top of page

Szívvel-lélekkel megyünk előre

Az Éter sport rovatának szerkesztői önkéntesként tevékenykedtek az Európa-bajnokság eddigi budapesti mérkőzésein. Alább olvashatjuk beszámolójukat arról, hogy milyen érzés testközelből átélni egy ilyen eseményt.

Benk Szilárd László, Tempfli Ákos

A teltházas Puskás Aréna a Magyarország-Franciaország mérkőzésen


Június 15-én és 19-én rendezték meg az első két magyar érdekeltségű budapesti mérkőzést az idei labdarúgó-Európa-bajnokságon, a meseszép Puskás Arénában, amelyeken előbb Portugália, majd Franciaország volt a magyar válogatott ellenfele. Önkéntesi tevékenységünk folytán lehetőségünkben állt belelátni az esemény szervezésébe és ezáltal a kulisszák mögé is.


A Magyarország-Portugália találkozón


Megérkezve Budapestre, már az egész város EB-lázban pompázott a szurkolók hangulata, a sok-sok kifüggesztett díszes reklámanyag, valamint főképp a városligeti szurkolói zóna és az impozáns Puskás Aréna miatt, amely sokak szerint az egyik leggyönyörűbb az idei tornán.



A városligeti szurkolói zóna (fent) és a Puskás Aréna (lent) a naplementében


A meccsek előtt bő órákkal már érezni lehetett azt a feszültséget, azt a különleges lelkiállapotot, ami ilyenkor eluralkodik a városon. Négy órával a kezdő sípszó előtt a stadiont és a körülötte lévő teret még az önkéntesek sokasága lepte el, egy órával később azonban, kapunyitáskor a szurkolók is szép számban gyülekeztek már. Az igazi hangulatot viszont a Hősök tere felől, a Carpathian Brigade vezérletével érkező hatalmas tömeg teremtette meg a stadion körül.


A szurkolók vonulása a mérkőzés előtt


A nézők bejutása az arénába problémamentesen zajlott, így a közel 60 ezer szurkoló percek alatt megtöltötte az üres lelátókat. A mérkőzés kezdetéhez közeledve a stadion zúgása egyre tisztábban hallatszott kintről is, főleg, amikor a játékosok kivonultak melegíteni a pályára. A kezdőrúgást megelőzően még a szervező- és önkéntescsapat minimális produkciója fokozta a hangulatot, az ezt követő himnuszok, főképp a magyar himnusz után pedig valósággal felrobbant a stadion, de annyira, hogy a mellette ülőt akkor is nehezen értette meg az ember, ha az közvetlenül a fülébe beszélt.


A teltházas Puskás Aréna a Magyarország-Portugália mérkőzésen


A magyar szurkolók, akik talán a legmagasabb színvonalat képviselik az Európa-bajnokság teljes mezőnyében, igazán kitettek magukért úgy a portugálok, mint a franciák elleni mérkőzésen. A portugál és a francia szurkolótábor közül az utóbbi bizonyult hangosabbnak, egy-két pillanatban képesek is voltak felvenni a versenyt a magyar szurkolói tömeggel.


A magyar válogatott Portugália ellen szerzett, végül les miatt érvénytelenített góljánál tapasztalt reakció igazi főpróbaként szolgált a stadiont uraló magyar szurkolók számára a franciák ellen lőtt – érvényes – gólhoz, amelyet már valóságos sörzápor és meg nem szűnő, visszhangzó RIA-RIA-HUNGÁRIA foszlányok követtek a forró nyári délutánon.


Zúg a Puskás, forog a kamera


A csodás EB-láz a meccsek lejártával sem ért véget, hiszen a nézők csupán a lefújást követő bő egy-két óra elteltével hagyták el a Puskást, ezalatt végig egyedi hangulattal megtöltve a stadiont, kiváltképp a Franciaország elleni találkozó után. A varázslatos atmoszférát csak fokozta a csapatok egymás iránti tisztelete, a stadionon belüli és kívüli tömeg boldogsága és szurkolása.


Budapest történelme során most először rendezett, ha csak részben is, labdarugó-Európa-bajnokságot, viszont a mérkőzések hangulata, varázsa, zökkenésmentes és profi szervezése, véleményünk szerint minden egyes látogatót életre szóló élménnyel gazdagított. Önkéntesként ezt fokozottan átélhettük, tapasztalatainkat pedig a szervezőcsapat odaadása, a szurkolók meleg közelsége és elégedettsége is megerősítette bennünk.


A Puskás Aréna belülről - méltó házigazdája az Európa-bajnokságnak


A magyar válogatott a két hazai találkozó alatt 1 ponttal gazdagodott (bár a portugálok ellen az utolsó néhány percben megtört az addig igen stabilan játszó együttes és végül vereséget szenvedett, a világbajnoki címvédő franciákkal 1-1-es döntetlent harcolt ki), viszont ennél sokkal többet adott minden egyes kilátogatónak és magyar focidrukkernek.


Magyarország - Franciaország: 1 - 1


Magyarországnak egy mérkőzése biztosan lesz még a tornán, amelyet június 23-án, szerdán rendeznek Münchenben, az ellenfél pedig a társházigazda Németország lesz. Bár az Európa-bajnokság előtt – tekintettel a magyar válogatott csoportellenfeleire – nem sokan gondolták, hogy az utolsó fordulóban lesz még bármi esélye is a magyar nemzeti tizenegynek a továbbjutásra, a németek elleni párharc egy igazi ki-ki mérkőzés lesz. A magyar válogatott egy győzelem esetén akár tovább is juthat csoportjából.


A realitás talaján maradva ehhez óriási akaratra, küzdőerőre és némi szerencsére is szükség lesz. Ugyan teljesen tisztában vagyunk azzal, hogy miféle kvalitásokkal rendelkezik a német válogatott, hisszük, álmodni nekünk is szabad. Álmodjuk meg közösen ezt a győzelmet!


bottom of page