top of page

Újra küszöbön a sport legnagyobb ünnepe

1964 után, immáron második alkalommal ismét Tokió. 57 év elteltével július 23-án, pénteken újra itt veszi kezdetét az egész világ által követett és várva várt nyári olimpiai játékok, amely, ahogyan ezt az utóbbi időben megszokhattuk, igencsak rendhagyó és különleges lesz a koronavírus-járvány miatt. Ugyanakkor a magyar küldöttség számára, egyes jóslatok szerint, kisebb meglepetéssel akár a 21. század legsikeresebb olimpiája is lehet.

Tempfli Ákos, Magyari MátyásA XXXII. nyári olimpiai játékokat a tervek szerint a japán császár fogja majd megnyitni, viszont ennél többet a megnyitó programjáról és milyenségéről még nem igazán lehet tudni, azt azonban igen, hogy akárcsak maga az olimpia, a megnyitó is nézők nélkül fog lezajlani, mindössze rangos meghívottak, politikusok és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elöljárói lehetnek majd a ceremóniának helyet adó stadionban, körülbelül 1000 fős létszámban. A járványintézkedések ezentúl a sportolók olimpiai életére is kihatnak majd: a már mantrává vált maszkviselés és távolságtartás mellett az olimpiai érmeseknek majd saját maguknak kell nyakba akasztaniuk medáljaikat, valamint tilos a bármilyen kontaktust generáló gratuláció a dobogón. A hab a tortán pedig az, hogy a sportolók csupán tapssal buzdíthatják éppen versenyző társaikat, így az éneklés, kiabálás, fütyülés szigorúan tilos.


A magyar delegációt egy 173 sportolóból álló csapat alkotja, közülük két rangidős személyt választottak ki a zászlóvivői szerepkör betöltésére a megnyitó ünnepségen, méghozzá Mohamed Aida tőrvívót, aki immáron a hetedik olimpiáján fog részt venni, valamint Cseh László úszót, akinek csupán az olimpiai aranyérem hiányzik a pályafutása során összegyűjtött éremkollekciójából.


Talán nem meglepetés, hogy a magyar csapat legnagyobb részét az úszók teszik ki, 34 fővel, akik már szombaton megkezdik szereplésüket a tornán. Közülük Hosszú Katinka, Milák Kristóf és Kapás Boglárka azok, akik akár aranyérmet is szállíthatnak Magyarország számára, de rajtuk kívül sokan okozhatnak meglepetést. Az első versenynapon ugyanakkor Szilágyi Áron is pástra lép, aki kétszeres olimpiai bajnokként és egyben címvédőként igyekszik majd a legjobb férfi kardvívó lenni a mezőnyben.


Mellettük remélhetőleg a torna során végig szurkolhatunk majd a magyar férfi- és női vízilabda-válogatottaknak. A férfiak 2020-as Európa-bajnoki címe mindenképp bizakodásra ad okot, így egyben favoritként is számolni kell a Märcz Tamás által irányított, de a vízben Varga Dénes által vezényelt csapattal. A nőknél a 2020-as kontinenstornán bronzéremig jutó csapat akár most is éremesélyes lehet, Bíró Attila szövetségi edző és Keszthelyi Rita csapatkapitány vezérletével.


A vízilabdán kívül a nők mezőnyében a kézilabdában is érdekelt a magyar válogatott, amely a sorsolást követően a halálcsoportba került, ugyanis a franciákkal, az oroszokkal, a spanyolokkal, a brazilokkal és még a svédekkel is meg kell birkózniuk a magyar lányoknak.


Ezen felül viszont az egyéni sportokban is bőven akad majd még, akinek szurkolhatunk, akár az aranyérem megszerzéséért is. Ilyen például Karakas Hedvig cselgáncsozó, aki az utolsó Európa-bajnokságon aranyérmet nyert, valamint az ezelőtti két olimpián is csak egy hajszállal maradt le a dobogóról. A sportág férfi mezőnyében ugyanakkor Tóth Krisztián formája is bizakodásra ad okot, hiszen idén két világversenyen is bronzéremet akasztottak a nyakába.


Mindemellett nagy figyelem hárul majd a sportlövőkre is, elsősorban Péni Istvánra, aki világranglista-vezetőként érkezett meg Tokióba, így nem lenne meglepetés, ha aranyérmekkel térne haza, ugyanis mindkét egyéni számában ő az egyik legnagyobb favorit. Sőt, mi több, Mészáros Eszterrel alkotott párosa, az olimpiai játékok programján először szereplő vegyes csapatú légpuskában is komoly éremesélyes, illetve Major Veronikát sem szabad alábecsülni a nők mezőnyében.


