Ha azonban az első alkalmat rosszul, felkészületlenül éli meg, valószínű lesznek még szexuális problémái a későbbiekben.


Kihez kell fordulni?


Mivel a fiatal a felvilágosítást a legtöbb esetben nem kapja meg sem otthon, sem az iskolában, így az internetre hagyatkozik, ahol csupán egy felszínes tudásra tehet csak szert. A dolog pedig odáig fajulhat, hogy már nem tudja kihez is forduljon, nem tudja, hogy az, amivel küzd, megoldható-e.

Ha tehát probléma merül fel, először is kérhetünk tanácsot a családorvostól, vagy segítségünkre lehet egy neurológus, urológus, de egy pszichológus is. A nem jól működő szexuális életnek ugyanis különböző okai léteznek, lehet a szervben, lehet a beidegződésben a hiba, de akár gond lehet pszichés téren is. Romániában kevés a szakosodott szakember, de a számuk nem nulla.


Aranyközépút


A szexualitás életünk szerves része, és mint minden dolog esetében, az aranyközépút az ideális - vallja a szakember. Vagyis, ha a partneredet elfogadod, és igyekszel vele olyan keretek között élni, amelyben a szexuális élet mindkét fél számára egy normalitás. Hiszen egy sikeres kapcsolatnak alapfeltétele egy ép, egészséges szexuális élet.


Az, hogy a fiatalok manapság hanyagolják a szemtől szembeni ismerkedést, és inkább elbújnak egy chat-ablak mögé, talán azzal magyarázható, hogy a családon belül - bár vannak értékek - azokról a gyerek nem értesül. Ritka például az az apa, aki elmagyarázza a fiának, hogy hogyan udvaroljon egy lánynak. Mártha Orsolya úgy gondolja tehát, hogy az idősebb generáció „elfelejtett” átadni bizonyos tradíciókat, mivel vagy szégyelli, vagy siet, vagy éppen az iskolától várja azt. Azonban a legtöbb esetben ez a mindennapokat érintő téma hiányzik az iskolai tantervből, és ha nem is olyan szinten, mint az orvostanhallgatóknak, de a hét-nyolcadik osztályos diákoknak már szüksége lenne egy hasonló felvilágosításra.


Az Érted Zárójel tehát arra törekszik az elkövetkezőkben, hogy kinyisson olyan tabukat rejtő ajtókat, amelyek a hétköznapokban – bár helytelenül – de csukva maradnak. Bátorítják az érdeklődőket, hogy Facebook-üzenetben ajánljanak olyan témákat, amelyet érdekesnek, ki nem mondottnak tartanak.

Dr. Mártha Orsolya urológus főorvos, a marosvásárhelyi Urológia Klinika vezetője, 15 szakkönyv és számos tudományos cikk szerzője. 2017 óta egyetemi tanár a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen. A felsőoktatási intézmény munkatársaként, felhasználva szakmai és személyes tapasztalatait, rendszeresen tart előadásokat a szexualitás témakörében.


A beszélgetés az alábbi linken tekinthető meg:


bottom of page