top of page

Szirmai Gergő - Mitől döglik a rosszfiú? Szuperhősfilmek és minden, ami bennük rejlik

A legutóbbi, évadzáró kolozsvári eseményen Szirmai Gergely, magyarországi youtuber, filmkritikus volt az Érted Talks vendége, aki a beszélgetés során a szuperhősfilmek társadalmi vonatkozásaira mutatott rá, ezen belül kitért a Marvel-univerzum sajátosságaira, a Disney térhódítására és a műfaj egyre nagyobb mértékű önreflexiójára is.



Szász Kinga


Szirmai Gergő magyarországi filmkritikus, emellett a több, mint 419 ezer feliratkozót számláló Hollywood Hírügynökség filmkritikai YouTube-csatorna alapítója és tartalomgyártója. Az Érted szervezésében megrendezésre kerülő Mitől döglik a rosszfiú? Szuperhősfilmek és minden, ami bennük rejlik című előadása során az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő szuperhős-, illetve képregényfilmek világát boncolgatta. A műfajra és annak társadalmi vetületére irányuló moderált beszélgetés organikusan váltott át könnyed, közönségtől jövő kérdésekkel bőven teletűzdelt közönségtalálkozóba.


A beszélgetés fő vonalát a szuperhősfilmek, mint zsáner feltérképezése adta, hangsúlyt fektetve ennek modern megnyilvánulásaira és átalakulására. A Marvel- és DC-univerzumok elkerülhetetlen összehasonlítása során Gergő kifejtette, hogy az ilyen típusú filmekbe erőszakolt realitáselemek az élvezhetőség kárára mennek. Pont azon erejüktől fosztják meg őket, mely által kiléptetik a közönséget az általuk nap mint nap megélt életszagú monotonitásból.


Központi téma volt a műfaj gyorsütemű és elengedhetetlen átalakulása is, legyen szó akár a nemi vagy kulturális diverzitás megerősödéséről. Egyre több filmben kapnak főszerepet eddig nem, vagy alig reprezentált etnikai csoportok képviselői. Ez a tendencia pedig, bár az ipar részéről profitorientált lépés, segíti a fiatalok és gyerekek identitáserősödését és érezteti velük a társadalmi elfogadást. Gergő ezzel kapcsolatban arra is kitért, hogy a szuperhősök által képviselt pozitív tulajdonságoknak mekkora szerepük van a fiatal generáció nevelésében és a példamutatásban.


A beszélgetés során előjött az a sokat hangoztatott álláspont is, miszerint a szuperhősfilmek által is képviselt akcióműfajok filmművészeti értéke megkérdőjelezhető, és a szórakoztatáson kívül nem igazán látnak el más funkciót. Gergő szerint rengeteg példa van jól kivitelezett, igényesen megírt alkotásokra és szereplésekre egyaránt, melyek rétegzett problémákat tárnak fel, esetleg esztétikai, világteremtési szempontból egyedülállók. Utóbbit testesíti meg a Fekete Párduc (Black Panther) is, melyben több, kulturálisan sajátos és eltérő népcsoport teljes történetét, öltözködését és interakcióit jelenítik meg.

bottom of page