top of page

Újból elérkezett a várva várt pillanat!

Szinte napra pontosan öt éve volt, hogy a magyar nemzeti tizenegy Norvégia legyőzésével bebiztosította a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságon való részvételt. E hét csütörtökén, november 12-én, hasonlóan fontos összecsapás vár a válogatottra, viszont a tét mondhatni még az öt évvel ezelőtt vívott Eb-selejtezőnél is nagyobb: a magyar csapat Izland legyőzésével a részben budapesti rendezésű, páneurópai kontinensviadalra juthat ki. Lássuk hát az előzményeket és, hogy miben reménykedhet a magyar válogatott!

Tempfli Ákos

A hosszú, Izland elleni meccsig vezető út, több mint két évvel ezelőtt kezdődött, 2018 szeptember 8-án, méghozzá egy fájdalmas 1-0-s vereséggel a finnországi Tamperében, a Nemzetek Ligája első kiírásának első magyar érdekeltségű meccsén. Ez a találkozó volt Marco Rossi, olasz nemzetiségű szövetségi kapitány, első mérkőzése a magyar kispadon, amelyet bár a szurkolók keserű szájízzel fogadtak, mégis bizakodva tekintettek a jövőbe.


2019. november végére már be is fejeződött a válogatott számára az első Nemzetek Ligája-sorozat, ahol hat mérkőzés alatt tíz pontot szerezve végzett csoportja második helyén. Az igazi kihívások viszont 2019 tavaszán kezdődtek, a 2020-ra tervezett labdarúgó-Európa-bajnokság selejtezőivel. A selejtező első felében a magyar csapat bravúros játékot mutatva négy meccsből hármat megnyert (többek között Walest és Horvátországot legyőzve), ezáltal nagyon bíztató pozícióba került, és biztosra lehetett venni, hogy amennyiben hozza a kötelezőt Azerbajdzsán ellen és sikerül felülkerekednie Szlovákián vagy Wales-en, akkor egyenes ágon kijuthat a kontinensviadalra.


Ennek ellenére a szlovákoktól elszenvedett otthoni fájó vereség, valamint az utolsó körben, Wales-szel vívott vesztes mérkőzés következtében a magyar válogatott csupán a selejtezőcsoport negyedik helyén végzett. A Nemzetek Ligájában elért helyezése azonban felkínált még egy lehetőséget a magyar válogatottnak, hogy kijusson az Európa-bajnokságra: egy két meccsből álló rájátszást, először a bolgár válogatott, majd a Románia-Izland párharc győztese ellen. A szurkolótábor többsége ekkor azt hangsúlyozta, hogy „nem gond, a magyar válogatott úgysem szeret egyenes ágon kijutni a kontinensviadalokra!”. Bő egy hónappal ezelőtt magabiztos, 1-3-as győzelemmel, most itt állunk a román válogatottat kiejtő Izland elleni meccs küszöbén. Lássuk hát, mire számíthatunk ezen a mindent eldöntő mérkőzésen!


Kijelenthetjük, hogy a magyar válogatott, a koronavírus-járvány miatti kihagyás után erőteljesen, elszántan és kiváló csapatjátékkal lépett pályára az ősz folyamán. A Marco Rossi-éra alatt jellemzővé váló küzdés és a tüzes, szívvel való játék most még inkább megmutatkozott a válogatott játékán, amely az elmúlt öt tétmérkőzésén, három győzelem és egy döntetlen mellett csupán egyszer kapott ki. És ezalatt olyan ellenfelekkel mérkőzött meg, mint Törökország, Szerbia vagy a jóval magasabban jegyzett Oroszország, amelyek mind jelentősebb játékerőt képviselnek, mint a csütörtöki ellenfél, Izland.


A soron következő mérkőzésen ugyanakkor az összes fontos játékosára számíthat Marco Rossi, ellentétben az őszi meccsek nagy részével, ahol a sérülések és a koronavírus okozta problémák csorbították a válogatott keret teljességét. Fontos kiemelni, hogy a nemzeti tizenegy nem csak csapatként teljesített kiválóan, hanem legalább ennyire sikeresen vitte pályára Marco Rossi taktikai elvárásait, olykor meglepve ezzel ellenfelét. Valószínűsíthető, hogy csütörtökön a jól bevált 3-5-2-es rendszerrel fog felállni újból a kezdőcsapat.


Ugyanakkor a magyar válogatott játékosok egyénileg is kiváló formában vannak: Gulácsi Péter, Orbán Willi, Szoboszlai Dominik, Sigér Dávid, Lovrencsics Gergő, Botka Endre és Dibusz Dénes a Bajnokok Ligájában szerepelnek ebben a szezonban, ami mindenképp bizakodásra ad okot. Emellett nem szabad megfeledkeznünk Sallai Rolandról sem, aki eddig minden mérkőzésen szerepet kapott a német Bundesligában; Nagy Ádámról, aki sérüléséből felépülve, az utolsó két mérkőzésen csapata, a Bristol City egyik legjobbja volt a pályán; Lang Ádámról és Szalai Attiláról, akik alapemberek a ciprusi csapataikban.


Kisebb huzavona és rengeteg aggályos pillanat után, hétfő éjjelre biztosra vált az is, hogy Szoboszlai Dominik is csatlakozhat a válogatott keretéhez, akinek tehetségét, rúgótechnikáját és játékintelligenciáját senki sem firtatja. Az ő jelenléte óriási előnnyé válhat a csütörtöki mérkőzésen.

Az izlandi válogatott is legerősebb keretével érkezik majd Budapestre, olyan játkosokkal, mint Gylfi Sigurðsson, az Everton klasszisa, vagy Jóhann Guðmundsson a Burnley csatára. Harcias, de ugyanakkor védekező és stagnáló, kontrákra építő játékstílusra lehet majd számítani részükről.

A hétfői, magyarországi járványügyi szabályozások értelmében a mérkőzés zártkapus lesz, amely közel húszezer szurkoló hiányában fog majd érződni.


A magyar nemzeti válogatott történelmi lehetőség előtt áll, hiszen nem csupán az európai kontinensviadal kijutásáról szól ez a lehetőség, hanem arról is, hogy Budapesten, a Puskás Ferenc stadionban mérkőzhessen meg az elmúlt hat év legjobb csapataival: Németországgal, Franciaországgal és Portugáliával, hiszen győzelem esetén az ő nevükkel fémjelzett csoportba kerülne majd az Eb-n. Utolsó lehetőség, létfontosságú mérkőzés, vagyis nyerni kell!

A sportrovat szerkesztősége egy izgalmas, taktikus, fordulatos, de ugyanakkor magyar válogatott által dominált mérkőzésre számít, amelyen a végén a magyar csapat győz majd. Szurkoljunk közösen nekik!


A mérkőzés csütörtökön romániai idő szerint 21:45-kor kezdődik. Sok sikert kívánunk a fiúknak! Hajrá Magyarország!

Comments


bottom of page