top of page

Skynet 2021, mesterséges anti-intelligencia

Miből áll a Skynet 2021? Ez egy mesterséges anti-intelligencia, az emberek gyártották. Leginkább téveszmék, a hamis tudomány, a műveletlenség, a sehova vezető eszmefuttatások, Hollywood, és a gyenge, sőt nem létező alapokon álló állítások alkotják. A legfőbb meghajtói az emberi irracionalitás, a hatalomvágy (szellemi térben), az egyén szuperioritásának erőltetett demonstrációja és a szellemi dominancia kifejezésének akarata.

Dudas David



A Skynet a legtöbb ember számára úgy ismert, mint a Terminátor frencsájz legnagyobb főgonosza. Maga a Skynet egy öntudatra ébredt mesterséges intelligencia, aki a saját teremtői ellen fordul. Egy teljes robotsereggel igyekszik kiirtani az emberiséget. Szerencsére ez a gonosz nem absztrakt, sőt, nagyon is kézzelfogható és elpusztítható. Nem úgy, mint napjainkban.


A Skynet 2021 egy mesterséges anti-intelligencia, ami csak absztrakt formában létezik. Nem látható, sem fogható, de a jelenléte mégis érzékelhető. Körülírni is nehéz. Úgy érzem, kicsit kevés is vagyok ehhez, de mégis teszek egy próbát.


Miből áll a Skynet 2021? Ahogy azt fent is említettem, ez egy mesterséges anti-intelligencia. Az emberek gyártották. Leginkább téveszmék, a hamis tudomány, a műveletlenség, a sehova vezető eszmefuttatások, Hollywood, és a gyenge, sőt nem létező alapokon álló állítások alkotják. A legfőbb meghajtói az emberi irracionalitás, a hatalomvágy (szellemi térben), az egyén felsőbbrendűségének erőltetett demonstrációja és a szellemi dominancia kifejezésének akarata. A Skynet 2021 egyik kulcsfontosságú része a főgonosz. Minden állításnak a valódi alapja egy főgonosz, aki elpusztítaná a földet/emberiséget, vagy csak titkos érdekei vannak úgy, mint a hollywoodi filmekben. Ilyen a Lapos Föld Elmélet, ami szerint a világ főgonoszai hitetik el velünk, hogy a földnek gömb alakja van. Ilyen a koronavírus. Itt is több főgonosz van: Bill Gates, Kína, esetleg Amerika (?) és az összes politikus, természetesen. Ha ellenérvelünk a koronavírus főgonoszaival kapcsolatosan, akkor kiderül, hogy valójában az orvosok is főgonoszok. És a szomszéd is, mert el akarja hitetni velünk, hogy megkapta az oltást és nincs semmi baja. A Skynet 2021 absztrakt és elpusztíthatatlan. Hamarabb lesz mindenkiből főgonosz, minthogy a mesterséges anti-intelligencia megdőljön.


Amíg a Skynet a fizikai teret hódítja meg, a Skynet 2021 a szellemi térben folytat harcot. A filmben a Skynet legyőzhetetlennek tűnik, bár legyőzhető. A valóságban a Skynet 2021 legyőzhetőnek tűnik, bár legyőzhetetlen, hiszen birtokolja a viták legerősebb fegyverét: a kikezdhetetlen, önigazoló logikát. Ennek a fegyvernek ugyanúgy része az ellenérvelők összefőgonoszozása. Nem lehet cáfolni a mesterséges anti-intelligenciát, hiszen az ellenérv csakis a főgonoszt szolgálja és a vitapartner természetesen a főgonosz markában van, vagy, ha a felsoroltak közül egyik sem, akkor biztosan a másik fél mentális kapacitására hivatkozva az ellenérv érvényét veszti. Egyértelműen a mesterséges anti-intelligencia számára az ellenérv soha nem is volt érvényes, sőt még csak figyelemre méltó sem, hiszen mindig az ellenérvelőben kerestetik a baj, nem pedig abban, amit mond. Így pedig nem lehet harcolni a Skynet 2021 ellen. A viták ellehetetlenülnek és az értelmiség önmagát kímélve elhallgat.

Most már tudjuk, hogyan harcol a Skynet 2021. Azt viszont nem tudjuk, hogy miért. Nem akar konkrét hatalmat, hiszen nem tesz érte. Nem vesz részt a politikában, bár volt rá példa, hogy a politika felhasználta a mesterséges anti-intelligenciát. De itt csak eszköze volt a politikának, nem pedig a politika az ő eszköze. Úgy gondolom, hogy a Skynet 2021 egyfajta lázadást vív az értelmiség ellen. Az embereknek elegük van abból, hogy az értelmiségi réteg mondja meg, mi a helyes és mi a helytelen, mi a valós és mi a valótlan. A mesterséges anti-intelligencia szemben áll az értelmiséggel és próbálja szóhoz sem engedni. Mindegy, hogy mit állít az értelmiség, a Skynet 2021 letagadja. Ezt tökéletesen tükrözi a következő mondat: „A politikusnak azt sem hiszem el, ha azt mondja, hogy kék az ég!”, ami gyakran elhangzik egy kocsmai, vagy egy családi beszélgetés során.


De, ha tényleg ennyire irracionális és mindennel szembe menő a Skynet 2021, akkor hogyan lehet ennyire erős? Hogyan lehet ennyi ember a „része”? Mivel az emberek nagy része szívesebben fogyaszt egy gagyi romkomot egy nyomasztó Dosztojevszkij-könyv helyett, úgy gondolom, hogy az emberek többsége inkább a Skynet 2021 gagyi teóriáit és megmondásait választja a nyomasztó valósággal szemben. Mennyivel szebb egy olyan világ, ahol valójában mindenki hazudik és mindenkit lefizettek, mint egy olyan világ ahol veszélyes vírusok szednek áldozatokat? Hiszen vírusok csak a filmekben vannak. Ezért ahogy a filmbeli vírusra mondhatjuk, hogy nem is igaz, úgy a valódi vírusra is mondhatjuk, hogy hazugság.


A Skynet 2021 nem tartalmaz komplex problémákat. Vagyis nem fogadja el őket. Tegyük fel, elméletben, hogy van egy probléma. A valóságban meg kell oldani, ami nem könnyű. Talán még le is kell mondani bizonyos luxuscikkekről. De itt a Skynet 2021, aki azt mondja, hogy a probléma nem is létezik. Természetesen a Skynet 2021 kínálata sokkal csábítóbb és nem könnyű ellenállni. Hab a tortán, hogy a mesterséges anti-intelligencia tálcán kínál fel gonoszokat és hősöket. Nem is kell a problémán gondolkodni, sem fejtegetni annak komplexitását. Elég, ha megnevezzük a főgonoszt és csúnyán nézünk rá, persze rengeteg káromkodással és rágalmazással kísérelve. De ez nem új. Az emberek régen is inkább hittek a varázslatban és a boszorkányságban, mint a fizika törvényeiben vagy a kémiai reakciókban. Reménykedjünk, hogy a történelem nem ismétli meg önmagát ebben a kontextusban is és nem lesz máglyán elégetve az értelmiségi réteg.

bottom of page