top of page

Művészet és tudomány határmezsgyéjén


A Művészeti csatolmány című rovatunk keretein belül hetente fogunk egy-egy művészeti alkotással, azok létrehozóival megismerkedni.


Georges-Pierre Seurat (1859–1891) a francia poszt-impresszionizmus kiemelkedő alakja. Kifejezetten foglalkoztatta a művészet és a tudomány kapcsolata: intenzív kutatás, rengeteg tanulmány során fejlesztette ki akkoriban egyedülálló, sajátos technikáját, a pointilizmust, vagy ahogyan akkor nevezték, a divizionizmust.


Elmondása szerint „a harmóniát hang-, szín- és vonalbeli elemekre bonthatjuk , és ezek a harmóniák vidámságot, nyugalmat vagy szomorúságot tudnak kifejezni." Az elérni kívánt hatást, az érzékelt benyomást nem csupán az ábrázolt személyek, tárgyak és tájak révén, hanem önmagukban véve, azok színei és formái által akarta elérni. A színeket a palettán való keverés helyett egy olyan „optikai keverést” alkalmazott, amelyet a néző szeme végez el: az apró színfoltok távolról nézve a recehártyán egyesülnek, alakot öltenek, közelről azonban ezek szétesnek és kifejezetten zavarni kezdenek.


A bemutatott “programképén”, a Vasárnap délután Grande Jatte szigetén című festményét csaknem 2 évnyi munkával (1884–1885) és közel 50 tanulmány elkészítésével valósította meg. Az impresszionisták nyolcadik, egyben utolsó kiállításán szerepelt először. A gigantikus, több mint 2 méter széles, 3 méter hosszú festmény a Szajna egy szigetén kibontakozó, idillinek ható jelenetet mutat be, a társadalom különböző csoportjaihoz tartozó alakok segítségével, akik a pihenés és a kellemes időtöltés lehetőségét keresik. Ezek a szereplők azonban nem egy vasárnap délután erejéig őrzik meg érvényességüket: a geometriai alakok képmására leegyszerűsített formák merevsége, valamint a szemcsézettség révén érzékeltetett tónusok dinamikája egyszerre nyilvánul meg. Az egymás ellen szegülőnek vélt, de mégis harmonikus együttélésre képes elvek, a felismerhetetlenségnyire apró részecskékből álló nagy formák, (amelyek inkább alakokat, mintsem egyéniségeket mutatnak be) akárcsak a fel nem fedettbe, a leleplezetlenbe meredő tekintetek, a jó néhány válasz mellett, mégiscsak leginkább további kérdéseket idéznek elő bennünk.

Te észrevetted a majmot?

(A festmény jelenleg Chicago-i Művészeti Intézet tulajdonában tartózkodik.)

Comments


bottom of page