top of page

Szurkoljunk együtt a lányoknak!

- 2021-es női kézilabda-világbajnokság -

December 1-19. között rendezik meg Spanyolországban a 2021-es női kézilabda-világbajnokságot, amelyen a holland válogatott indul címvédőként és amelyre úgy a magyar, mint a román válogatott kvalifikálta magát.

Benk Szilárd László

Spanyolország négy különböző városban fogja vendégül látni a résztvevő csapatokat, ezek név szerint Castelló, Granollers, Llíria és Torrevieja.


A tornán 32 csapat vesz részt, amelyeket 8 csoportba (A-H) soroltak be. A Golovin Vlagyimir vezette magyar csapat az E jelű négyesben fog megmérkőzni Németországgal, Csehországgal és Szlovákiával, míg az Adi Vasile által irányított román küldöttség a C-csoportban szerepel, ahol Norvégiával, Kazahsztánnal és Iránnal méri majd össze erejét.


Minden csoportból az első három helyezett jut tovább a középdöntőbe, míg a sereghajtók az ún. Elnöki kupában folytathatják. Itt az A, B, C és D csoport 4. helyezettjei egy, az E, F, G és H csoport utolsó helyezettjei pedig egy másik kvartettet alkotnak. A csoportokon belül lebonyolított körmérkőzéseket követően kialakul e négyesek rangsora is. A két csoportutolsó a 31. helyért vív meg, a harmadik helyezettek a 29. helyért csapnak össze, a csoportmásodikok a 27. helyért küzdhetnek meg, míg az elsők a 25. hely megszerzéséért mérik össze erejüket.


A középdöntőbe jutó csapatokat négy hatos csoportba sorolják be (I-IV). Egy hatos csoportot két eredeti négyes csoport három-három továbbjutója alkot (pl. az 1. csoportba kerül az A és B csoport első, második és harmadik helyezettje). Ebből a négy csoportból az első és a második helyen záró válogatott jut tovább az egyenes kieséses szakaszba, a negyeddöntőbe, ahol a következőképp fog kinézni a párosítás:

- I. csoport győztese - II. csoport második helyezettje

- III. csoport győztese - IV. csoport második helyezettje

- II. csoport győztese - I. csoport második helyezettje

- IV. csoport győztese - III. csoport második helyezettje


Az első elődöntőben az első két, a másodikban a harmadik és a negyedik negyeddöntőt megnyerő válogatott csap össze. Az elődöntő vesztesei a bronzmérkőzésen vigasztalódhatnak, míg a győztesek a világbajnoki trófeáért küzdhetnek meg.


A Nemzetközi Kézilabda-szövetség határozata értelmében minden résztvevő játékosnak, illetve stábtagnak rendelkeznie kell koronavírus elleni védőoltással, vagy igazolással arról, hogy átestek a fertőzésen.


Érdekességként megemlíthető, hogy a román válogatott legnagyobb ásza, Cristina Neagu, aki nem mellesleg négyszer is elnyerte az év legjobbjának járó díjat, nem lesz jelen a világversenyen, mivel úgy döntött, hogy egy ideig lemond a válogatottságról.


A magyar válogatott a következő kerettel vág neki a tornának:

- Kapusok: Bíró Blanka, Szemerey Zsófi, Szikora Melinda

- Jobbszélsők: Kovács Anett, Lukács Viktória

- Jobbátlövők: Albek Anna, Klujber Katrin, Planéta Szimonetta

- Irányítók: Tóth Eszter, Vámos Petra

- Balszélsők: Márton Gréta, Schatzl Nadine

- Balátlövők: Háfra Noémi, Kácsor Gréta, Szöllősi-Zácsik Szandra

- Beállók: Bordás Réka, Szabó Laura, Tóvizi Petra



A magyar lányok első csoportmérkőzése december 2-án lesz, helyi idő szerint 20:30-tól Szlovákia ellen. Sok sikert és minél hosszabb menetelést kívánunk nekik!


bottom of page