Magyarország az olimpiák története során, a vívás és az úszás mellett kajak-kenuban szerezte legtöbb érmét, és ahogy kinéz, ezek számát Tokióban is növelni fogja. Az eddig ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta augusztus közepére talán még többszörös aranyérmesnek mondhatja majd magát, és hogyha megnyeri egyéni, valamint Bodony Dórával közös, páros számát is, akkor Gerevich Aladár mellett ő lesz minden idők legtöbbszörös magyar olimpiai aranyérmese, hét elsőséggel. A férfiaknál Kopasz Bálint és Varga Ádam is az aranyéremért húzhatnak majd 1000 méteren, kajak egyéniben.


Nem szabad megfeledkeznünk az atlétika képviselőiről sem, akik szintén szerepet vállalhatnak a magyar éremgyűjtemény gyarapításában. A legkomolyabb esélyekkel a legutóbbi, riói olimpián bronzérmes súlylökő, Márton Anita rendelkezik, ám az igen fiatalon már világbajnoki bronzérmes kalapácsvetőre, Halász Bencére is érdemes lesz figyelnünk, aki Pars Krisztián örökségét igyekszik majd tovább vinni ezen a tornán.


A küzdősportok keretén belül nem csak cselgáncsban, hanem birkózásban is lesz, akinek szorítani, ugyanis Lőrincz Tamás, testvére, Lőrincz Viktor és Korpási Bálint személyében három reális éremesélyekkel rendelkező birkózó is szőnyegre lép majd és küzd meg – szó szerint is – az olimpiai bajnoki címért. Az ötkarikás játékok végén az esetleg döntőbe jutó vízilabda vagy kézilabda csapatok mellett, az akkorra 37. életévét is betöltő, a 2021-es világbajnokságon egyéniben és csapatban is aranyérmes Marosi Ádámnak és a többi öttusázónak szurkolhatunk majd.


Ami a román küldöttséget illeti, a különböző statisztikai oldalak jóval kevesebb érmet várnak tőlük, mint a magyar delegációtól. Románia igazi erőssége ezen az olimpián az evezés lehet, ahol több számban is komoly éremesélyesként indulnak. Legnagyobb sansszal a Nicoleta-Ancuța Bodnar és Simona Radiș alkotta kétpárevezős, a Gianina-Elena Beleagă, illetve Ionela-Livia Cozmiuc alkotta könnyített súlyú kétpárevezős és a férfi négypárevezős (Ştefan-Constantin Berariu, Cosmin Pascari, Mugurel Vasile Semciuc, Mihăiță Vasile Țigănescu) hajó rendelkezik. Érmet várnak továbbá 100 méteres gyorsúszásban David Popovici-tól, valamint szabadfogású birkózásban Emilia Alina Vuc-tól.


A 2019-es U21-es labdarúgó-Európa-bajnokságon nyújtott teljesítményét követően a román labdarúgó-válogatott 56 év után, éppen a legutóbbi tokiói olimpiát követően jutott újra ki az ötkarikás játékokra. Tekintettel arra, hogy a Mirel Rădoi vezette fiataloknak Hondurassal, Dél-Koreával és Új-Zélanddal kell megküzdeniük a csoportkörben, a negyeddöntőbe jutás nem is lenne akkora meglepetés, onnan pedig már bármi megtörténhet. A másik csapatsport, amelyben Románia képviselteti magát a tokiói tornán, a női 3x3-as kosárlabda lesz.


Az erdélyi magyarság legismertebb képviselője a román csapatban az előttünk álló ötkarikás játékokon a kétszeres Európa-bajnok asztaliteniszező, marosvásárhelyi születésű Szőcs Bernadette lesz, aki részéről azonban, a mezőny erősségének köszönhetően, igazi csoda lenne az éremszerzés. Szabadfogású birkózásban a sepsiszentgyörgyi Incze Krisztának is szurkolhatunk, aki az idei Európa-bajnokságról bronzéremmel térhetett haza, női 400 méteres síkfutásban pedig a kolozsvári Miklós Andrea méretteti meg majd magát.


A megnyitó ünnepségen a román zászlót egyébként a riói olimpián bronzérmet szerző Mădălina Bereș evezős és a 100 méteres hátúszas 2020-as Európa-bajnoka, Robert Glință viheti majd és vezetheti fel a 100 fős román küldöttséget.


Összegezve tehát eseménydús hetek elé néznek a sportkedvelő tévénézők, ugyanis izgalom meg látnivaló bőven fog majd akadni. Újra átfutva csupán a legnagyobb magyar éremesélyesek névsorát, talán már nem is fog annyira meglepően hangzani, hogy a kanadai Gracenote adatszolgáltató és -elemző vállalat 9 arany-, 10 ezüst- és 9 bronzérmet jósol a magyar küldöttségnek, amelyet, legyünk őszinték, a legtöbb magyar szurkoló ebben a pillanatban aláírna.

Comentarios


bottom of page