top of page

Sejtközelből


An Eye on the future (Jean Cook)


Mit ábrázol a fenti kép? Absztrakt műalkotás, vagy sejtekről készült elektronmikroszkópos felvétel? Már sejthető, hogy az utóbbi a helyes válasz. Vagy mindkettő?


Sokunkban feltevődik a kérdés, hogy lehetséges-e művészetként tekinteni egy önmagában ennyire tudományos témára. Erre próbáltak választ adni a University of North Carolina School of Medicine kutatói, amikor a North Carolina Museum of Art közreműködésében létrehozták The Art of Science and Innovation című kiállításukat.


A művészetet a tudomány megértésére használjuk”, mondta Kathleen Caron, a UNC School of Medicine professzora. Tudomány, hiszen hozzásegíti a sejtbiológusokat, gyógyszerészeket és orvosokat a testben végbemenő folyamatok, metabolizmusok közelebbi megértéséhez. Az elektronmikroszkópos módszerek fejlődése ugyanis lehetőséget teremt a sejtek és vírusok működésének tanulmányozására valós időben és térben. És művészetnek tekinthető, mert önmagában esztétikus, dekoratív, lakásunk falán pedig minden bizonnyal nagyon jól mutatnának ezek a képek. Mivel a művészeten kívül eső, gyakorlati célt tölt be, ezért leginkább az alkalmazott művészetek közé lehetne besorolni (mint az iparművészet, építészet, stb.)


A sejtek keletkezésekor nincs meghatározott funkciójuk, és az, hogy hogyan döntik el, milyen szerepet fognak betölteni a testben, még vita tárgyát képezi. A fenti, digitálisan felerősített színezetű képet Jean Cook készítette, és ezt a specializálódási folyamatot tárja elénk. A zöld pontok épp az izomsejtté válás folyamatában vannak, míg a vörös pontok (sejtek) még nem döntötték el, hogy a jövőben milyen szerepet fognak betölteni.


A kiállítás további képei:


Revealing Cellular Compartments (Wesley R. Legant): a sejtrészecskék munkája a sejten belül. A kék-lila sejtmagból indulnak ki a mitokondrium sárga nyúlványai, míg az endoplazmatikus retikulum narancssárga-vörös membránjai a fehérjék szintézisét teszik lehetővé.


Preventing the Purple Death (Edward Miao and Vivien Maltez): A baktérium által fertőzött májszövetben a vörös rész az elhalt sejteket, a kék rész pedig az egészséges sejteket tartalmazza, amelyet a zöldre színezett proteineket aktiválják.


Bár a képek elsődleges célja a kutatókat közelebb juttatni az emberi testen belüli folyamatok pontosabb megértéséhez, megmozgathatják a laikus megfigyelő fantáziáját is. Az egyre fejlődő, javuló mikroszkópos technológiák egyre többszörös nagyítást és egyre nagyobb felbontást engednek meg, és ezeken keresztül egy olyan világ nyílik elénk, amely eddig csak elgondolásként létezett. A kiállítás, amellett, hogy általa jobban megérthetjük a minket körülvevő világot, egy jó példája annak, hogy a technológiai fejlődés akár a művészet javára is válhat.


Kiss Etelka

bottom of page